• Посилання скопійовано

Облік коштів, повернених ФОПу

ФОП на ІІ групі ЄП у 2020 році продав товари, за які отримав кошти від ТОВ. Але в 2020 році ТОВ повернув товари, як такі, що йому не підійшли. У 2021 році ФОП, який перебуває вже на загальній системі, повертає ТОВ кошти за повернений товар. Як обліковувати доходи та витрати у ФОПа?

Для ФОПа на ЄП

Доходом ФОП платника ЄП є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі.

Датою отримання доходу є дата отримання коштів (пп. 292.6 ПКУ). Але відповідно до пп. 5 пп. 292.11 ПКУ, до складу доходу, який оподатковується ЄП не включаються суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються платником ЄП покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару.

Тобто, якщо протягом одного звітного періоду кошти як отримані, так і повернені, то до складу доходу звітного періоду ці кошти не включаються.

Якщо отримання коштів було в одному звітному періоді, а повернення в іншому, потрібно було в першому звітному періоді показати дохід, а в другому показати перерахунок доходу. Саме так консультувала податкова, відповідаючи на питання в підкатегорії 107.01.07, ЗІР: «Як ФОП – платник ЄП у податковій декларації відображає повернення суми коштів (авансу, передоплати) покупцю за товари (роботи, послуги) у разі розірвання договору (у тому числі, якщо їх отримання і повернення відбувається в різних податкових періодах)?».

Щоправда, ця консультація переведена до нечинних з 01.01.2021 р., у зв’язку з тим, що з цієї дати скасована необхідність ведення обліку доходів у спеціальній книзі (див. Наказ Мінфіну від 26.11.2020 р. № 728, яким скасовано Наказ Мінфіну від 19.06.2015 р. №579).

Але, вважаємо, по суті нічого не змінилося. І такий підхід варто використовувати і надалі.

Щоправда, яким чином відображати перерахунок доходу – через подання уточнюючої декларації за минулий період чи в поточній декларації, ані ПКУ, ані інші нормативні документи не встановлюють. Немає і консультацій податкової з цього приводу. Про це ми писали тут. Тож в принципі можна обґрунтовувати обидва варіанти, наводячи аргументи як на користь відображення перерахунку доходу в поточному періоді, так і подання уточнюючого розрахунку за минулий період.

Хоча букві закону, на наш погляд, відповідає варіант з перерахунком (зменшенням) доходу наступного періоду.

 

Для ФОП на загальній системі

Відповідно до пп. 177.2 ПКУ, об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.

Очевидно, якщо виручку отримали, а потім повертають, то вона не повинна включатися до складу доходу. Аналогічно консультують і податківці, наприклад, відповідаючи на питання в підкатегорії 104.04, ЗІР: «Чи включає ФОП до загального оподатковуваного доходу суму коштів, яка була отримана на розрахунковий рахунок та повернута у зв’язку з розірванням договірних відносин?».

Причому, якщо виручка надійшла в одному звітному році, а повернута в іншому, постає те саме питання – у звітності якого року її потрібно показати. Тут ситуація така сама, як і для ФОП на ЄП, про що ми міркували вище. Тобто, можна обґрунтовувати обидва варіанти, хоча якщо пристати на букву закону, потрібно зменшувати дохід в тому році, коли було повернення виручки.

 

Виручка отримана ФОП в період перебування на ЄП, а повернута в період перебування на загальній системі

ПКУ цю ситуацію не врегулював. За буквального розуміння його норм, які ми навели вище, потрібно зменшити дохід ФОП в період перебування на загальній системі. Але податкова може мати іншу думку.

Тому для уникнення непорозумінь може бути доцільним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:0511
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    Сьогодні 11:0611
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202418
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202430
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410