• Посилання скопійовано

Як оподатковується пальне, безоплатно надане громадській організації?

ТОВ на загальній системі оподаткування, платник ПДВ та акцизного податку. ТОВ хоче заправляти кожного місяця (по 150 - 200 л пального) безкоштовно автомобілі громадської організації (волонтерів), які відвозять речі в гарячі точки для військових. Які документи повинні надати волонтери ТОВ для списання пального? Який буде бухоблік та податкові наслідки?

Допомога громадській організації, на яку не поширюються податкові пільги

Передача пального громадській організації є реалізацією такого пального в розумінні пп. 14.1.212 ПКУ.  Також в цьому підпункті перераховані операції, які не вважаються реалізацією пального на період дії вєнного стану, але передача пального волонтерам там не зазначена.  

Тому реалізація пального громадській організації оформляється у загальному порядку – видатковою накладною, яка підписується з боку ТОВ та з боку громадської організації. Додатково громадська організація може написати листа на адресу ТОВ з проханням надавати їй пальне для цілей забезпечення потреб ЗСУ, хоча це не обов’язково. На підставі цього листа видається наказ керівника підприємства про порядок відпуску пального для громадської організації. Такий наказ може видаватись і без ініціативи (листа) громадської організації. 

Одночасно з видатковою накладною складаються податкова накладна та акцизна накладна. Акцизна накладна складається за загальними правилами як на реалізацію пального неплатнику акцизного податку. 

Якщо ТОВ торгує пальним вроздріб на АЗС і громадська організація заправляє свої автомобілі на АЗС ТОВ, то такі операції теж реєструються через РРО з видачею касового чека, але без оплати. В цьому випадку таке пальне включається до акцизної накладної, яка складається на роздрібний продаж на підставі  Z-звіту РРО.

Оскільки пальне передається безоплатно, то податкові зобов’язання з ПДВ нараховуються за правилами абз. 2 пп. 188.1 ПКУ – база оподаткування операції з постачання такого пального не може бути нижче ціни придбання пального. При безоплатному постачанні товарів/послуг складаються дві податкові накладні:

  • У податковій накладній, складеній на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання у графі 7 (ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ), та у графі 10 (обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ) зазначається «0», графа 11 (сума ПДВ) не заповнюється, нулі, прочерки та інші знаки чи символи у цій графі не проставляються. Інші графи такої податкової накладної заповнюються в загальному порядку;
  • У податковій накладній (в тому числі зведеній), яка складена на суму перевищення, робиться позначка відповідно до п. 8 Порядку №1307 (15 – Складена на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання). Така податкова накладна отримувачу (покупцю) не надається. При цьому у рядках такої податкової накладної, відведених для зазначення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані.

Докладніше про це – у нашій новині.

Безоплатне постачання товарів – це оподатковувана операція, ПЗ нараховуються відповідно до абз. 2 пп. 188.1 ПКУ, тому пп. 198.5 ПКУ тут вже не застосовується.

Операція з безоплатної передачі пального громадській організації підпадає під дію пп. 140.5.9 ПКУ, за яким фінрезультат збільшується на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, що внесені у Реєстр неприбуткових організацій, у розмірі, що перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Бухоблік такої операції показаний у таблиці (суми умовні)

Зміст господарської операції

Дт

Кт

Сума, грн

Передання пального громадській організації (видаткова накладна), списання ТМЦ

949

281

1000

Заправка автомобілів громадської організації на АЗС (Z-звіт РРО), списання ТМЦ

949

281

1000

Нарахування ПЗ з ПДВ (податкова накладна відповідно до абз. 2 п. 188.1 ПКУ)

949

641/ПДВ

200

 

Допомога ЗСУ, для якої передбачено пільги на період воєнного стану

На період воєнного стану передбачено певні податкові пільги для операцій, пов’язаних з наданням допомоги ЗСУ.  

Відповідно до  пп. 32-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ тимчасово, протягом дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, не вважаються використаними платником ПДВ  в неоподатковуваних операціях або операціях, що не є господарською діяльністю платника ПДВ товари, що придбані в оподатковуваних ПДВ операціях та передані в державну чи комунальну власність, у тому числі на користь добровольчих формувань територіальних громад, а також надані на користь інших осіб для потреб забезпечення оборони України у період дії воєнного, надзвичайного стану.

Не є постачанням товарів та послуг передача/надання товарів та послуг:

  • Збройним Силам України,
  • Національній гвардії України,
  • Службі безпеки України,
  • Службі зовнішньої розвідки України,
  • Державній прикордонній службі України,
  • Міністерству внутрішніх справ України,
  • Державній службі України з надзвичайних ситуацій,
  • Управлінню державної охорони України,
  • Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України,
  • добровольчим формуванням територіальних громад,
  • іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням,
  • їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, -  для потреб забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави, а також на користь:
  1. центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту (Державна служба України з надзвичайних ситуацій),
  2. сил цивільного захисту,
  3. та/або закладів охорони здоров’я державної, комунальної власності,
  4. та/або структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, крім випадків, якщо такі операції з постачання товарів та послуг оподатковуються за нульовою ставкою податку на додану вартість.

Як бачимо, громадських організацій немає в переліку осіб, що наведений у пп. 32-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ. 

Також звертаємо увагу, що існують норми пп. 69.5 та пп. 69.6 підрозділу 10 розділу XX ПКУ, які встановлюють особливості оподаткування допомоги ЗСУ та іншим отримувачам, перерахованим в цих пунктах. Громадських організацій в цих переліках теж немає. Тому ТОВ не зможе скористатися цими нормами, якщо воно надає пальне саме громадській організації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024111
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202435
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202423
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202436
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410