• Посилання скопійовано

Розподіл річної премії за виключенням робочих днів щорічної відпустки

У розрахунку середньоденної премії, яка розподіляється на місяці розрахункового періоду, премія 20000 грн за рік за нормою робочих днів 260, була щорічна відпустка 10 днів. Чи потрібно суму премії 20000 грн розділяти на робочі дні за мінусом щорічної відпустки?

Згідно з абз. 3 п. 3 Порядку №100, премії та інші виплати, які виплачуються за два місяці або більш тривалий період, при обчисленні середньої заробітної плати включаються шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду частини, що відповідає кількості відпрацьованих робочих днів періоду (місяців), за які такі премії та інші виплати нараховані. 

Така частина визначається діленням суми нарахованих премій та інших виплат на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів кожного місяця, що належить до розрахункового періоду для обчислення середньої заробітної плати. 

Також при розподілі річної премії потрібно зважати на обмеження в сумі: якщо період, за який нараховано премію, працівник відпрацював частково, під час обчислення середньої заробітної плати враховується сума у розмірі не більше фактично нарахованої суми премії.

Отже, під час врахування річних премій при обчисленні середньої зарплати для оплати часу відпусток (компенсації) потрібно буде вираховувати відпрацьовані дні працівником, попри те, що відпускні рахуються в календарних днях. 

Тобто, для врахування річної премії потрібно поділити суму премії (20000 грн) на кількість відпрацьованих працівником робочих днів у році (250 р.д), за який вона нарахована, отриманий результат перемножити на кількість відпрацьованих працівником робочих днів у кожному місяці такого року, які входять до розрахункового періоду. 

Звертаємо увагу, що ділити суму річної премії потрібно саме на кількість відпрацьованих працівником робочих днів у році, в зазначеному випадку, їх 250 р.д., тому що у період потрапила щорічна основна відпустка (10 р.д.), отже такі дні підлягають виключенню. 

Нагадаємо, що при розрахунку середньої зарплати для відпустки (компенсації) річні премії розподіляються пропорційно місяцям, за які вони нараховані.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Оплата праці»

  • Індексація при зниженні та (не) піднятті окладів
    Працівникові не підвищували оклад з 01.01.2015 року. Як нараховувати індексацію? У працівника до 2021 року була ставка 12 000 грн, в 2022 році зменшили оклад до 7 000 грн. В січні 2024 року було підняття зарплати і підвищили оклад до 8500 грн. Як нараховувати індексацію?
    04.09.202445
  • Які є ризики при виплаті зарплати працівника за його розпорядженням на рахунок іншої людини?
    Працівник подав роботодавцю заяву про те, щоб його зарплату перераховувати на рахунок іншої людини. Наскільки ризикованою є така практика?
    30.07.20241 057
  • Що можна зробити, щоб не проводити індексацію?
    Раніше підприємство проводило індексацію. У квітні 2024 року підвищили зарплату всім працівникам. А тепер плануємо підвищувати її, щоб не проводити індексацію. Як часто потрібно підвищувати зарплату і в якій сумі (наприклад, на 20 грн)? Як документально оформити непроведення індексації?
    29.05.20241 272
  • Розподіл річної премії за виключенням робочих днів щорічної відпустки
    У розрахунку середньоденної премії, яка розподіляється на місяці розрахункового періоду, премія 20000 грн за рік за нормою робочих днів 260, була щорічна відпустка 10 днів. Чи потрібно суму премії 20000 грн розділяти на робочі дні за мінусом щорічної відпустки?
    23.05.202445
  • Оплата відрядження працівнику, який суміщає посади
    Працівник працює прибиральником території та згідно з наказом по підприємству має суміщення за посадою водія з доплатою 50% від окладу водія. Іноді його відправляють у відрядження, виплачуються добові. Чи потрібно відрядження відображати у табелі обліку робочого часу? Чи потрібно платити середньоденну зарплату за дні відрядження ,чи це буде лише оклад плюс суміщення?
    29.04.202479