• Посилання скопійовано

Чи вважатиметься різниця в годинах за змінним графіком перепрацюванням та як її оплачувати?

За лютий 2019 р. норма робочого часу – 160 годин, а за змінним графіком (доба через дві доби) сторожем відпрацьовано 203 годин. Посадовий оклад – 3 000 грн, доплата до «мінімалки» – 1 200 грн. Вечірні та нічні години 1С вираховує з окладу 3 000 грн. Чи вважатиметься різниця в годинах (203-160) перепрацюванням та як її оплачувати?

Насамперед розберемось з гарантіями забезпечення мінімальної зарплати.

 

Забезпечення МЗП

Відповідно до ст. 3-1 Закону №108 розмір зарплати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір МЗП.

При обчисленні розміру зарплати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються такі доплати:

  • за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я;
  • за роботу в нічний та надурочний час;
  • роз'їзний характер робіт;
  • премії до святкових і ювілейних дат.

Якщо нарахована зарплата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір МЗП, роботодавець проводить доплату до її рівня, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою зарплати.

Мінсоцполітики в листах від 02.07.2018 р. №1139/0/101-18/28 та від 21.08.2017 р. №2231/0/101-17 повідомляє, що при нарахуванні зарплати після закінчення місяця необхідно враховувати норми ст. 3-1 Закону №108, згідно з якою розмір зарплати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір МЗП.

Частиною 2 вказаної статті визначено вичерпний перелік виплат, які не враховуються при обчисленні розміру зарплати працівника для забезпечення її мінімального розміру. Всі інші складові зарплати, які не перелічені ч. 2 ст. 3-1 Закону №108, мають враховуватися до МЗП.

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Отже, оплата надурочної роботи здійснюється понад розмір МЗП (з 01.01.2019 р. МЗП становить 4173 грн).

Загальна кількість надурочних годин за обліковий період визначається як різниця між фактично відпрацьованим часом і нормою годин за цей період. В кінці кожного місяця протягом облікового періоду провадиться нарахування працівникам належної їм зарплати згідно з діючими умовами оплати праці: нарахування основної зарплати, доплат і надбавок (за роботу у нічний час, роботу у святкові і неробочі дні тощо).

При нарахуванні зарплати мають дотримуватися вимоги законодавства щодо розміру МЗП. Для визначення годинної ставки для оплати надурочних годин необхідно місячний оклад працівника розділити на середньомісячне число годин за обліковий період, яке має розраховуватися з урахуванням норми тривалості робочого часу за цей період, встановленої з дотриманням вимог статей 5051 та 53 КЗпП.

 

Застосування підсумованого обліку робочого часу

Відповідно до ст. 61 КЗпП підсумований облік робочого часу запроваджується на безперервно діючих підприємствах, в установах і організаціях, а також в окремих виробництвах, цехах, дільницях, відділеннях і на деяких видах робіт, де за умовами виробництва (роботи) не може бути додержана встановлена для даної категорії працівників щоденна або тижнева тривалість робочого часу.

У п. 3 Методичних рекомендацій №138, зазначено, що графіки роботи (змінності) розробляються таким чином, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин, передбаченого ст. 50 та 51 КЗпП.

Обліковий період установлюється в колективному договорі підприємства. Він охоплює робочий час та години роботи у вихідні і святкові дні, години відпочинку. Щоденна або щотижнева тривалість робочого часу, встановлена графіком, може коливатися протягом облікового періоду, але загальна сума годин роботи за обліковий період має дорівнювати нормі робочого часу в обліковому періоді (п. 6 Методичних рекомендацій №138).

У ситуації, що розглядається, за змінним графіком (доба через дві) загальна сума годин роботи за обліковий період весь час перевищуватиме норму робочого часу в обліковому періоді. Тому слід звернути увагу на це і змінити графік. Якщо обліковий період – місяць, то загальна тривалість робочого часу за місяць не повинна перевищувати місячну норму, якщо період – рік, то контролюється неперевищення річнох норми робочого часу (норми тривалості робочого часу на 2019 рік див. тут).

 

Оплата роботи в надурочний час

Нормами п. 10 Методичних рекомендацій №138 передбачено, що при підсумованому обліку робочого часу час, відпрацьований понад норму тривалості робочого часу за обліковий період, вважається надурочним та оплачується згідно зі ст. 106 КЗпП. Оплата за всі години надурочної роботи провадиться в кінці облікового періоду.

Робота понад норму робочого часу, передбаченого графіком в окремі дні, тижні, місяці облікового періоду, при збереженні норми робочого часу за обліковий період, не є надурочною роботою. Переробіток норми робочого часу, що виникає в окремі дні при підсумованому обліку, може компенсуватися додатковими днями відпочинку або відповідним зменшенням тривалості роботи в інші дні облікового періоду.

Відповідно до ст. 106 КЗпП за погодинною системою оплати праці робота в надурочний час оплачується в подвійному розмірі годинної ставки. Годинна ставка – це ставка за одну годину з  розрахунку окладу 3000 грн без врахування доплати до мінімальної зарплати в сумі 1200 грн. З цього приводу також див. нашу новину>>

У разі підсумованого обліку робочого часу оплачуються як надурочні всі години, відпрацьовані понад встановлений робочий час в обліковому періоді. Компенсація надурочних робіт шляхом надання відгулу не допускається.

Мінсоцполітики в листі від 18.08.2017 р. №1537/0/102-17 щодо оплати праці у нічний час, святкові та вихідні дні при підсумованому обліку робочого часу повідомило таке: у кінці кожного місяця працівникам, які працюють при підсумованому обліку робочого часу, провадиться нарахування належної їм зарплати згідно з діючими умовами оплати праці: нарахування основної заробітної плати, доплат і надбавок (за роботу в нічний час, роботу у святкові і неробочі дні тощо), а після закінчення облікового періоду (кварталу, півріччя, року) у випадку наявності надурочних годин провадиться оплата надурочної роботи.

Враховуючи, що нормою тривалості робочого часу в обліковому періоді для працівників є норма, яка встановлена їм графіками змінності, то при визначенні годинної ставки для оплати нічного часу, фактично відпрацьованих годин у святкові та вихідні дні необхідно місячний оклад працівника (за умовами запитання – 3000 грн) розділити на норму тривалості робочого часу на відповідний місяць, затверджену правилами внутрішнього трудового розпорядку для даного підрозділу (працівника).

 

Приклад. Тривалість робочого часу при 40-годинному робочому тижні в лютому 2019 р. становить 160,0 год.  Зміна починається о 8:00 ранку. Фактично сторожем відпрацьовано 203 годин (з них нічних 80 годин). Розмір зарплати з урахуванням доплати до МЗП – 4 200 грн. Надбавка за роботу у нічний час – 40% від окладу.

 

Розрахунок оплати праці за лютий 2019 року:

  • зарплата в сумі окладу за 160 годин: 3000 грн;
  • доплата до МЗП – 1200 грн;
  • доплата за надурочну роботу 1612,50 грн (3000  : 160 х (203 - 160) х 2);
  • надбавка за роботу у нічний час 600,00 грн (3000   : 160 х 80 х 40%).

Всього нараховано: 6412,50 грн (3000,00 + 1200,00 + 1612,50 + 600,00).

Про оплату за роботу у нічний час на умовах підсумованого обліку робочого часу ми писали тут та тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Оплата праці»

  • Доплата за шкідливі умови праці: коли проводити?
    Підприємство вперше виконало атестацію робочих місць. Відповідно має бути доплата за шкідливі умови праці. Цю доплату здійснювати з якого часу: з дати актів, з першого числа наступного місяця після проведення атестації чи з початку створення вакансії? Які є нормативні джерела щодо оплати та строків доплати за шкідливі умови праці?
    13.03.20244211
  • Зарплата раз на місяць на прохання працівників
    Працівники підприємства наполягають, щоб заробітну плату їм виплачували раз на місяць у повному обсязі. Чи можна задовольнити це прохання?
    26.02.20243 4924
  • Доплати водію асенізаційної машини під час ремонту
    Водію асенізаційної машини встановлена доплата до посадового окладу за інтенсивність праці - 12% та доплата за шкідливі умови праці - 4% (за результатами атестації робочого місця). Чи нараховувати вказані доплати за дні, коли автомобіль перебуває на ремонті?
    25.01.202435
  • Простій автомобілю на кордоні: як оплачувати водію?
    Юридична особа, платник податку на загальних підставах, здійснює автоперевезення товарів. Працівник перебував у відрядженні 20днів ( в тому числі субота, неділя). Як нараховується заробітна плата за цей період (субота – авто стояло на кордоні, в неділю - водій не працював)?
    13.12.2023174
  • Компенсація при звільненні та вихідна допомога працівнику за погодинною оплатою праці
    Як визначити розмір вихідної допомоги при звільненні за скороченням та компенсацію невикористаної відпустки працівнику, який звільняється в грудні 2023 року, працює за погодинною ставкою – 40,25 грн, що менше мінімальної 40,46 грн? Нарахувань в 2023 році не було. Має 28 днів невикористаної відпустки
    04.12.20231 078