• Посилання скопійовано

Працівниця працює як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом: що з оподаткуванням?

Працівниця оформлена за основним місцем роботи на півдня з годинною тарифною ставкою 25,13 грн. На цьому ж підприємстві оформлена на півдня як сумісник з аналогічною годинною тарифною ставкою. Як нарахувати зарплату, утримати ПДФО та військовий збір, нарахувати ЄСВ та відобразити в звіті з ЄСВ і в ф. №1ДФ?

Оплата праці

Відповідно до ст. 102-1 КЗпП оплачується лише фактично виконана сумісником робота. Під час установлення нормованих завдань оплату провадять за кінцевими результатами за фактично виконаний обсяг робіт. Проте встановлення для сумісників таких завдань не є обов’язковим. Під фактично виконаною роботою мають на увазі також роботу, виконання якої зафіксовано в табелі обліку робочого часу.

З 01.01.2017 р. працює норма ст. 3-1 Закону про оплату праці, яка говорить, що розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. У разі укладення трудового договору про роботу на умовах неповного робочого часу, а також при невиконанні працівником у повному обсязі місячної (годинної) норми праці, мінімальна заробітна плата виплачується пропорційно до виконаної норми праці.

Зазначена норма повинна виконуватися і щодо внутрішніх сумісників.

Якщо ж на підприємстві встановлена погодинна оплата праці, воно має застосовувати погодинний розмір мінімальної плати.

Як наголошує Мінсоцполітики у листі від 20.03.2017 р. №766/0/101-17/28, на підприємствах для працівників, які працюють з місячними окладами, має дотримуватися як мінімальна державна гарантія – мінімальна місячна заробітна плата, а для працівників з погодинною оплатою (годинними тарифними ставками) – мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі. Про це ми зазначали тут>>

При  встановленні  сумісникам  з  погодинною  оплатою   праці нормованих завдань на основі технічно  обгрунтованих  норм  оплата праці провадиться за кінцевими результатами за фактично виконаний  обсяг робіт.

 

 

Приклад. Якщо працівнику встановлено погодинну оплату праці, то з січня 2019 р. годинну тарифну ставку треба встановлювати не нижче за 25,13 грн. Таку тарифну ставку й встановлено відповідно до умов питання. Розрахуємо заробітну плату за березень 2019 року.

 

Така мінімальна зарплата виплачується пропорційно до виконаної норми праці:

  • якщо працівник за основною посадою виконує норму робочого часу, встановлену законодавством у березні 2019 р. - 159 годин, то йому має бути нараховано зарплату за цією посадою не менш, ніж 25,13 х 159= 3995,67 грн. Доплачувати до розміру місячної мінімальної зарплати (4173 грн) в цьому випадку не потрібно, адже за рахунок застосування мінімальної зарплати у погодинному розмірі вимога абз. 1 ст. 3-1 Закону про оплату праці виконується;
  • якщо працівник за сумісництвом відпрацював лише 100 годин замість встановлених у березні 2019 р. 159 годин, за відпрацьований час йому має бути нараховано не менш, ніж 25,13 х 100 = 2513,00 грн, тобто пропорційно до виконаної норми праці.

 

Оподаткування та звітність

ДФС у листі від 12.01.2016 р. №191/К/99-99-17-03-03-14 роз'яснила, що заробітна плата, яка нараховується (виплачується) працівникам у зв'язку з відносинами трудового найму, у тому числі на умовах трудового договору за сумісництвом, оподатковується ПДФО та військовим збором на загальних підставах.

Податківці роз’яснюють, що при внутрішньому сумісництві ПДФО та ВЗ оподатковується сукупний дохід працівника (оплата за основним місцем роботи + оплата за сумісництво), отриманий від одного працедавця.

Відповідно, і відображати в формі №1ДФ таку подвійну зарплату потрібно буде одним рядком із ознакою доходу «101», адже чинною формою цього звіту не передбачено деталізацію інформації щодо доходів сумісників.

Згідно з пп. 169.2.1 ПКУ, ПСП застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (виплати). І якщо йти за роз’ясненнями податківців, наведеними вище, застосовувати таку ПСП треба буде до сукупного доходу працівника у вигляді зарплати (за обома місцями роботи в одного роботодавця), звісно, якщо розмір такого сукупного місячного доходу це дозволятиме.

 

ЄСВ

Відповідно до чинного роз’яснення у підкатегорії  301.04.01 ресурсу «ЗІР» (запитання:  «Яким чином нараховується ЄВ, якщо працівник протягом календарного місяця працював як за основним місцем роботи так і за сумісництвом та отримав загальну суму доходу менше розміру мінімальної заробітної плати?») податківці  при визначенні ЄСВ також говорять про загальну суму доходу (за основним місцем роботи + оплата за сумісництво): «якщо працівник протягом календарного місяця працював на одному підприємстві як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом та отримав загальну суму доходу менше розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, сума ЄВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки ЄВ».

Відповідно податківці хочуть бачити, аби у таблиці 6 додатка 4 відомості про нарахування заробітної плати (доходу) за даною особою відображалися одним рядком та в графі 22 «Ознака наявності трудової книжки» зазначалося «1-так» (про це контролери говорять тут).

Втім ми вважаємо, що доречніше відображати такі доходи окремо. Раніше такої ж позиції притримувалися й фахівці ПФУ. Детальніше про це ми писали тут. Тому радимо звернутися до ДФС за місцем обліку із проханням надати консультацію з цього приводу, щоб спиратися при заповненні Звіту про ЄСВ на таку індивідуальну консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»