• Посилання скопійовано

Пільга по сплаті земельного податку фізособою: які документи?

ФОП на ЄП ІІ групи має 4 неповнолітніх дітей. Чи має він право на пільгу по сплаті за земельний податок з фізосіб? Якщо так, то які документи потрібно подати і чи можна це зробити через Електронний кабінет?

Земельний податок сплачують власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та постійні землекористувачі-фізичні особи (пп. 269.1 ПКУ).

Проте, ст. 281 ПКУ,встановлено пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб. Зокрема від сплати земельного податку звільняються фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

  • для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більше як 2 гектари;
  • для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка: у селах – не більше як 0,25 гектара, у селищах – не більше, як 0,15 гектара; в містах – не більше, як 0,10 гектара;
  • для індивідуального дачного будівництва – не більш, як 0,10 гектара;
  • для будівництва індивідуальних гаражів – не більше, 0,01 гектара;
  • для ведення садівництва – не більше, як 0,12 гектара.

Якщо фізична особа, станом на 1 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, площа яких перевищує межі вказаних вище граничних норм, то така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги.

Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з базового податкового (звітного) періоду, в якому подано таку заяву, та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги. Якщо фізособою заява про застосування пільги буде подана після 1 травня поточного року, то пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду. На це вказує пп. 281.4 ПКУ.

Тобто, ФОП на ЄП ІІ групи, який має 4-х неповнолітніх дітей, має право на пільгу зі сплати земельного податку саме як фізособа, і у зазначених вище межах, після подання заяви на її застосування. 

Подається заява у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки разом з документами, що посвідчують її право на пільгу.

В даному випадку підтверджуючим документом може бути посвідчення батьків багатодітної сім’ї. Про це зазначено у консультації ГУ ДПС у Дніпропетровській області. Хоча, на думку автора, це не зовсім вірно – адже в пп. 281.1.1 ПКУ не йдеться саме про багатодітних батьків, тобто, осіб, що мають такий статус, а говориться про фізичних осіб, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років. Водночас, до складу багатодітної сім’ї в певних випадках включаються діти і до досягнення ними 23 років. Отже, на думку автора, доцільніше було б надати посвідчення про народження дітей та інші документи, які підтверджують факт їх виховання саме цією фізособою. 

Оскільки типової форми такої заяви не існує, то в Електронному кабінеті ви не знайдете її бланк. Проте, платники податків, які подають звітність в електронній формі та/або пройшли електронну ідентифікацію онлайн в Електронному кабінеті, можуть здійснювати листування з контролюючими органами засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог Закону «Про електронні довірчі послуги». 

Отже, якщо ФОП вже користується Електронним кабінетом, він може за його допомогою відправити листа податківцям. Інструкція, як це зробити, наведена за посиланням. Зрозуміло, що в цьому випадку замість листа (запиту, звернення) надсилатиметься заява про застосування пільги, а до неї будуть додані копії підтвердних документів. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»

  • Що робити, якщо перевізник на заміну CMR надав етикетку?
    Підприємство від перевізника отримало транспортну етикетку на міжнародне перевезення, а не CMR. В етикетці зазначено вантаж, маршрут та немає печатки перевізника. Чи достатньо такої етикетки для документального підтвердження міжнародного перевезення вантажу?
    16.02.2024307
  • Винаймання будинку у фізособи для проживання у відрядженні: підтвердні документи
    Працівники, перебуваючи у довготривалому відрядженні, орендують будинок для проживання у приватної особи (не готель, не ФОП). Які необхідно отримати документи, що підтвердять факт проживання?
    14.02.2024576
  • Оформлення CMR при мультимодальних перевезеннях
    ФОП-перевізник отримав від замовника вантаж із залізничного вагону у Львові і перевіз до Житомира. Вантаж розмитнюватиметься у Києві. Замовник оформив перевезення CMR, а не ТТН, де завантаження і розвантаження в Україні. На його погляд, це мультимодальне перевезення, яке оформляється CMR, а не ТТН. Це правильно? Як оформляти CMR?
    13.02.202495
  • Виправлення помилок в первинних документах, створених в паперовій формі
    Благодійна організація надала благодійну допомогу (генератори) бюджетній установі. В акті приймання-передачі виявлено невідповідність, зокрема, неправильно вказано ціну. Бюджетна установа вже відзвітувала. Як виправити помилку в первинному документі? Які дані відобразити у звіті: з урахуванням виявленої помилки чи без?
    31.01.2024113
  • Starlink для військового підрозділу: документальне оформлення
    Для працівника, який воює, і його підрозділу компанія придбала систему Starlink. Як документально правильно оформити передачу і передати право користування (щомісячна абонплата за користування системи)?
    25.10.2023135