• Посилання скопійовано

Як впливають премії на розрахунок середньоденного заробітку?

Чи має право ТОВ нараховувати та виплачувати керівнику компанії щомісячні премії за результатами роботи? Чи включається така премія до розрахунку середньоденного заробітку? Як оплачувати робочі дні перебування керівника у відрядженні?

Премія - основний вид  додаткової, понад основну зарплату, винагороди, яка виплачується працівникам за результатами їх трудової діяльності та виробництва в цілому за показниками та умовами оцінки цих результатів, визначеними підприємством.

При цьому госпрозрахункові підприємства самостійно приймають рішення про фонд оплати праці, зокрема, про розміри та періодичність премій. Зокрема, порядок надання премій може бути передбачено у трудовому чи колективному договорі з працівником.

У разі направлення працівника у відрядження середньоденний заробіток  розраховується відповідно п. 2 Порядку №100, зокрема, середньомісячна зарплата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують відрядженню.

Обчислення середньої зарплати для оплати часу щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв'язку з навчанням, творчої відпустки,  додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, або для виплати компенсації за невикористані відпустки провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористані відпустки.

Згідно з п. 3 Порядку №100 при обчисленні середньої зарплати у всіх випадках її збереження включаються, зокрема, виробничі (місячні, квартальні тощо) премії.

Премії включаються в заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на зарплату. 

При цьому, зверніть увагу, що у разі, коли число робочих днів у розрахунковому періоді відпрацьовано не повністю, премії під час обчислення середньої зарплати за останні два календарні місяці враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді.

Таким чином, оскільки така премія має не разовий, а постійний характер, вона включається до загальної суми доходу для розрахунку середньоденного заробітку.

 

Оплата днів перебування у відрядженні

Відповідно до ст. 121 КЗпП працівникам, які направляються у службове відрядження, оплата виконаної роботи провадиться відповідно до умов, визначених трудовим колективним договором. Розмір такої оплати праці не може бути нижчим від середнього заробітку, що зберігається за такими працівниками на всі робочі дні у відрядженні за графіком, установленим за місцем постійної роботи. Детальніше ми розглядали це тут>>

При цьому, КЗпП встановлено мінімальні гарантії працівників, відповідно встановлення норм, що зменшують розмір оплати працівника, є порушенням.

Таким чином, підприємство щоразу повинно розраховувати середню зарплату працівнику, що перебуває у відрядженні, і порівнювати її з розміром оплати за окладом. Якщо оплата за окладом виявиться меншою за середню зарплату, слід виплачувати середню зарплату, а якщо оплата за окладом буде вищою за середню, то можна зробити вибір між оплатою за окладом та оплатою за середньою зарплатою.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»