• Посилання скопійовано

Нарахована зарплата з урахуванням доплат більша, аніж оклад: чи потрібно коригувати відпускні?

Чи потрібно коригувати відпускні, якщо до підвищення окладів є місяці, в яких нарахована зарплата більша, ніж оклад (за рахунок доплат)?

Порядок коригування відпускних врегульовано п. 10 Порядку №100, згідно з яким у випадках підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві, в установі, організації відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт їх підвищення. На госпрозрахункових підприємствах і в організаціях коригування заробітної плати та інших виплат провадиться з урахуванням їх фінансових можливостей.

Виходячи з відкоригованої таким чином заробітної плати у розрахунковому періоді, за встановленим у п. 6, 7 і 8 розділу IV Порядком визначається середньоденний (годинний) заробіток. У випадках, коли підвищення тарифних ставок і окладів відбулось у періоді, протягом якого за працівником зберігався середній заробіток, за цим заробітком здійснюються нарахування тільки в частині, що стосується днів збереження середньої заробітної плати з дня підвищення тарифних ставок (окладів).

У разі зміни тарифної ставки (посадового окладу) працівникові у зв'язку з присвоєнням вищого розряду, переведенням на іншу вищеоплачувану роботу (посаду) тощо таке коригування середньої заробітної плати не провадиться.

Таким чином, коригування виплат при розрахунку відпускних здійснюється коли:

  • працівнику підвищували тарифну ставку (оклад) у розрахунковому періоді, за який здійснюється розрахунок середньої заробітної плати. В цьому випадку коригується заробіток за період до підвищення;
  • працівнику підвищили тарифну ставку (оклад), поки він перебував у відпустці. У цьому разу коригується  середній заробіток (відпускні)  за період з дня підвищення тарифної ставки (окладу).

Не коригують середній заробіток, якщо:

  • підвищення окладу (тарифної ставки) працівника пов’язане з присвоєнням йому більш високого розряду або переведенням на іншу (високооплачувану роботу (посаду);
  • відбулося пониження розміру окладів (тарифних ставок) ;
  • підвищені розміри надбавок, доплат, премій, інших складових додаткової заробітної плати.

Таким чином, саме факт підвищення окладу (тарифної ставки) працівника впливає на розрахунок коефіцієнту підвищення. Коефіцієнт розраховується шляхом діленням окладу після підвищення на старий оклад. 

Збільшення зарплати за рахунок інших елементів додаткової зарплати (доплати, надбавки, премії тощо) без підвищення самого окладу не впливає на розрахунок коефіцієнту підвищення.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»