• Посилання скопійовано

ТОВ купує частку статутного капіталу у фізособи-учасника: облік та оподаткування

ТОВ – платник податку на прибуток на загальних підставах купує частку у фізособи-учасника за ціною нижче номіналу. ТОВ планує виплатити дивіденди фізособі за період, коли воно перебувало на ЄП за ставкою 2%. Як відобразити ці господарські операції в обліку та оподаткувати їх?

Виплата дивідендів фізособі

Дивіденди – платіж, що здійснюється юридичною особою, в тому числі емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів, на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв’язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.
Для цілей оподаткування до дивідендів прирівнюються зокрема:

  • платіж у грошовій чи негрошовій формі, що здійснюється юридичною особою на користь її засновника та/або учасника (учасників) у зв’язку з розподілом чистого прибутку (його частини);
  • виплата в грошовій або негрошовій формі, що здійснюється юридичною особою на користь її засновника та/або учасника – нерезидента України у зв’язку зі зменшенням статутного капіталу, викупом юридичною особою корпоративних прав у власному статутному капіталі, виходом учасника зі складу господарського товариства або іншої аналогічної операції між юридичною особою та її учасником, у розмірі, що призводить до зменшення нерозподіленого прибутку юридичної особи (пп. 14.1.49 ПКУ).

Виплата дивідендів здійснюється за рахунок чистого прибутку товариства особам, які були учасниками товариства на день прийняття рішення про виплату дивідендів, пропорційно до розміру їхніх часток (ч.1 ст. 26 Закону про товариства)

Тобто, дивіденди – це розподіл чистого прибутку на користь учасників. При цьому, учасник, який вибув з ТОВ до дати протоколу загальних зборів про виплату дивідендів, втрачає право на отримання частини чистого прибутку і товариство виплачує учаснику лише вартість його частки або передає майно пропорційно до розміру оплаченої частини частки такого учасника. (ч. 10 ст. 24 Закону про товариства).

Тому якщо ТОВ планує виплатити дивіденди фізособі-учаснику, то спочатку воно приймає рішення щодо виплати дивідендів, оформляє протокол, а потім вже викуповує частку СК у цього учасника.

З дивідендів, нарахованих на користь фізосіб за загальним правилом утримується ПДФО і ВЗ.

ВЗ утримується за ставкою 1,5%. ПДФО за ставкою:

  • 5% – для доходів у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, нарахованих резидентами – платниками податку на прибуток підприємств (крім доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційних сертифікатах, які виплачуються інститутами спільного інвестування) (пп. 167.5.2 ПКУ);
  • 9% (у половинному розмірі ставки, встановленої у пп. 167.1 ПКУ) – для доходів у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток (пп. 167.5.4 ПКУ).

В цьому випадку ТОВ є платником податку на прибуток, тому дивіденди оподатковуються ПДФО за ставкою 5%.

У додатку 4ДФ дивіденди відображаються з ознакою доходу «109», крім дивідендів за пп. 165.1.18 ПКУ.

Зауважимо, що  авансовий внесок з податку на прибуток відповідно до пп. 57.1-1.3 ПКУ  не сплачується у разі виплати дивідендів фізособам. Про відображення в обліку нарахування дивідендів ми писали тут і тут

 

Викуп корпоративних прав ТОВ-емітентом 

Корпоративні права - права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами (пп. 14.1.90 ПКУ).

Учасник товариства має право відчужувати свою частку (частину частки) в статутному капіталі лише в тій частині, в якій вона є оплаченою (ч. 3 ст. 21 Закону про товариства).

В свою чергу, товариство має право придбавати частки у власному статутному капіталі без його зменшення на розмір такої частки лише за умови, що на день такого придбання товариство сформує резервний капітал у розмірі ціни придбання викупленої частки, який не може використовуватися для здійснення виплат на користь учасників такого товариства (ч. 1 ст. 25 Закону про товариства) і ця частка буде відчужена відплатно не пізніше ніж через один рік з дня придбання частки (частини частки), якщо інший строк не встановлено статутом товариства (ч. 4 ст. 25 Закону про товариства).

Відповідно до п. 2.43 Методичних рекомендацій щодо заповнення форм фінзвітності резервний капітал формується за рахунок нерозподіленого прибутку. Якщо нерозподіленого прибутку не вистачає, то ТОВ зменшує розмір статутного капіталу. 

Звертаємо увагу, що резервний капітал формується у розмірі ціни придбання, а не номінальної вартості частки.

Таким чином, ТОВ:

  • може придбати лише оплачену частку учасника;
  • статутний капітал не зменшується за умови формування резервного капіталу та продажу частки протягом року, якщо інший строк не встановлено статутом товариства.

Відображення в обліку придбання частки у фізособи-учасника ТОВ покажемо на прикладі.

Приклад. ТОВ А викупило частку у фізособи-учасника за 1000 тис. грн, номінальна вартість частки 2000 тис. грн, нерозподілений прибуток – 60000 грн. Розглягнемо два варіанти продажу – за вартістю більше ціни придбання та менше. Мито за посвідчення договору - 1% від вартості договору. Через 6 місяців частку було продано ТОВ Б: а) за 800 тис. грн, б) за 1200 тис. грн.

 

Зміст операції

Дт

Кт

Сума, тис. грн.

Викуп ТОВ частки у фізособи

Створено резервний капітал

443

43

1000,0

Нараховано держмито за нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу корпоративних прав (1% від вартості договору)

422

642/мито

10,0

Сплачено держмито за посвідчення договору купівлі-продажу корпоративних прав

642/мито

311

10,0

Викуп частки за ціною придбання

452

672

1000,0

Відображено викуп частки

401/ФО

401/ТОВ А

2000,0

Сплачено фізособі за частку в статутному капіталі 

672

311

1000,0

Продаж частки ТОВ А після викупу ТОВ Б за ціною нижче придбання

Продаж раніше викупленої частки у ФО 

377

452

800,0

Нараховано держмито за нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу корпоративних прав (1% від вартості договору)

422

642/мито

8,0

Сплачено держмито за посвідчення договору купівлі-продажу корпоративних прав

642/мито

311

8,0

Збиток від перепродажу частки

441, 442

452

200,0

Отримано оплату за продаж частки ТОВ А новому учаснику ТОВ Б

311

377

800,0

Списано прибуток, використаний на створення резервного капіталу

441

443

1000,0

Збільшено частку ТОВ Б у статутному капіталі ТОВ Б

401/ТОВ А

401/ТОВ Б

2000,0

Списано рішенням загальних зборів резервний капітал

43

441

1000,0

Отримано оплату від ТОВ Б

311

377

800,0

Продаж частки ТОВ А після викупу ТОВ Б за ціною вище придбання

Продаж раніше викупленої частки у ФО 

377

452

1000,0

Прибуток від перепродажу частки (1200-1000)

377

422

200,0

Нараховано держмито за нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу корпоративних прав (1% від вартості договору)

422

642/мито

12,0

Сплачено держмито за посвідчення договору купівлі-продажу корпоративних прав

642/мито

311

12,0

Отримано оплату за продаж частки ТОВ А новому учаснику ТОВ Б 

311

377

1200,0

Збільшено частку ТОВ Б у статутному капіталі ТОВ Б

401/ТОВ А

401/ТОВ Б

2000,0

Списано прибуток, використаний на створення резервного капіталу

441

443

1000,0

Якщо відбуватиметься тільки зменшення статутного капіталу, без подальшого продажу ТОВ використовує наступні проведення Дт 452 Кт 672; Дт 672 Кт 301, 311.

 

Податок на прибуток

В ПКУ не передбачено коригувань фінансового результату до оподаткування за операціями викупу й продажу частки в статутному капіталі ТОВ. 

Зауважимо, що виплата в грошовій або негрошовій формі, що здійснюється юридичною особою на користь її засновника та/або учасника – нерезидента України у зв'язку зі зменшенням статутного капіталу, викупом юридичною особою корпоративних прав у власному статутному капіталі, виходом учасника зі складу господарського товариства або іншої аналогічної операції між юридичною особою та її учасником, у розмірі, що призводить до зменшення нерозподіленого прибутку юридичної особи, і з метою оподаткування прирівнюється до дивідендів. Проте,  суми такого зменшення хоч і прирівнюються з метою оподаткування до дивідендів, але авансові внески на такі суми не нараховуються (див. цю консультацію ДПС)

 

ПДВ

Відповідно до пп. 196.1.1 ПКУ операції з продажу за кошти цінних паперів, що випущені в обіг (емітовані) суб’єктами підприємницької діяльності, та корпоративних прав, виражених в інших, ніж цінні папери, формах не є об’єктом оподаткування ПДВ. Більш детально тут.

***

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»