• Посилання скопійовано

Мобілізовані та строковики: чи включаються до середньооблікової кількості штатних працівників?

Чи враховуються до середньооблікової кількості працівників для звіту про зайнятість і працевлаштування інвалідів мобілізовані працівники та працівники, які проходять строкову військову службу за призовом?

В облікову кількість штатних працівників включаються усі наймані  працівники,   які   уклали   письмово  трудовий  договір (контракт) і виконували постійну,  тимчасову  або  сезонну  роботу один  день  і більше,  а також власники підприємства,  якщо,  крім доходу, вони отримували заробітну плату на цьому підприємстві (п. 2.1 Інструкція №286). 

Згідно з пп. 2.5.2 Інструкції №286, до облікової кількості  працівників включають також працівників, які були тимчасово відсутні у зв’язку з виконанням державних або громадських обов’язків.

Чи можна  віднести  мобілізованих працівників та працівників, які проходять строкову військову службу,  до тих, які «тимчасово відсутні у зв’язку з виконанням державних або громадських обов’язків»?

Вважаємо, що так, оскільки навіть у ст. 119 КЗпП, якою гарантовано збереження робочого місця та середнього заробітку, які проходять військову службу має назву «Гарантії для працівників на час виконання державних або громадських обов’язків».

На час виконання державних або громадських обов'язків, якщо за чинним законодавством України ці обов'язки можуть здійснюватись у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.

За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову (ст. 119 КЗпП).

Таким чином, вважаємо, що мобілізовані та строковики продовжують перебувати у трудових відносинах, а також тимчасово відсутні у зв’язку з виконанням державних або громадських обов’язків,  а отже,  їх слід  включати до облікової чисельності штатних працівників.

Та справедливо зазначимо, що в листі Держстату  від 04.07.2014 р. № 09.3-6/145-14, який роз’яснює  заповнення форми звіту № 1-ПВ «Звiт з працi», наведено зовсім інший висновок – там пропонується обліковувати строковиків за аналогією з працівниками, що перебувають у відпустці по догляду за дитиною.  Втім, цей лист ще від 2014 року, тому радимо отримати від Держстату більш актуальні роз’яснення.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»