• Посилання скопійовано

Придбання додаткового обладнання для орендованого ОЗ: як облікувати?

Підприємство орендує колісний автонавантажувач. Орендар купує для орендованої техніки навісне обладнання, вартістю 300000 грн, яке може зноситися від одного до трьох років. Чи є це обладнання об’єктом основних засобів?

У п. 4 НП(С)БО 7 дано визначення ОЗ та об’єкта ОЗ.

Основні засоби – це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких понад один рік (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Об'єкт основних засобів – це: закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього; конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій; відокремлений комплекс конструктивно з'єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс – певну роботу тільки в складі комплексу, а не самостійно; інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу, що контролюється підприємством.

Якщо один об'єкт основних засобів складається з частин, які мають різний строк корисного використання (експлуатації), то кожна з цих частин може визнаватися в бухгалтерському обліку як окремий об'єкт основних засобів. Про цей момент варто згадати, якщо певні об’єкти складаються з окремих частин, які можуть бути замінені незалежно від інших частин.

Тож якщо це обладнання відповідає цим визначенням, воно визнається об’єктом ОЗ у підприємства – орендаря. А саме: це обладнання є окремим об’єктом, який може використовуватись на різних навантажувачах або якщо строк його використання відрізняється від строку використання навантажувача.

Строк корисного використання обладнання орендар визначає самостійно, з урахуванням того, як він планує використовувати це обладнання.

Наприклад, якщо воно може використовуватися три роки (або один рік чи два, або чотири роки чи більше років) та не буде продаватися чи передаватися іншим особам, і після цього строку вже не може використовуватись за призначенням, орендар встановлює для нього строк корисного використання три роки (або інший строк, протягом якого обладнання реально може використовуватися).

Крім цього, потрібно оцінити ліквідаційну вартість обладнання, тобто вартість активів, які можна буде одержати при ліквідації цього обладнання: вартість відходів, якщо вони будуть отримані та продані за кошти переробній організації, або продажна вартість самого обладнання, якщо воно буде продаватись як є після трьох років використання. Якщо від ліквідації обладнання не планується отримувати активи (наприклад, воно буде безкоштовно передане на утилізацію), то ліквідаційна вартість встановлюється в нульовому розмірі.

В загальному випадку таке обладнання буде об’єктом ОЗ орендаря.

В залежності від того, як планується використання обладнання після закінчення оренди навантажувача, можливі різні варіанти обліку такого обладннання. Зокрема, воно може залишитися у орендаря та використовуватися на іншій техніці, а може бути передано чи продано орендодавцю при поверненні навантажувача з оренди. Також можливий варіант, що строк оренди навантажувача  співпадає зі строком корисного використання обладнання, тобто до кінця строку оренди обладнання вже повністю буде зношене, і тоді воно підлягатиме ліквідації після закінчення строку корисного використання.

Якщо обладнання не може бути відділене від навантажувача і буде передане орендодавцю разом з навантажувачем, тоді його слід розглядати як поліпшення орендованих основних засобів. Ми писали про це тут та тут, а також див. нашу новину тут.

 ***

Також читайте на тему обліку ОЗ тут, а про повернення поліпшеного орендованого ОЗ - тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • ТОВ передало в оренду обладнання: нюанси обліку та оподаткування
    ТОВ – платник податку на прибуток на загальних підставах, ПДВ, виробляє будівельні матеріали на замовлення покупця з використанням його торгової марки. Виробник має на балансі обладнання та хоче передати в оренду клієнтам покупця. Чи може підприємство надати обладнання в оренду? Як відобразити дану операцію в обліку?
    Сьогодні 13:198
  • Придбання квадроциклу для військовослужбовця: відображення в обліку та оподаткування
    Приватне підприємство планує придбати квадроцикл та передати його безпосередньо військовослужбовцю. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:1516
  • Облік погашення кредиту замість банку факторинговій компанії
    : У 2012 році ТОВ отримало в банку кредит. У 2014 році банк передав кредит факторинговій компанії. Протягом 2012 – 2023 рр. між банком, НБУ, фактором тривали судові справи. Відсотки за кредитом ТОВ не виставлялися. У 2023 році кредит виставлено на аукціон і продано новому кредитору. Згодом за вимогою кредитора ТОВ відшкодувало вартість кредиту, за ціною менше балансової. Як ці операції відобразати в обліку?
    Сьогодні 12:088
  • Платник єдиного податку надає приміщення для тимчасового проживання ВПО: облік та оподаткування
    Юрособа – платник єдиного податку 4-ї групи надає приміщення для тимчасового проживання ВПО на безоплатній основі. Для отримання компенсації за спожиті комунальні послуги (електроенергію, опалення, водопостачання та ін.) юрособа щомісячно надає інформацію до селищної ради. Плату за проживання і за спожиті комунальні послуги від ВПО юрособа не отримує. Як відображати це в обліку та яке оподаткування?
    Сьогодні 11:154
  • Послуги експедитора: відображення в бухобліку
    Підприємство, яке працює за агентським договором, та є платником ЄП, надає послуги експедитора. Послуги перевезення надає сторонній перевізник. Акт від перевізника на 40 000 грн. Послуги експедитора - 5 000 грн. Виставили акт замовнику на 45 000 грн. Замовник оплатив всю суму на рахунок експедитора, а експедитор перерахував перевізнику 40 000 грн. Як відобразити в бухобліку?
    Сьогодні 10:0213