• Посилання скопійовано

Виплата зарплати один раз на місяць є порушенням трудового законодавства

Чи може засновник, голова правління та пенсіонер (в одній особі) працювати в благодійній організації за сумісництвом? Як можна скоротити витрати на оплату праці? І чи можливо зарплату за сумісництвом виплачувати один раз на місяць?

У листі Мінсоцполітики від 13.10.2004 р. №36-298 зазначається, що підприємствам заборонено приймати працівників на умовах сумісництва, якщо у них немає основного місця роботи. Проте в іншому листі від 25.05.2015 р. №198/06/186-15 повідомляється, що у роботодавця немає обов’язку перевіряти факт укладання та припинення трудового договору за основним місцем роботи.

Проте рекомендуємо отримати від працівника інформацію щодо основного місця роботи. Оскільки відповідно до пп. 12 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ основне місце роботи – це місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору, де знаходиться (оформлена) його трудова книжка, до якої вноситься відповідний запис про роботу. А згідно з ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ при нарахуванні заробітної плати (доходів) фізособам з джерел не за основним місцем роботи ставка ЄСВ застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру. Тобто ЄСВ суміснику до мінімального внеску донараховувати не потрібно.

Відповідно до ст. 102-1 КзпП та ст. 19 Закону про оплату праці працівники, які працюють за сумісництвом, одержують зарплату за фактично виконану роботу. Це означає, що додаткових обмежень щодо оплати праці не має і фактично суміснику оплачується виконана робота згідно з табелем обліку робочого часу. Можна встановити режим роботи 2 години на день, 1 година на день тощо. Оплата відбувається пропорційно  відпрацьованому часу. Таким чином, встановивши режим  неповного  робочого дня або часу, витрати на оплату праці можна скоротити.

 

Виплата зарплати один раз на місяць

Відповідно до ст. 115 КЗпП, заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Виплата заробітної плати працівникам не у встановлені ст. 115 КЗпП строки може бути розцінено як порушення трудового законодавства і, відповідно, призведе до накладання штрафу у розмірі 3 мінімальних зарплат при порушенні строку виплати більш як за один місяць (ст. 265 КЗпП), а також адмінштрафу відповідно до ст. 41 КпАП (510 – 1700 грн). Порушення строку виплати зарплати менше ніж за один місяць, зокрема, якщо практикується виплата зарплати один раз на місяць, кваліфікується як «порушення інших вимог трудового законодавства» та карається штрафом у розмірі однієї мінімальної заробітної плати (ст. 265 КЗпП).

Щодо виплати зарплати один раз на місяць також читайте тут>> 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Оплата праці»

  • Доплата за шкідливі умови праці: коли проводити?
    Підприємство вперше виконало атестацію робочих місць. Відповідно має бути доплата за шкідливі умови праці. Цю доплату здійснювати з якого часу: з дати актів, з першого числа наступного місяця після проведення атестації чи з початку створення вакансії? Які є нормативні джерела щодо оплати та строків доплати за шкідливі умови праці?
    13.03.20245651
  • Зарплата раз на місяць на прохання працівників
    Працівники підприємства наполягають, щоб заробітну плату їм виплачували раз на місяць у повному обсязі. Чи можна задовольнити це прохання?
    26.02.20243 6404
  • Доплати водію асенізаційної машини під час ремонту
    Водію асенізаційної машини встановлена доплата до посадового окладу за інтенсивність праці - 12% та доплата за шкідливі умови праці - 4% (за результатами атестації робочого місця). Чи нараховувати вказані доплати за дні, коли автомобіль перебуває на ремонті?
    25.01.202444
  • Простій автомобілю на кордоні: як оплачувати водію?
    Юридична особа, платник податку на загальних підставах, здійснює автоперевезення товарів. Працівник перебував у відрядженні 20днів ( в тому числі субота, неділя). Як нараховується заробітна плата за цей період (субота – авто стояло на кордоні, в неділю - водій не працював)?
    13.12.2023211
  • Компенсація при звільненні та вихідна допомога працівнику за погодинною оплатою праці
    Як визначити розмір вихідної допомоги при звільненні за скороченням та компенсацію невикористаної відпустки працівнику, який звільняється в грудні 2023 року, працює за погодинною ставкою – 40,25 грн, що менше мінімальної 40,46 грн? Нарахувань в 2023 році не було. Має 28 днів невикористаної відпустки
    04.12.20231 107