• Посилання скопійовано

Виробництво електроенергії сонячними електростанціями: основні моменти обліку та оподаткування

Підприємство планує продавати електроенергію державі, яка буде вироблена сонячною електростанцією. Які особливості обліку та оподаткування цієї діяльності? Чи є додаткова звітність, пов’язана з цим видом діяльності?

Бухоблік

Сонячна електростанція відповідає ознаками основного засобу. На нашу думку, наземна електростанція може бути віднесена до класифікаційної групи 1.3 «Будівлі, споруди та передавальні пристрої» (п. 7 ст. 2 Методичних рекомендацій №561).

Дахова електростанція, розміщення якої не пов’язане із землею, може обліковуватися як окремий основний засіб у групі «Машини та обладнання» (пп. 5.1.4 П(С)БО 7).

Придбані ОЗ зараховуються на баланс за первісною вартістю (п. 8 П(С)БО 7).

Витрати на придбання та монтаж, які включаються до первісної вартості, збираються на рахунку 15 «Капітальні інвестиції». Після введення в експлуатацію наземна електростанція обліковується на субрахунку 103 «Будівлі та споруди», а дахова — на субрахунку 104 «Машини та обладнання».

Витрати на генерацію електроенергії накопичуються на рахунку 23 «Виробництво» і щомісячно списуються на субрахунок 901 «Собівартість реалізованої готової продукції»

Доходи і витрати з реалізації електричної енергії в бухобліку відображаються за загальними правилами:  дохід за кредитом субрахунку 701 «Дохід від реалізації готової продукції», а витрати за дебетом субрахунку 901 «Собівартість реалізованої готової продукції». 

 

Податок на прибуток

Операції з реалізації сонячної енергії оподатковуються податком на прибуток на загальних підставах. Жодних коригувань та особливих правил немає.

Наземна станція, що генерує електроенергію, у податковому обліку належить до ІІІ групи ОЗ з мінімальним строком експлуатації 15 років, а дахова станція — до 4 групи з мінімальним строком експлуатації 5 років (пп. 138.3.3 ПКУ).

 

Акцизний податок

Відповідно до пп. 213.2.8 ПКУ, операції з реалізації електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії, не підлягають оподаткуванню акцизним податком. Відповідно, не потрібно подавати декларацію з акцизного податкуАкцизні накладні складаються тільки в разі реалізації пального або спирту етилового.

 

ПДВ та касовий метод 

Операції з постачання електроенергії оподатковуються ПДВ за основною ставкою 20%. 

«Зелений» тариф — це спеціальний фіксований тариф, за яким держава зобов’язана купувати електроенергію у виробника (див. ст. 9-1 Закону «Про альтернативні джерела енергії»). 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, з 1 квітня 2023 установила «зелені» тарифи на електричну енергію, вироблену генеруючими установками приватних домогосподарств. Відповідна постанова від 31.03.2023 року №594 набрала чинності з 1 квітня 2023 року, вона оприлюднена на сайті НКРЕКП 31.03.2023 р.

Регульована ціна «зеленого» тарифу, вона ж договірна ціна, є базою оподаткування ПДВ (п. 188.1 ПКУ). Прицьому при постачанні електроенергії за «зеленим» тарифом ПДВ нараховується зверху на встановлений тариф, тому що всі тарифи в Постанові НКРЕКП №594 встановлені без ПДВ.

Операції зі ввезення на митну територію України обладнання, комплектуючих та/або матеріалів, пов’язаних з виробництвом енергії з відновлюваних джерел енергії тощо звільняються від ПДВ на підставі пп. 197.16.1 та 197.16.2 ПКУ. Див. роз’яснення податківців тут.

Звертаємо увагу, що для звільнення потрібно дотримання одночасно двох умов:

1) ці товари застосовуються платником податків для власного виробництва;

2) ідентичні товари з аналогічними якісними показниками не виробляються в Україні.

Перелік таких товарів із зазначенням коду УКТ ЗЕД встановлений Постановою Кабміну від 30.03.2016 р. № 293.

Відповідно до пп. 44 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, тимчасово, до 1 січня 2026 року, платники ПДВ, які здійснюють постачання, передачу, розподіл електричної та/або теплової енергії, надають послуги із забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії та/або послуги із зменшення навантаження відповідно до Закону "Про ринок електричної енергії", постачання вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702 та товарної підпозиції 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД, надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, нараховують плату за абонентське обслуговування, визначають дату виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту за касовим методом. З цих формулювань (зокрема, слово «визначають») випливає висновок, що застосування касового метода з ПДВ – це обов’язок, а не право виробника електроенергії.

У разі, якщо операції, визначені пп. 44 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, мають безперервний або ритмічний характер постачання, платники ПДВ:

  • покупцям - платникам податку - можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому отримано кошти, зведені податкові накладні на кожного платника податку, з яким постачання мають такий характер, з урахуванням усієї суми отриманих коштів або інших видів компенсації відповідно до пп. 14.1.266 ПКУ протягом такого місяця;
  • покупцям - особам, не зареєстрованим платниками податку, - можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому отримано кошти, зведену податкову накладну з урахуванням усієї суми отриманих коштів або інших видів компенсації відповідно до пп. 14.1.266 ПКУ протягом такого місяця.

Для цілей цього пункту ритмічним характером постачання вважається постачання товарів/послуг одному покупцю два та більше разів на місяць.

 

Звітність

Виробництво електроенергії на сонячних електростанціях не вимагає подання специфічної податкової та бухгалтерської звітності. Фінансова звітність до Держстату подається на загальних підставах, так само подається і податкова звітність з податку на прибуток та ПДВ.

Перелік форм статистичної звітності, які повинно подавати підприємство до Держстату, можна дізнатися на сайті Держстату за допомогою сервісу «Пошук за кодом ЄДРПОУ».

З питання щодо форм звітності, які потрібно подавати до НКРЕКП, пропонуємо звернутися до самої НКРЕКП. Також див. сторінку «Форми звітності НКРЕКП». Щодо фінансової звітності до НКРЕКП див. тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Поставка основного засобу резиденту за трьохстороннім договором, де платник-нерезидент: облік та оподаткування
    Підприємство уклало трьохсторонній договір на поставку автобусів дитячому садку, де платником є нерезидент. Оплата в євро. Перша частина оплати 10% - 02.01.2024 р., друга 90% - 14.02.2024 р. ПДВ у складі ціни. Поставка автобуса відбулася 15.02.2024 р. Який порядок відображення в обліку та складання ПН?
    27.03.202411
  • Як повернути ОЗ з рахунку 286 знову на рахунок 10?
    Підприємство у вересні 2021 р. прийняло рішення продати основні засоби (меблі). Активи було переведено до складу необоротних активів, утримуваних для продажу за найменшою з вартостей, зокрема, балансовою. У зв'язку з війною ці ОЗ не були продані. У 2024 р. прийнято рішення не продавати їх та продовжити використовувати у госпдіяльності. Скоригована балансова вартість (балансова вартість зменшена на суму амортизації, яка була б нарахована за період жовтень 2021 - грудень 2023 рр.) дорівнює нулю. За якою вартістю зараховувати об'єкт до складу основних засобів?
    26.03.202460
  • Облік компенсації за працевлаштування ВПО
    Які бухгалтерські проведення слід здійснити при компенсації роботодавцю за працевлаштування ВПО?
    26.03.202434
  • Чи збільшують первісну вартість ОЗ витрати на його монтаж на новому місці використання?
    Підприємство має об’єкт ОЗ, який використовувався в орендованому магазині. Після закінчення договору оренди, об'єкт ОЗ демонтований за старою адресою використання та переміщений в інший орендований магазин за іншою адресою. Для використання ОЗ за новою адресою підприємство понесло витрати на демонтаж за старою адресою та монтаж ОЗ на новому місці. Як обліковувати послуги демонтажу і монтажу старого (що уже був у використанні) об'єкту ОЗ за новою адресою? Чи можна збільшити первісну вартість ОЗ на суму витрат на його монтаж на новому місці?
    25.03.202442
  • Облік придбання ОЗ в кредит за програмою 5-7-9
    Підприємство придбаває обладнання, сплачуючи 30% коштів, а 70% сплачує банк за кредитним договором на 5 років за програмою 5-7-9. Частину відсотків за кредитом сплачує підприємство, а частину - держава. Обладнання ще не виготовлене. За договором, поставка буде на 71-й день від дати оплати, яка була 08.02.2024 р. Як відображати ці операції в бухобліку?
    21.03.202442