• Посилання скопійовано

Особливості працевлаштування аспіранта денної форми навчання

Чи може аспірант денної форми навчання, який отримує стипендію, працевлаштуватися на повну ставку?

Дія Порядку № 882 поширюється на осіб, які навчаються у навчальних закладах за державним (регіональним) замовленням за рахунок коштів загального фонду державного (відповідного місцевого) бюджету, зокрема,  на аспірантів і докторантів, які навчаються за денною формою навчання (з відривом від виробництва).

 Учням, студентам, курсантам невійськових вищих навчальних закладів, слухачам, клінічним ординаторам, аспірантам і докторантам, які навчаються згідно з угодами, укладеними між навчальними закладами та фізичними або юридичними особами, стипендії можуть виплачуватися за рахунок коштів таких осіб, якщо це передбачено умовами укладеної угоди.

Особам, які навчалися згідно із зазначеними угодами і в установленому порядку переведені (поновлені) на навчання за державним (регіональним) замовленням за денною формою навчання (з відривом від виробництва) в межах навчального закладу або до іншого навчального закладу, призначення і виплата стипендій (крім академічних стипендій студентам і курсантам невійськових вищих навчальних закладів) здійснюються згідно з Порядком № 882, а саме:

  • академічної - з місяця, що настає за датою переведення (поновлення) особи на навчання відповідно до наказу керівника навчального закладу;
  • соціальної - за процедурою та у строки, визначені цим Порядком.

Щодо працевлаштування аспіранта на повний робочий день. В абз. 3 п. 19 Порядку №882 передбачено, що клінічні ординатори, аспіранти, докторанти мають право на роботу у режимі неповного робочого часу (але не більш як на 0,5 ставки за займаною посадою). При цьому академічна стипендія виплачується у повному обсязі.

В Постанові ВСУ  від 10.12.2019 № 826/6537/17, К/9901/50771/18, зазначається, що у травні 2017 року ОСОБА_1 звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Кабінету Міністрів України, в якому просив суд визнати неправомірним і скасувати абзац 3 пункту 19 постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 № 1050 "Деякі питання стипендіального забезпечення". Обґрунтовуючи позовні вимоги ОСОБА_1 зазначив, що він є аспірантом Київського національного торговельно-економічного університету денної форми навчання з 02.11.2015.

 03.01.2017 позивача призначено заступником керівника секретаріату Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. Надалі, у зв`язку з прийняттям відповідачем оскаржуваної постанови позивача було переведено на неповний робочий день на 0,5 ставки за займаною посадою. ОСОБА_1 вважає вказане вище обмеження порушенням його права на працю, передбачене статтею 43 Конституції України. Зазначається, що у відповідності до статті 92 Конституції України право на працю визначається виключно законами. Відтак, відповідач, приймаючи спірну постанову в частині її оскарження, діяв не у порядку та не у спосіб, визначений чинним законодавством.

 Позиція Верховного Суду. Як убачається з матеріалів справи, позивач оскаржує абзац 3 пункту 19 Порядку призначення і виплати стипендій, який на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 № 1050 "Деякі питання стипендіального забезпечення" (далі - Порядок № 1050) був викладений у новій редакції. Вказаною нормою права передбачено, що клінічні ординатори, аспіранти, докторанти мають право на роботу у режимі неповного робочого часу (але не більш як на 0,5 ставки за займаною посадою). При цьому академічна стипендія, призначена відповідно до цього Порядку, виплачується у повному обсязі.

Відповідно до підпункту 8 пункту 1 Порядку №1050 його дія поширюється на осіб, які навчаються у навчальних закладах або наукових установах за державним (регіональним) замовленням за рахунок коштів загального фонду державного (відповідного місцевого) бюджету, зокрема аспірантів і докторантів, які навчаються за денною формою навчання (з відривом від виробництва).Згідно з довідкою Київського національного торговельно-економічного університету від 19.04.2017 № 1224/21 позивач є аспірантом другого року очної (денної) форми навчання за державним замовленням кафедри фінансів.Звертаючись до суду з цим позовом, ОСОБА_1 посилався на те, що абзац 3 пункту 19 Порядку № 1050 порушує його право на працю, оскільки обмежує у можливості поєднувати денну форму навчання із роботою на умовах повного робочого дня.

Пунктом 3 частини першої статті 62 Закону України "Про вищу освіту" передбачено, що особи, які навчаються у закладах вищої освіти, мають право на трудову діяльність у позанавчальний час.

Згідно зі статтею 50 КЗпП України нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.

Відповідно до статті 56 КЗпП України робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

Із зазначених норм убачається, що саме законами України визначено обмеження права позивача на роботу у часі, що збігається з часом його навчання на денній формі. Крім того, таке обмеження не впливає на обсяг трудових прав працівників.

З аналізу  норм права висновується, що оскаржуваний абзац Порядку № 1050 прийнятий відповідно до повноважень, встановлених Законом України та не суперечить статті 62 Закону України "Про вищу освіту".

Колегія суддів звертає увагу на те, що Порядок №1050, у тому числі його абзац 3 пункту 19, не визначають засади регулювання праці. Нормативно-правовим актом, який визначає правові засади і гарантії здійснення громадянами України права розпоряджатися своїми здібностями до продуктивної і творчої праці є Кодекс законів про працю України.

Натомість, предметом правового регулювання Порядку № 1050 є призначення і виплата академічних та соціальних стипендій особам, які навчаються у навчальних закладах або наукових установах за державним (регіональним) замовленням за рахунок коштів загального фонду державного (відповідного місцевого) бюджету.

Так, пункт 19 Порядку № 1050 визначає розмір академічної стипендії клінічним ординаторам, аспірантам і докторантам, які навчаються за денною формою (з відривом від виробництва); підстави збільшення розміру стипендії докторанта; умову, за якої стипендія виплачується в повному розмірі; період, на який призначається стипендія клінічним ординаторам, аспірантам, докторантам, які поновили навчання після наданої їм в установленому порядку перерви у навчанні, та аспірантам або докторантам, яким в установленому порядку продовжено строк навчання в аспірантурі або докторантурі; особливості виплати стипендій клінічним ординаторам, аспірантам, докторантам, які реалізують право на академічну мобільність.

З аналізу наведеного висновується, що положення абзацу 3 пункту 19 Порядку № 1050 не суперечать пункту 3 частини першої статті 62 Закону України "Про вищу освіту" та не обмежують право ОСОБА_1 на трудову діяльність у позанавчальний час.

Верховний Суд погоджується з висновками судів попередніх інстанцій про те, що абзац 3 пункту 19 постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 № 1050 "Деякі питання стипендіального забезпечення" прийнятий на виконання вимог статті 62 Закону України "Про вищу освіту" в частині визначення права особи на працю у позанавчальний час та не суперечить їй. Порядок № 1050, у тому числі його абзац 3 пункту 19, не регулює правовідносини між роботодавцем та особою, яка навчається у вищому навчальному закладі за державним (регіональним) замовленням, не обмежує право на працю таких осіб у позаробочий час.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»