• Посилання скопійовано

Облік та оподаткування орендної плати померлому орендодавцю

Підприємство орендує приміщення у ФОП на ЄП. Але орендодавець помер. Згідно з договором підприємство продовжує користуватися приміщенням. Як оподатковувати орендну плату, нараховану після смерті орендодавця?

Дивимося відповідь податкової в ЗІР (103.25) на подібне питання, де орендодавцем виступала фізособа, а не ФОП: «Яким чином відображається в додатку 4ДФ до Розрахунку орендна плата, яка нарахована на користь померлого орендодавця – ФО, а виплачується його спадкоємцям?».

Податкова відповідає, що сума орендної плати, яка нарахована на користь померлого орендодавця – фізичної особи відображається у додатку 4ДФ до Розрахунку із зазначенням його реєстраційного номера облікової картки. 

Такий Розрахунок подається за останній звітний період, на який припадає смерть фізичної особи.

Якщо після смерті фізичної особи (орендодавця) податковий агент за договором оренди продовжує нарахування орендної плати до моменту звернення спадкоємців, то податковий агент не відображає відомості про нараховані суми орендної плати у додатку 4ДФ до Розрахунку, оскільки відсутній суб’єкт, на користь якого проводиться таке нарахування. 

Крім того, у додатку 4ДФ до Розрахунку відображається орендна плата за договором оренди, яка нарахована податковим агентом – орендарем, у тому податковому періоді, в якому така сума фактично буде виплачена на користь спадкоємців, із відповідним оподаткуванням та зазначенням суми податку на доходи фізичних осіб, утриманого (перерахованого) до відповідного бюджету.

На наш погляд, так само слід чинити, якщо помер орендодавець ФОП.

За звітний квартал, у якому сталася смерть орендодавця, підприємство останній раз відображає в додатку 4ДФ нараховану, виплачену на користь ФОП орендну плату.

Після смерті орендодавця підприємство нараховує орендну плату, але не утримує ПДФО і ВЗ, не відображає таку орендну плату в додатку 4ДФ. 

І тільки після того, як з’являться спадкоємці фізособи (не ФОП), підприємство утримає ПДФО, ВЗ і виплатить на руки таким спадкоємцям нараховану за увесь період орендну плату, за мінусом податків, які перерахує до бюджету.

В підтвердження своїх прав фізособи-спадкоємці можуть надати орендареві заяву із зазначенням своїх прав на приміщення (може зазначатися також прохання виплатити орендну плату за попередні(й) невиплачені(ий) період(и)), до якої додати свідоцтво про право на спадщину чи рішення суду та інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. За датою отримання цих документів орендар відображає нарахування орендної плати новим орендодавцям за попередні періоди, за які вона не виплачувалася, але повинна була виплачуватися. Якщо до кінця місяця, в якому відбулося нарахування, ця орендна плата не буде виплачена новим орендодавцям, орендар повинен буде перерахувати до бюджету утримані з нарахованої плати ПДФО і ВЗ - протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, коли було нарахування (див. пп. 49.18.1, п. 57.1, пп. 168.1.5 ПКУ).

В додатку 4ДФ така виплата відображається з ознакою доходу «196» (дохід від надання майна, в оренду, крім земельної частки (паю), земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю).

Якщо спадкоємцем буде юридична особа, то орендна плата буде виплачена без утримання податків.

 

Чи нараховується ЄСВ на суму орендної плати?

Ні, не нараховується.

Адже згідно з п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ базою нарахування ЄСВ є сума винагороди фізособи за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з ФОП, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного держреєстру).

А за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає іншій стороні (орендареві) за плату на певний строк у володіння та користування майно для здійснення господарської діяльності (ст. 759 ЦКУ).

Таким чином, відносини, які виникають при укладенні договору найму (оренди), не мають ознак правовідносин, що регулюють виконання робіт або надання послуг.

А тому на суму орендної плати ЄСВ не нараховується.

Так само консультує ДПС, відповідаючи на питання у ЗІР (201.01): «Чи є базою нарахування єдиного внеску сума орендної плати, що виплачується ЮО за договором оренди нерухомого (рухомого) майна ФО?». 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.20245
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024161
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202456
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202425
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202449