• Посилання скопійовано

Відображення допомоги у зв’язку із вагітністю та пологами в Звіті з ЄСВ

Як додати до таблиці 5 за минулий звітний період інформацію про відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами? Чи донараховується ЄСВ на таку допомогу, якщо її розмір за місяць менший за мінімальну зарплату?

По-перше, слід пам’ятати про правила розрахунку такої допомоги. Ми їх розглядали докладно тут. При цьому  ми наголошували: декретні незалежно від страхового стажу оплачується у розмірі 100% середньої заробітної плати.  Але за ст. 26 Закону №1105 сума декретних з розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ та не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Отже, потрібно розрахувати дві середньоденні зарплати: одну – виходячи з фактичних доходів працівниці (але не більше 15 мінімальних зарплат за кожен місяць, який потрапляє до розрахункового періоду), другу – виходячи з мінімальної зарплати, поділеної на 30,44. І далі при розрахунку суми допомоги слід застосовувати більший з цих показників.

Таким чином законодавчо встановлені правила, завдяки яким місячна сума допомоги дотягується до мінімальної зарплати. А отже, за працівницю, виходячи з фактично нарахованого доходу, сплачується хоча б мінімальний страховий внесок з ЄСВ. Але звісно, так виходить не завжди. Адже часто відпустка у зв’язку із вагітністю та пологами починається не з першого числа місяця і закінчується не останнім числом.

Про нарахування ЄСВ на суму допомоги у зв’язку із вагітністю та пологами ми розповідали достатньо багато. Наприклад, тут ми наводили роз’яснення від податківців щодо випадку, коли декретні в окремих місяцях менші за мінімальну зарплату.

Визначається сума ЄСВ для роботодавця шляхом множення розрахованої суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами за кожен місяць окремо на розмір ЄСВ, встановлений Законом про ЄСВ для зазначеної категорії платників.

Якщо суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами за повний місяць становить менше мінімального розміру заробітної плати, ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується зазначена сума, та ставки ЄСВ у розмірі 22%.

Якщо листок непрацездатності починається протягом місяця, де загальна сума нарахованого доходу (сума заробітної плати за відпрацьований час та суми допомоги) становить менше мінімального розміру, ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується зазначений дохід, та ставки ЄСВ у розмірі 22%.

У разі, якщо листок непрацездатності закінчується протягом місяця, де сума допомоги  не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, та ставки ЄСВ у розмірі 22%.

Але щодо останнього місяця відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами, якщо вона надавалася не за цілий місяць, у податківців є уточнення. Адже в місяці нарахування декретних роботодавець ще не знає, чи буде який-небудь інший дохід (наприклад, зарплата) в такому останньому місяці. А значить, не знає точно і загальну суму місячного доходу та не може точно визначити заздалегідь базу нарахування ЄСВ.

Тому в «ЗІР» (категорія 301.09) податківці зазначають:  «якщо у попередніх звітних періодах на суму допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами нараховано ЄСВ виходячи із фактичного розміру сум такої допомоги, який становить менше мінімальної заробітної плати, необхідно здійснити донарахування до розміру мінімальної заробітної плати та відобразити в Звіті за звітний період, на який припадає останній місяць такого лікарняного, за кодом типу нарахувань «13», за умови, що інші доходи не нараховувалися. При цьому відповідальність до такого роботодавця не застосовується».

Отже, в місяці нарахування допомоги за останній місяць (якщо відпустка у зв’язку із вагітністю та пологами надавалась в цьому місяці не за цілий місяць) можна нарахувати ЄСВ, виходячи із фактичного розміру допомоги, яка на цей місяць припадає. Але потім, в цьому останньому місяці за потреби робиться донарахування ЄСВ (в таблиці 6 воно відображається окремим рядком із кодом типу нарахувань «13»).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»