• Посилання скопійовано

Додаткова відпустка на дітей: хто має право її отримати?

Хто має право на додаткову відпустку на дітей?

На додаткові відпустки мають право (ст. 19 Закону про відпустки):

  • жінка, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років;
  • жінка, яка працює і має дитину з інвалідністю;
  • жінка, яка усиновила дитину;
  • мати особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;
  • одинока мати (батько);
  • батько особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує його без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);
  • особа, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків.

Зверніть увагу: зазвичай право на додаткову соціальну відпустку залежить від віку дитини. Але вік дитини з інвалідністю, усиновленої дитини, дитини під опікою, дитини одинокої матері (батька), який дає право на таку відпустку, Законом про відпустки не встановлено. У цих випадках слід керуватися загальними нормами законодавства.

Так, згідно зі ст. 1 Закону України від 26.04.2001 р. №2402-III «Про охорону дитинства», дитина — це особа віком до 18 років(повноліття), якщо згідно із законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше. Таким чином, жінка, яка працює і має дитину-інваліда, усиновлену дитину, одинока мати (батько) мають право на цю відпустку до досягнення їхньою дитиною повноліття, тобто до 18 років.

Згідно з ч. 2 ст. 243 Сімейного кодексу України опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла 14 років, а піклування — над дитиною у віці від 14 до 18 років. Отже, особа, яка взяла дитину під опіку, має право на додаткову соціальну відпустку до досягнення дитиною 14-річного віку, а особа, яка в установленому порядку визнана піклувальником, — з досягнення дитиною віку 14 років і до виповнення 18 років, оскільки згідно зі ст. 186-1 КЗпП гарантії, встановлені у ст. 182-1 КЗпП, поширюються також на піклувальників.

Тривалість відпусток (ст. 182-1 КЗпП):

  • якщо працівник має одну підставу (наприклад, це жінка, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років) — 10 календарних днів, без урахування святкових та неробочих днів;
  • за наявності кількох підстав (наприклад, це одинока мати, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років) — не більше 17 календарних днів.

Про надання такої відпустки ми детально розповідали тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»