• Посилання скопійовано

Облік тимчасової лінії електропостачання

Підприємство власними силами проклало тимчасову повітряну лінію електропостачання на період відключення електроенергії, вартістю 27 тис. грн. Як відображати в бухгалтерському обліку?

Облік у складі МШП

Якщо підприємство очікує, що використовуватиме цю лінію менше року, вона обліковується як МШП. 

Всі витрати на облаштування такої лінії накопичують на рахунку 23, готову лінію зараховують до складу МШП: Дт 22 Кт 23.

Введену в експлуатацію лінію списують з балансу на витрати (див. п. 23 НП(С)БО 9). Якщо лінія використовується для адмінпотреб, то списують на рахунок 92: Дт 92 Кт 22.

Але поряд з цим організовують оперативний кількіснийоблік за місцями експлуатації і відповідними особами протягом строку фактичного використання.

Після того, як лінія вже не використовується, її списують і з оперативного обліку.

 

Облік у складі необоротних активів

Якщо очікується, що лінія служитиме більше року, її обліковують у складі необоротних активів.

Причому якщо підприємство встановило вартісну ознаку предметів, що входять до складу МНМА і вартість лінії не перевищує цю ознаку, лінію обліковують у складі МНМА на субрахунку 112. Амортизацію нараховують за методом, обраним підприємством. Причому поряд з п’ятьма основними методами амортизації для МНМА може застосовуватися один з таких специфічних методів (див. п. 27 НП(С)БО 7) - амортизація  може нараховуватися:

1. у першому місяці використання об'єкта в розмірі 50% його вартості, яка амортизується, та решта 50% вартості, яка амортизується, у місяці вилучення об’єкта з активів (списання з балансу) внаслідок невідповідності критеріям визнання активом або 

2. в першому місяці використання об'єкта 100% його вартості.

Якщо підприємство не встановлювало вартісну ознаку МНМА, або ж вартість лінії перевищує таку ознаку, лінію обліковують у складі ОЗ.

Причому за формальними ознаками така лінія має обліковуватися у складі будівель, споруд та передавальних пристроїв на субрахунку 103. Амортизація нараховується в загальному порядку, протягом очікуваного строку використання лінії, визначеного підприємством.

Детально про особливості обліку ОЗ можна почитати у наших матеріалах:

 

 

Чи можна розглядувану лінію обліковувати у складі тимчасових (нетитульних) споруд?

На наш погляд, ні, не можна.

До тимчасових будівель і споруд належать виробничі, складські, допоміжні, побутові і громадські будівлі і споруди, необхідні для виконання будівельно-монтажних робіт (БМР) і обслуговування робітників будівництва. Про такі споруди можна почитати тут.

 

Чи можна просто списати на витрати?

Ні. Потрібно обліковувати в порядку, який наведено вище, залежно від очікуваного строку використання і вартості.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»