• Посилання скопійовано

Орендна плата за водний об’єкт у звітності

Юрособа взяла в оренду земельну ділянку загальною площею 3,3 га з розташованим на ній водним об'єктом (ставок) площею 2,3 га. В договорі оренди вказано вартість оренди земельної ділянки і окремо виділено плату за водний об'єкт. Як у звітності відобразити нарахування орендної плати за водний об'єкт?

Водний об'єкт - природний або створений штучно елемент довкілля, в якому зосереджуються води (море, лиман, річка, струмок, озеро, водосховище, ставок, канал, а також водоносний горизонт) (ст. 1 ВКУ).

У користування на умовах оренди для рибогосподарських потреб, культурно-оздоровчих, лікувальних, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей, проведення науково-дослідних робіт можуть надаватися водосховища (крім водосховищ комплексного призначення);

  • ставки;
  • озера;
  • замкнені природні водойми (ст. 51 ВКУ).

Відповідно до ст. 51 ВКУ:

  • водні об’єкти надаються в користування відповідно до договору оренди, типова форма якого затверджена Постановою КМУ від 02.06.2021 р. №572;
  • за користування водним об’єктом орендар зобов’язаний сплачувати орендну плату за водний об’єкт та орендну плату за земельну ділянку під таким водним об’єктом;
  • надання водних об'єктів у користування на умовах оренди здійснюється за наявності паспорта водного об'єкта.

Про необхідність окремого зазначення в договорі поряд з орендною платою за землю орендної плати за водний об’єкт пишуть в ст. 15 Закону про оренду землі.

Якщо орендовано водний об’єкт державної чи комунальної власності, то орендна плата за землю справляється згідно з нормами ПКУ (див. ст. 288 ЦКУ).

За новоукладеними договорами оренди землі подається річна декларація - протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним (пп. 286.4 ПКУ). Звітний місяць в даній ситуації – місяць, в якому зареєстроване право оренди. В декларації наводиться орендна плата за період з дати реєстрації по кінець звітного року.

У п’ятиденний строк після державної реєстрації права оренди земельної ділянки державної або комунальної власності потрібно надати копію договору оренди до відповідного податкового органу, а в разі оренди земельної ділянки в комплексі з розташованим на ній водним об’єктом - також відповідному територіальному органу Держводагентства (ст. 25 Закону про оренду землі).

Потім на початку кожного року оренди подається річна декларація – не пізніше 20 лютого відповідного звітного року (пп. 286.2 ПКУ).

Сплачується орендна плата за землю щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця (пп. 287.4 ПКУ).
Орендна плата за водний об'єкт вираховується відповідно до Методики визначення розміру плати за надані в оренду водні об’єкти, затвердженої наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 28.05.2013 року №236.

Порядок сплати орендної плати за водний об’єкт визначається договором оренди. Наприклад, відповідно до п. 10 Типового договору орендна плата за водний об’єкт сплачується:

  • за перший рік - у п’ятиденний строк після підписання договору;
  • починаючи з наступного року - щороку не пізніше 15 числа місяця, наступного за розрахунковим роком.

Подання звітності стосовно орендної плати за водний об’єкт чинне законодавство не встановлює.

Але для користування водою водного об’єкта відповідно до статей 48, 49 ВКУ необхідно отримати дозвіл на спеціальне водокористування.

Окрім того, в строк не пізніше 01 лютого наступного за звітним року до Держводагенства потрібно подавати Звіт про використання води, за формою №2ТП-водгосп (річна).

Окрім того, орендар водного об’єкта може бути платником рентної плати за спецводокористування. В такому разі доведеться подавати відповідну декларацію з рентної плати.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    Сьогодні 10:0113
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202414
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202454
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024585
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414