• Посилання скопійовано

Оренда місця для паркування авто у фізособи: облік та оподаткування

Юрособа орендує паркомісце у фізособи (не ФОП) за 6220 грн без вирахування податків. Який порядок бухобліку цієї операції? Які податки треба утримати та як відобразити в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ? Чи треба робити нотаріальне завірення договору оренди?

Про договір оренди

Оформлення договору оренди залежить від предмету договору. 

Наприклад, договір оренди будівлі або іншої капітальної споруди (їх частини) укладають у письмовій формі. Якщо паркомісце розташоване у підземному гаражі, то це частина капітальної споруди і потрібен письмовий договір. 

Згідно з ч. 1 ст. 209 ЦКУ правочин, який вчинений у письмовій формі, підлягає нотаріальному посвідченню лише у випадках, встановлених законом або домовленістю сторін.

Відповідно до ч. 2 ст. 793 ЦКУ, договір оренди приміщення підлягає нотаріальному посвідченню, якщо строк договору становить 3 і більше років. 

Тому якщо договір оренди паркомісця укладеного між юридичною та фізичною особами на строк до 3 років і в договорі не передбачили обов’язкового нотаріального посвідчення — цей договір оренди не обов’язково нотаріально посвідчувати. А коли строк договору оренди становить 3 і більше років, і йдеться про паркомісце у приміщенні (в капітальній споруді), нотаріальне посвідчення є обов’язковим.

 

Оподаткування та додаток 4ДФ

У разі оренди паркомісця у фізичної особи юридичною особою – податковим агентом виступає орендар, в даному випадку - це юридична особа.

Відповідно до пп. 168.1.1 ПКУ, податковий агент, що нараховує оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок.

Сума доходів у вигляді орендної плати оподатковується ПДФО за ставкою 18%. Окрім цього, з такого доходу утримується військовий збір за ставкою 1,5%. Сплата ПДФО та військового збору до бюджета здійснюється під час виплати такого оподатковуваного доходу (пп. 168.1.2 ПКУ). Зазначимо, що орендна плата не є об'єктом оподаткування ЄСВ.

Cума виплаченої орендної плати фізичній особі відображається у Додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «196»:

  • у графах 3а та 3 відображається сума нарахованої/виплаченої суми орендної плати (6220,00 грн);
  • у графах 4а та 4 – суму фактично нарахованого/перерахованого ПДФО (1119,60 грн); 
  • в графах 5а та 5 - суму фактично нарахованого/перерахованого ВЗ (93,30 грн).

У заголовній частині єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ обов'язково заповнюються рядки з 01 по 05, а у рядку 064 зазначається кількість додатків щодо відомостей про суми нарахованого, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору, що подаються у звітному кварталі з кількістю аркушів. У рядку 07 вказується КВЕД. На цьому заповнення частини цієї звітності юрособою за виплатою орендної плати фізичній особі та сум утриманих податків та зборів завершується.

 

Облік

№ з/п

Зміст операції

Дт

Кт

Сума, грн.

1

Нарахована орендна плата

23,91-94

685

6220,00

2

Утримано податок на доходи фізичних осіб

685

6441

1119,60

3

Утримано військовий збір

685

642

93,30

4

Виплачено фізособі орендну плату

685

301,311

5007,10

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»