• Посилання скопійовано

Як обліковувати податки з відсотків за депозитом за кордоном?

ТОВ отримало виручку від нерезидента на свій банківський рахунок у Польші. Кошти поклало на депозит на 1 місяць, отримало відсотки, з яких польський банк утримав податок. Після цього виручку повернуло на рахунок в українському банку. Як обліковувати суму утриманого податку?

Бухгалтерський облік депозитних операцій

Короткостроковий депозит, оформлений на строк до одного року, обліковують на субрахунку 352 «Інші поточні фінансові інвестиції»:

  • Дт 352 Кт 312 – перераховано виручку, отриману на поточний рахунок в польському банку, на депозитний рахунок.

Нараховані за відсотком депозити відображаються проведенням:

  • Дт 373 Кт 733 – нараховані відсотки.

Згідно з п. 18 НП(С)БО 16, податки відносяться до адмінвитрат. А тому податок, утриманий з відсотків за депозитом, включається до складу адмінвитрат:

  • Дт 92 Кт 373 – відображено утриманий податок.

Отримані відсотки за депозитом на поточний банківський рахунок в польському банку:

  • Дт 312 Кт 373 – отримані відсотки.

Повернені кошти з депозиту на поточний рахунок:

  • Дт 312 Кт 352 – повернені кошти.

Повернена виручка на поточний рахунок в українському банку:

  • Дт 312(укр) Кт 312 (поль).

 

Чи можна зарахувати сплачений податок в рахунок податку на прибуток?

Норми пп. 141.4.9 ПКУ.

В цій нормі зазначено наступне.

Суми податку на прибуток, отриманий з іноземних джерел, що сплачені суб’єктами господарювання за кордоном, зараховуються під час сплати ними податку в Україні. При цьому зарахуванню підлягає сума податку, розрахована за правилами, встановленими цим розділом.

Розмір зарахованих сум податку з іноземних джерелпротягом податкового (звітного) періоду не можеперевищувати суми податку, що підлягає сплаті в Українітаким платником податку протягом такого періоду.

Не підлягають зарахуванню у зменшення податковихзобов’язань такі податки, сплачені в інших країнах:

  • податок на капітал/майно та приріст капіталу;
  • поштові податки;
  • податки на реалізацію (продаж);
  • інші непрямі податки незалежно від того, підпадаютьвони під категорію прибуткових податків чиоподатковуються іншими податками згідно іззаконодавством іноземних держав.

Зарахування сплачених за митним кордоном України сумподатку здійснюється за умови подання письмовогопідтвердження контролюючого органу іншої держави щодофакту сплати такого податку та за наявності чинного міжнародного договору України про уникненняподвійного оподаткування доходів.

 

Договір про уникнення подвійного оподаткування

Таким договором є Конвенція між Урядом України і Урядом Республіки Польща про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна та попередження податкових ухилень.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 Конвенції проценти, що виникають в одній Договірній Державі і сплачуються резиденту другої Договірної Держави, будуть оподатковуватися в цій другій Державі, якщо такий резидент має фактичне право на ці проценти.

Однак, такі проценти можуть також оподатковуватись у тій Договірній Державі, в якій вони  виникають, і відповідно до законодавства цієї Держави, але якщо одержувач фактичномає право на проценти, податок, що стягується, не повинен перевищувати 10 процентів від загальної суми процентів (ч. 2 ст. 11 Конвенції).

Тобто, за загальним правилом, податок з відсотків має сплачувати українське підприємство. Але може і польське, і такий податок не має перевищувати 10%. Вірнішепольський банк може утримати податок і в більшій сумі, якщо така більша сума встановлена польськимзаконодавством. А податок в розмірі 10% зможе застосувати, тільки якщо отримає підтвердження від українського підприємства, що воно є фактичним власником роялті. 

Отже, нехай польський банк утримав податок в розмірі 10% чи в більшому розмірі.

Надалі українське підприємство може зарахувати цей сплачений податок в рахунок сплати податку на прибуток. 

Відповідно до пп. 13.5 ПКУ для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов'язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України.

Детально про особливості отримання та легалізації довідок ми писали тут. В статті за цим посиланням зазначено, що не потрібна додаткова легалізація довідки, якщо документ походить із країни, з якою Україна має міжнародні договори про правову допомогу.

Між Україною та Польщею є такий Договір, який ратифіковано Постановою ВРУ від 04.02.1994 р. №3941-XII. Таким чином, додаткова легалізація довідки не потрібно. Її всього лише потрібно отримати у місцевому уповноваженому органі (фактично – в податковому органі Польщі).

Окрім того, таку довідку слід перекласти українською. Про особливості перекладу також зазначено тут.

Сума податку, сплаченого польським банком і яка зараховується у зменшення податку на прибуток, відображається в рядку 16.1 додатку ЗП до декларації з податку на прибуток. Ця сума потрапляє до рядка 16 додатку ЗП і, зрештою, відображається в рядку 16 ЗП декларації з податку на прибуток.

 

Чи подавати якусь окрему звітність в такій ситуації?

Ні, не подавати.

Причому якщо підприємство не буде з якихось причин займатися процедурою зарахування податку, сплаченого за кордоном, в рахунок податку на прибуток, суму сплаченого в Польщі податку воно окремо в декларації з податку на прибуток не зазначатиме. Сума податку буде віднесено до адмінвитрат, які зменшать фінрезультат до оподаткування податком на прибуток.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.20246
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024171
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024215
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202426
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202450