• Посилання скопійовано

Чи можна преміювати працівників за наявності збитків?

Виробниче підприємство залежить від сезонних замовників. Однак виробничим працівникам та адмінперсоналу кожен місяць надається премія, яка передбачена колективним договором (за виконання основних показників). Чи має право підприємство виплачувати таку премію у збиткові місяця та відносити до складу витрат?

За визначенням «премія» — це основний вид додаткової, понад основну заробітну плату, винагороди, яка виплачується працівникам за результатами їхньої трудової діяльності та виробництва загалом за показниками й умовами оцінки цих результатів, визначеними підприємством (Методрекомендації №23).

В першу чергу зазначимо, що форми та системи оплати праці, а також умови запровадження та розміри надбавок, доплат, в тому числі і премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами самостійно у колективному договорі з дотриманням норм та гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами (ст. 97 КЗпП та ст. 15 Закону про оплату працю).

Тобто приватні підприємства самостійно за домовленістю з працівниками визначають як розмір премій, так і їх порядок їх застосування та економічної доцільності. Крім того, саме керівний орган приймає рішення щодо фінансових можливостей підприємства (зокрема збитки поточного періоду можуть покриватись прибутками попередніх періодів, або майбутніх – тобто вписуватись у планові показники на період «низького» сезону) Це рішення приймається керівником підприємства або іншим керівним органом підприємства згідно статуту.

Якщо ж колективного договору на підприємстві немає, то власник повинен погодити питання щодо оплати праці з виборним органом первинної профспілкової організації (її представником), а в разі відсутності — з іншим уповноваженим на представництво трудовим колективним договором.

За відсутності колективного договору, питання преміювання працівників може бути передбачено у відповідному положенні про преміювання, або у положенні про оплату праці, трудовому договорі чи контракті.

Зокрема, згідно з пп. 2.2.2 Інструкції №5 до фонду додаткової заробітної плати фонду оплати праці належать премії та винагороди, у тому числі за вислугу років, які мають систематичний характер, незалежно від джерел фінансування (окрім згаданих у пп. 2.3.2 Інструкції №5).

Систематичний характер означає, що премії, згідно положення або іншого документу, виплачуються з певною періодичністю, наприклад, щомісяця, щокварталу чи щопівроку або ж щороку незалежно від результатів господарської діяльності підприємства.

Тому премія може виплачуватись і за відсутності у підприємства прибутку, чи взагалі наявності збитку.

Наприклад у описаному у запитанні випадку підприємство може встановити певний розмір премії за переробіток (перевищення нормованих показників виробітку), а також премію якщо протягом періоду, за який виплачується премія, працівник виконав показники і повністю відпрацював робочий час. При цьому, але не обов’язково, можна передбачити, що якщо працівник частину періоду, за який виплачується премія, не працював, премія виплачується пропорційно до відпрацьованого часу.

Та знову ж таки повідомимо, що все це виключно на розсуд керівного складу підприємства та керується домовленостями з працівниками, які варто викласти у письмовій формі та погодити.

Кожне підприємство, маж затверджувати власне положення про преміювання враховуючи специфіку виробництва й організації праці.

І насамкінець, хочемо повідомити, що є можливість і просто надавати премії за рішенням керівника (без наявності будь-яких положень про них).

 

Право на витрати

Як передбачено п. 6 П(с)БО 16, витратами звітного періоду визнаються або зменшення активів, або збільшення зобов'язань, що призводить до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками), за умови, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені.

Отже, нараховані працівникам премії є витратами підприємства в бухгалтерському обліку не залежно від того, чи нараховані вони згідно положення про преміювання чи виключно за рішенням керівного органу.

Що ж до податку на прибуток, то відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(с)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Податкових різниць щодо нарахування премій працівникам не передбачено, а отже такі витрати враховуються при визначенні фінрезультату до оподаткування без коригувань, незалежно від фінансового результату діяльності підприємства.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Оплата праці»

  • Доплата за шкідливі умови праці: коли проводити?
    Підприємство вперше виконало атестацію робочих місць. Відповідно має бути доплата за шкідливі умови праці. Цю доплату здійснювати з якого часу: з дати актів, з першого числа наступного місяця після проведення атестації чи з початку створення вакансії? Які є нормативні джерела щодо оплати та строків доплати за шкідливі умови праці?
    13.03.20245591
  • Зарплата раз на місяць на прохання працівників
    Працівники підприємства наполягають, щоб заробітну плату їм виплачували раз на місяць у повному обсязі. Чи можна задовольнити це прохання?
    26.02.20243 6354
  • Доплати водію асенізаційної машини під час ремонту
    Водію асенізаційної машини встановлена доплата до посадового окладу за інтенсивність праці - 12% та доплата за шкідливі умови праці - 4% (за результатами атестації робочого місця). Чи нараховувати вказані доплати за дні, коли автомобіль перебуває на ремонті?
    25.01.202443
  • Простій автомобілю на кордоні: як оплачувати водію?
    Юридична особа, платник податку на загальних підставах, здійснює автоперевезення товарів. Працівник перебував у відрядженні 20днів ( в тому числі субота, неділя). Як нараховується заробітна плата за цей період (субота – авто стояло на кордоні, в неділю - водій не працював)?
    13.12.2023203
  • Компенсація при звільненні та вихідна допомога працівнику за погодинною оплатою праці
    Як визначити розмір вихідної допомоги при звільненні за скороченням та компенсацію невикористаної відпустки працівнику, який звільняється в грудні 2023 року, працює за погодинною ставкою – 40,25 грн, що менше мінімальної 40,46 грн? Нарахувань в 2023 році не було. Має 28 днів невикористаної відпустки
    04.12.20231 098