• Посилання скопійовано

Розрахунок компенсації за невикористану відпустку в період призупинення діяльності

Станом на 01.01.2020 р. посадовий оклад був 5550 грн, з 01.09.2020 р. - 5800,00 грн, з 01.01.2021 р. - 6300 грн. Відпускні за жовтень - 5759,40 грн. У період з 17.03.2020 р. по 02.08.2020 р. підприємство призупинило діяльність (працівники отримували допомогу по частковому безробіттю). Як розрахувати компенсацію відпустки (звільняється 19.01.2021 р.)?

Відповідно до абз. 1 п. 2 Порядку №100, обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток або для виплати компенсації за невикористані відпустки проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористані відпустки.

Отже, розрахунковим періодом для обчислення середньої зарплати при виплаті компенсації за невикористану відпустку для працівниці, яка звільняється у січні 2021 року, буде весь 2020 рік ( з січня по грудень).

Водночас, абз. 6 п. 2 Порядку №100 визначено, що час, протягом якого працівник згідно із законодавством не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду.

Таким чином, календарні дні періоду (з 17 березня по 2 серпня), коли підприємство призупинило діяльність і працівники не отримували зарплату або отримували частково (були у неоплачуваній відпустці, на підприємстві було запроваджено простій), виключаються з розрахункового періоду.

 

Щодо виплат, які включаються до розрахунку середньої зарплати

Відповідно до п. 3 Порядку №100, при обчисленні середньої заробітної плати враховуються всі суми нарахованої заробітної плати згідно із законодавством та умовами трудового договору, крім визначених у пп. 4 цього Порядку.

Суми нарахованої заробітної плати враховуються у тому місяці, за який вони нараховані та у розмірах, в яких вони нараховані, без виключення сум відрахування на податки, стягнення аліментів тощо, за винятком відрахувань із заробітної плати осіб, засуджених за вироком суду до виправних робіт без позбавлення волі.

При обчисленні середньої заробітної плати для оплати за час відпусток або компенсації за невикористані відпустки, крім зазначених вище виплат, до фактичного заробітку включаються виплати за час, протягом якого працівнику зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, виконання державних і громадських обов’язків, службового відрядження, вимушеного прогулу тощо) та допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

Отже, до розрахунку середньої зарплати включаються всі нараховані виплати як зарплата протягом року, а також сума відпускних.

 

Щодо отриманої допомоги по частковому безробіттю на період призупинення діяльності підприємства

Згідно з абз. "е" п. 4 Порядку №100, пенсії, державна допомога, соціальні та компенсаційні виплати не враховуються при обчисленні середньої зарплати. 

Таким чином, отримана допомога по частковому безробіттю не включається до загального доходу, з якого розраховуватиметься середня зарплата при виплаті компенсації за невикористану відпустку при звільненні.

Отже, для розрахунку середньої зарплати необхідно загальну суму нарахованого зарплатного доходу включно з відпускними за період січень –грудень 2020 року поділити на кількість календарних днів (за мінусом днів періоду 17 березня – 2 серпня, якщо в цей період працівники перебували у простої або ж у відпустці без збереження зарплати на період карантину).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»