• Посилання скопійовано

Оформлення закордонного відрядження керівника неприбуткової організації

Керівник неприбуткової (релігійної) організації планує поїздку за кордон для зустрічі зі спонсором, при цьому організатором виступає сама громада і листа/запрошення не буде. Як правильно оформити в такому випадку відрядження?

Відповідно до ст. 121 КЗпП, працівники мають право на відшкодування витрат та одержання інших компенсацій у зв'язку з службовими відрядженнями. 

Працівникам, які направляються у відрядження, виплачуються: добові за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад та витрати щодо найму жилого приміщення у порядку і у розмірах, встановлюваних законодавством. 

Організація може відшкодувати ці витрати керівнику, за умови наявності підтвердних документів. 

Документами, згідно з п. 1 розділу І Інструкції №59, що підтверджують зв'язок такого відрядження з основною діяльністю підприємства, можуть бути, зокрем,а (але не виключно):

  • запрошення сторони, що приймає і діяльність якої збігається з діяльністю підприємства, що направляє у відрядження;
  • укладений договір чи контракт;
  • інші документи, які встановлюють або засвідчують бажання встановити цивільно-правові відносини;
  • документи, що засвідчують участь відрядженої особи в переговорах, конференціях або симпозіумах, інших заходах, які проводяться за тематикою, що збігається з діяльністю підприємства, яке відряджає працівника.

Нагадаємо, що Інструкція №59 призначена лише для державних органів, підприємств, установ та організацій, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів. Неприбуткові організації можуть використовувати положення цієї Інструкції №59 виключно з довідковою метою та не зобов’язані її дотримуватися. 

Щодо закордонного відрядження керівника неприбуткової (релігійної) організації потрібно видати звичайний наказ про відрядження, де вказати обов’язково країну, маршрут, місце відрядження тощо. Бажано зазначити підставу (запрошення, договір-заявку тощо), якщо такої немає, то затверджується завдання на відрядження (свого роду документ, який засвідчує бажання встановити цивільно-правові відносини), в якому визначається мета поїздки (наприклад, залучення спонсорів), термін та умови перебування за кордоном. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»