• Посилання скопійовано

Термін замортизованих ОЗ: дооцінювати чи переглядати?

Підприємство має на балансі повністю замортизовані у серпні 2022 р. автомобілі, ліквідаційна вартість яких складає 40 тис. грн. Враховуючи зміни, внесені Наказом №148 до НП(С)БО 7, коли краще продовжити строк корисного використання автомобілів: до завершення амортизації чи коли повністю замортизуються?

Щодо строку корисного використання

Згідно з п. 4 НП(С)БО 7, строк корисного використання (експлуатації) - очікуваний період часу, протягом якого необоротні активи будуть використовуватися підприємством або з їх використанням буде виготовлено (виконано) очікуваний підприємством обсяг продукції (робіт, послуг).

 

Нарахування амортизації здійснюється протягом строку

Нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкта, який встановлюється підприємством (у розпорядчому акті) при визнанні цього об'єкта активом (при зарахуванні на баланс) (п. 23 НП(С)БО 7).

При визначенні строку корисного використання (експлуатації) слід ураховувати (див. п. 24 НП(С)БО 7):

  • очікуване використання об'єкта підприємством з урахуванням його потужності або продуктивності; 
  • фізичний та моральний знос, що передбачається;
  • правові або інші обмеження щодо строків використання об'єкта  та інші фактори.

Згідно із пп. 25 НП(С)БО 7, строк корисного використання (експлуатації) та ліквідаційна вартість об'єкта основних засобів переглядаються на кінець звітного року у разі зміни очікуваних економічних вигодвід його використання.

З наведеного випливає таке:

Строк корисного використання - це очікуваний строк корисного використання. Очікуваний, а не фактичний. Тобто, фактичний строк може бути іншим, ніж очікувалося. 

Строк встановлюється під час введення об’єкта в експлуатацію. 

На кінець року строк переглядається, якщо змінюються очікувані економічні вигоди. Наприклад, очікували використовувати 5 років, але через 4 роки зрозуміли, що будуть використовувати більше, приміром, 6, 7 тощо. 

Сенс зміни строку використання в тому, щоб нараховувати амортизацію, тобто, розподіляти вартість ОЗ між періодами використання.

Але якщо об’єкт ОЗ повністю замортизований, у перегляді строку немає сенсу, адже немає вартості, яка буде амортизуватися.

Причому об’єкт, який продовжує експлуатуватися, і далі обліковується на балансі, підстав для його списання з балансу немає. 

Якщо підприємство вирішить таки збільшити строк експлуатації, це можна зробити на підставі інвентаризації. Інвентаризаційна комісія у протоколі записує пропозицію збільшити такий строк, керівник підприємства затверджує протокол та інші інвентаризаційні документи. Такі затверджені керівником документи будуть підставою для збільшення строку.

Якщо об’єкт ОЗ ще не замортизований повністю, і прийнято рішення про збільшення строку корисного використання, згідно з п. 25 НП(С)БО 7 амортизація такого об'єкта основних засобів нараховується, виходячи з нового строку корисного використання та ліквідаційної вартості, починаючи з місяця, наступного за місяцем зміни строку корисного використання та/або ліквідаційної вартості.

 

Чи потрібно робити дооцінку замортизованих ОЗ?

Переоцінка може проводитися, якщо залишкова вартість ОЗ суттєво відрізняється від його справедливої вартості на дату балансу (див. пп. 16 НП(С)БО 7).

Детально про переоцінку можна прочитати тут.

Таким чином, повна замортизованість об’єкта не є підставою для переоцінки.

Окрім того, з огляду на особливість процедури переоцінки, що встановлена в пп. 17 НП(С)БО 7, неможливо переоцінити об’єкт ОЗ з нульовою залишковою вартістю, тобто, повністю замортизований об’єкт, за яким не встановлювалася ліквідаційна вартість.

Причому, якщо буде дооцінено об’єкт ОЗ, за яким визначена ліквідаційна вартість, внаслідок чого дооцінена залишкова вартість буде більшою за ліквідаційну, різниця між залишковою і ліквідаційною вартістю буде вартістю, яка підлягає амортизації. В цьому разі потрібно буде переглядати і строк корисного використання, протягом якого амортизувати зазначену різницю.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202413
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202423
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.20247
  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202414
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202427