• Посилання скопійовано

Табель: перерахування коштів у вихідний день

Чи потрібно ставити робочі дні в табелі обліку робочого часу, якщо у вихідний день (в суботу) через мобільний додаток Приват24 директор здійснив перерахування коштів з розрахункового рахунку підприємства на картку фізичної особи?

На виконання вимог КЗпП, на організації роботодавець зобов’язаний вести облік робочого часу. Підрахунок кількості відпрацьованого часу ведеться у Табелі за формою №П-5. Ця форма включає мінімальну кількість реквізитів та показників, рекомендованих для застосування.

Табель - це поіменний список працівників відділу, служби чи іншого структурного підрозділу підприємства, установи, організації з відмітками про використання робочого часу протягом облікового періоду.

Крім того, Мінпраці у листі від 01.06.2005 р. №36-211 зазначила, що табель застосовується для обліку використання робочого часу всіх категорій працюючих, для контролю за дотриманням працюючими встановленого режиму робочого часу, для отримання даних про відпрацьований час, розрахунку заробітної плати, а також для складання статистичної звітності з праці.

Тобто, табель складається два рази на місяць на працівників, де зазначають фактичну кількість відпрацьованих робочих годин, направлення в службове відрядження, надання щорічної відпустки, листки непрацездатності, причини неявок на роботу, про роботу в надурочний час, скорочену тривалість робочого часу, та інші відхилення від нормальних умов роботи.

Такі записи вносять на підставі належним чином оформлених документів та наказів щодо обліку особового складу.

Відповідно до ст. 71 КЗпП, робота у вихідні дні забороняється. Залучення окремих працівників до роботи у ці дні допускається тільки з дозволу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) підприємства, установи, організації і лише у виняткових випадках, що визначаються законодавством і ч. 2 ст. 71 КЗпП.

Отже, якщо директор залучається у вихідний день до виконання невідкладної, наперед непередбаченої роботи (термінової оплати рахунку), від якого залежить у подальшому нормальна робота організації в цілому або його окремих підрозділів (п. 3 ч. 2 ст. 71 КЗпП), то таке залучення можна вважати правомірним. В зв’язку з цим, директор видає наказ про залучення себе до роботи у вихідний день із зазначенням  виду компенсації (ч. 1 ст. 72 та ч. 3 ст. 107 КЗпП).

Так, на підставі наказу про надання працівнику днів відпочинку за роботу у вихідні дні у табелі робиться відмітка «ВШ» — вихідні (дні щотижневого відпочинку), святкові та неробочі дні, а за роботу у вихідний день проставляється фактично відпрацьований час

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»