• Посилання скопійовано

Поліпшення орендованого приміщення мікропідприємством

Підприємство відповідає критеріям мікропідприємства. В 2020 р. здійснено поліпшення орендованого приміщення в розмірі 25% від ринкової вартості з метою викупу та встановлено строк амортизації даного об’єкта на термін дії договору оренди. Чи правильно визначений термін амортизації? Які можливі наслідки з оподаткування ПДВ та податку на прибуток в даній ситуації?

Відповідно до п. 4 НП(С)БО 7,  строк  корисного  використання  (експлуатації)  -  це очікуваний період    часу,    протягом   якого  необоротні   активи   будуть використовуватися   підприємством  або  з  їх  використанням  буде виготовлено  (виконано)  очікуваний  підприємством обсяг продукції (робіт,  послуг). Тож строк корисного використання (амортизації) визначається не за строком дії договору оренди, а за рішенням підприємства відносно очікуваного строку та режиму експлуатації об’єкта.

Строк амортизації поліпшення орендованого приміщення може співпадати зі строком оренди такого приміщення лише за умов, коли після закінчення строку оренди таке поліпшення вже не може надалі використовуватись за призначенням або не може бути продане власнику об’єкта. Тобто після закінчення строку оренди поліпшення вже не може бути використане ані орендарем, ані орендодавцем, іншими словами, воно могло використовуватись тільки протягом дії строку оренди.

У всіх інших випадках слід орієнтуватися на очікуваний строк корисного використання поліпшення, зокрема, і в тому випадку, коли приміщення планується викупити, адже воно після цього буде використовуватись за призначенням разом з поліпшенням. Тобто поліпшення злишається активом, який може бути використаний після закінчення договору оренди.

 

Податок на прибуток

Принципи нарахування податкової амортизації переважно відповідають бухобліковим. Тому малодохідник (з доходом не більше 40 млн грн), який прийняв рішення не коригувати фінрезультат на різниці, можуть не звертати уваги на податкові правила нарахування амортизації. Об’єктом оподаткування податком на прибуток буде  бухгалтерський фінрезультат (пп. 134.1.1 ПКУ).

Тобто, малодохідники, що не розраховують податкових різниць, в усьому орієнтуються на бухоблік. 

Тож і нарахування амортизації малодохідником в бухгалтерському та податковому обліках на вартість проведених поліпшень орендованого об’єкта здійснюватиметься протягом терміну дії договору оренди. Тобто, витрати амортизуються в бухобліку.

 

ПДВ

Право на податковий кредит за придбаннями, пов'язаними з виконанням робіт з поліпшення, виникає в орендаря в загальному порядку (пп. 198.3 ПКУ), за умови, що такий податковий кредит підтверджено податковими накладними, зареєстрованими в ЄРПН. Тож, якщо поліпшення об’єкта оренди здійснює орендар за власний рахунок, то «вхідний» ПДВ за такими операціями він включає до свого податкового кредиту на загальних умовах, якщо приміщення використовується для оподатковуваних операцій. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Списання майна філій на окупованих територіях
    Юрособа має у своєму складі філіі (госпрозрахункові та безбалансові), які розташовані на окупованій території. На цей час у філій в обліку є майно (касові апарати, кошти у касі, печатки). Чи можна списати ці кошти, чи їх потрібно взяти на облік у касу центрального підприємства? Які дії можна вчинити з майном: списати чи чекати деокупації?
    18.03.202413
  • Облік та оподаткування міжнародної технічної допомоги
    Підприємство підписало договір з комунальним підприємством як підрядник, який виконує будівельно-монтажні роботи. Ці роботи фінансує НЕФКО в рамках МТД. Є карта об'єкта з метою звільнення від ПДВ за пп. 197.11 ПКУ. Як відображати це фінансування в бухобліку та яке буде оподаткування?
    18.03.202418
  • Зменшення СК при поверненні негрошового вкладу учаснику: облік та оподаткування
    Підприємство зменшило СК за рахунок повернення ОЗ учаснику. Як визначити базу оподаткування ПДВ? Як ця операція вплине на об’єкт оподаткування податком на прибуток?
    18.03.202412
  • Облік та оподаткування оплати благодійної допомоги
    До підприємства (платник податку на прибуток, застосовує різниці) письмово звернулася військова частина про надання благодійної допомоги у вигляді часткової оплати на рахунок ФОПа для закупівлі всюдихода. Кошти було перераховано на рахунок ФОПа. Які потрібні документи, щоб провести цю оплату в бухобліку і відобразити у витратах з податку на прибуток?
    14.03.20241 098
  • Витрати на заряджання електромобіля: як облікувати?
    Підприємство має на балансі електромобіль, який використовує в госпдіяльності. Як обліковувати заряджання такого авто електроенергією? Інколи авто заряджається вдома у власника (засновника) чи директора
    13.03.202446