• Посилання скопійовано

Гуманітарна та благодійна допомога: відмінності в обліку та звітності

Чи може БО гуманітарну і благодійну допомогу передавати транзитом юрособам, в тому числі БО чи ГО або фізособам без грошової оцінки, а лише в натуральній формі?

Запитання: 

При отриманні ГД у БФ постало ряд запитань:

1. Які відмінності в обліку та звітності? Чи може БО гуманітарну і благодійну допомогу передавати транзитом юрособам, в тому числі БО чи ГО або фізособам без грошової оцінки, а лише в натуральній формі?

2. БФ отримав БД (в Україні) та ГД на підставі митної декларації. На одних деклараціях є відмітка «ГД, на інших – ні» лише у натуральному вигляді. Можна передавати цю допомогу іншим БФ чи ГО, юрособам (наприклад, дитбудинку) чи фізособам у натуральному вигляді без грошової оцінки? Як зробити це правильно? Якими документами оформити? Які податки платити і як звітувати?

 

Відповідь:

Відмінності в обліку та звітності

Відмінності між гуманітарною та благодійною допомогою полягатимуть у відображенні у Звіті про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації

Так, у рядку 1.6 Звіту узагальнено вид доходу як надходження у формі безповоротної фінансової допомоги, добровільних пожертвувань, милосердя тощо, але розділено за видами:

  • рядок 1.6.1 «благодійна допомога»;
  • рядок 1.6.2 ГД «гуманітарна допомога». При цьому дозвіту обов’язково подають додаток ГД підприємства, організації та установи, які отримували протягом року гуманітарну допомогу, із зазначенням її цільового або нецільового використання.

А от для відображення у фінансовій звітності гуманітарна та благодійна допомогу не потребує розподілення. Також, немає відмінності між гуманітарною та благодійною допомогою з метою відображення їх у бухобліку.

 

Передача ГД та БД транзитом юридичним особам, БО чи ГО, або фізособам без грошової оцінки, в натуральній формі

Здійснювати передачу транзитом ГД та БД може ОМС/орган влади, який діє лише як великий транзит. У себе цю благодійну допомогу ОМС/орган влади не відображає, а лише координує її надання відповідним категоріям споживачів. Здійснення транзитної передачі ГД Благодійним фондом юридичним особам, БО чи ГО, або фізособам без грошової оцінки, в натуральній формі, законодавством не передбачено.

 

Передача ГД та БД без грошової оцінки в натуральній формі

Здійснення передачі Благодійним фондом благодійної чи гуманітарної допомоги іншим юридичним особам, БО чи ГО, або фізособам без грошової оцінки, в натуральній формі, законодавством не передбачено. Тож питання щодо документального оформлення, сплати податків та звітування стає не актуальним.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»