• Посилання скопійовано

Одинока мати вийшла заміж. Чи має вона право на дитячу відпустку за минулий рік?

Чи може жінка скористатися додатковою відпусткою на дитину за 2017 р. як одинока мати у 2018 р., якщо вона вийшла заміж та її новий чоловік у 2018 р. усиновив дитину?

Відповідно до ст. 19 Закону про відпустки право на соціальну додаткову відпустку має, зокрема, одинока мати.

Визначення "одинокої матері" наведено у п. 9 постанови  №9 та п. 5 ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки.

Так, згідно з постановою Пленуму ВСУ одинокою матір'ю слід вважати жінку, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує і утримує дитину сама.

Оскільки п. 5 ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки визначає одиноку матір як таку, яка виховує дитину без батька, факт утримання (аліменти) для надання відпустки значення не має.

Отже, право на додаткову відпустку мають такі одинокі матері:

  • жінка, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері;
  • вдова;
  • жінка, яка виховує дитину без батька (в тому числі і розлучена жінка, яка сама виховує дитину). 

Тобто, для визнання жінки одинокою потрібно такі дві ознаки: вона і виховує дитину, і сама її утримує.

У листі Міністерства праці та соціальної політики України від 14.04.2008 р. № 235/0/15-08/13 також зазначено, що до категорії одинокої матері належать:

  • жінка, яка не перебуває у шлюбі й у свідоцтві про народження дитини якої нема запису про батька дитини або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері;
  • вдова;
  • жінка, яка виховує дитину без батька (зокрема й розлучена жінка, яка виховує дитину без батька, попри факт отримання аліментів, і жінка, яка вийшла заміж, але її дитина новим чоловіком не усиновлена).

Додаткова соціальна відпустка використовується за минулий час. Законодавством не передбачено строку давності, після якого втрачається право на додаткову соціальну відпустку працівникам, які мають дітей.

Відповідно до ст. 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. 

У даній ситуації жінка вийшла заміж, а також чоловік усиновив дитину.

Вважаємо, у разі, коли працівниця не скористалася відпусткою за минулий рік, й тоді вона мала статус одинокої матері, то вона має право на додаткову відпустку у цьому році за минулий рік, незважаючи на те, що вона вийшла заміж і чоловік усиновив дитину. 

За цією відпусткою не передбачено строку давності, після якого втрачається право на додаткову соціальну відпустку працівникам, які мають дітей.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»