• Посилання скопійовано

Чи є масове переведення працівників на інше підприємство організованим набором працівників?

Що означає в КЗпП норма про укладення трудового договору у письмовій формі при організованому наборі працівників? Якщо на підприємстві масове переведення працівників на інше підприємство, чи є це організованим набором і чи потрібно обов’язково укладати письмові трудові договори?

На сьогодні про організований набір працівників йдеться в таких законодавчих актах:

  1. ст. 24 КЗпП;
  2. п. 6  Постанови ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР "Про заходи для подальшого удосконалення організованого набору працівників і громадського призову молоді" (чинна)
  3. п. 1 постанови Кабінету Міністрів України "Про переселення сімей у сільську місцевість і організований набір робітників" (чинна).

Про вищезазначене йдеться у науково-практичному коментарі до КЗпП, а саме: письмова форма трудового договору обов'язкова при організованому наборі працівників. В Україні продовжує діяти постанова ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР "Про заходи для подальшого удосконалення організованого набору працівників і громадського призову молоді". Пункт 6 цієї постанови передбачає укладення договору органом у питаннях праці від імені підприємств і організацій трудових договорів з працівниками, "направленими на роботу в порядку організованого набору".

В цьому пункті зазначається:  «Організований набір робітників проводиться державними комітетами союзних республік з праці та їх органами на місцях у відповідності із завданнями, передбаченими п’ятирічними та річними державними планами економічного і соціального розвитку СССР, союзних та автономних республік, країв, областец, а громадський призов молоді провадиться комсомольськими організаціями у відповідності із завданнями ВЛКСМ.

Органи з праці від імені підприємств укладають з особами, яких направляють на роботу в порядку організованого набору, трудові договори на визначений строк».

В п. 1 постанови Кабінету Міністрів України "Про переселення сімей у сільську місцевість і організований набір працівників" зазначається: «Установити, що територіальний перерозподіл робочої сили у порядку переселення в сільську місцевість та організованого набору провадиться державною службою зайнятості відповідно до договорів з підприємствами, установами, організаціями, які мають потребу в працівниках, і здійснюється на добровільних засадах.

З переселенцями в місцях виходу сімей державна служба зайнятості від імені господарств вселення укладає договори, в яких визначаються умови переселення. В місцях організованого набору робітників державна служба зайнятості за дорученням підприємств, установ і організацій укладає з особами, які направляються на роботу, трудові договори на визначений строк».

Зазначимо, що досліджуючи це запитання, виявлено такий нюанс щодо норми про «організований набір працівників»: у висновку на проект Закону України "Про внесення змін до статей 21 та 24 Кодексу законів про працю України щодо уточнення термінології" (№4026а від 15.07.2016 р.), зазначається, що  із частини 1 статті 24 КЗпП виключається пункт 1, в якому передбачено укладення трудового договору у письмовій формі у випадку проведення організованого набору працівників, але й до сьогодні цей висновок має статус «одержаний».

Тобто норму про організований набір працівників мали б виключити, як таку, яка не діє, оскільки зараз ніхто не займається організованими наборами працівників саме в такому розумінні, як про це йшлося в КЗпП та інших підзаконних актах.

Отже, переведення працівників з підприємства на інше підприємство не є організованим набором працівників, тож як саме укладати трудові договори, в письмовому вигляді чи усно, сторони (роботодавець та найманий працівник) мають дійти до згоди самостійно, керуючись ст. 24 КЗпП.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Допомога по вагітності та пологах для ФОПа, який не сплачував ЄСВ під час війни
    ФОП на ІІІ групі ЄП без найманих працівників не сплачував ЄСВ за себе під час воєнного стану. У квітні 2024 р. ФОП йде у відпустку вагітності та пологах. Якщо ФОП сплатить ЄСВ за себе в квітні чи дасть їй право це отримати допомогу по вагітності й пологах від ПФУ?
    Сьогодні 14:2134
  • Утримання із вихідної допомоги кредиту за виконавчим листом
    Чи потрібно утримувати за виконавчим листом суму за невиплаченому кредиту з вихідної допомоги при звільнені працівника за п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП?
    15.04.202419
  • Працівник у статусі нерезидента без зміни громадянства: вплив на роботодавця
    Дистанційний працівник проживаючи більше 6 місяців в іншій країні, набув статусу нерезидента (громадянство не змінювалося). Роботодавець більше 2-х років в єдиній звітності відображав працівника у загальному порядку. Чи впливає статус нерезидента на оподаткування, на відображення в податковій та статистичній звітності? Якщо так, то як виправити та які санкції можливі стосовно підприємства?
    11.04.2024351
  • Чи може керівник громадської організації працювати без оплати праці?
    Керівниця громадської організації отримувала зарплату. Наразі вона залишиться працювати на цій посаді, але без зарплати. Як це правильно провести в кадровому та бухобліку? Чи треба їй виплачувати компенсацію за невикористану відпустку? Як оформити документи?
    11.04.202428
  • Відпустка після демобілізації працівника
    Працівник повернувся після звільнення з лав ЗСУ, був призваний з першого дня війни. Дохід йому нараховувався лише до 18.07.2022 р. Просить відпустку за період 2021 – 2022 роки з 05.04.2024 р. Який дохід застосувати для нарахування відпускних?
    09.04.2024366