• Посилання скопійовано

Повернення авансу покупцю після зміни групи «єдинника»

ФОП у першому півріччі був платником ІІІ групи ЄП. З 1.07 перейшов на ІІ групу. 15.07 надійшов запит від покупця на повернення коштів сплачених у І кварталі. Як відобразити таке повернення? Чи буде зменшення нарахованого податку за ставкою 5%?

Згідно з пп. 1 пп. 292.1 ПКУ доходом ФОП - платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ.

Водночас, як передбачено пп. 5 пп. 292.11 ПКУ, до складу доходу платника ЄП, не включається, зокрема, сума коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) - платнику єдиного податку та/або повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів;

При цьому у підкатегорії 107.01.07 «ЗІР» податківці зазначають, що у разі повернення суми коштів (авансу, передоплати) покупцю за товари (роботи, послуги) в іншому податковому періоді ніж було отримано, ФОП - платник ЄП І-ІІІ групи повинен включити таку суму коштів до складу доходу у звітному періоді, в якому ці кошти отримано, та здійснити перерахунок доходу у звітному податковому періоді, в якому відбувається їх повернення.

Разом з цим, як у випадку з роз’ясненням для юросіб - платників ЄП, податківці прямо не зазначають, що такий перерахунок здійснюється шляхом подання уточнень до раніше поданої податкової декларації або уточнення показників у складі звітної податкової декларації за наступний податковий період.

Щодо фізосіб підприємців вказується лише те, що дані книги обліку доходів (обліку доходів і витрат) використовуються платником податку для заповнення податкової декларації платника ЄП. Книга ж обліку доходів в такому випадку заповнюється так:

  • у періоді отримання коштів заповнюється графа 2;
  • у періоді повернення коштів через розірвання договору заповнюється графа 3.

З цього можна зробити висновок, що відобразити зменшення доходу необхідно у декларації у періоді повернення коштів без подання уточнюючих декларацій за відповідний період. Роз’яснення щодо подання УР прямо наведено лише для юросіб, платників ЄП. А оскільки перейшовши на ІІ групу платник податку буде подавати річну декларацію (в якій відобразить як показники доходу на другій групі, так і скоригований на суму повернення обсяг доходу за період перебування на ІІІ групі платників ЄП та відповідно скориговану суму податку за ставкою 5%), а саме:

  • рядок 03 – дохід за ІІ півріччя;
  • рядок 06 – 200 тис. грн;
  • рядок 08 – 200 тис. грн + дохід за ІІ півріччя;
  • рядок 11 та 12 – 10 тис. грн;
  • рядок 13 – 17,5 тис. грн;
  • рядок 14 – (-7,5 тис. грн).

За такого підходу зменшення суми сплаченого ЄП відобразиться лише після подання річної декларації з ЄП.

Зауважимо, що, на жаль, законодавчо не передбачено алгоритму відображення у декларації суми поверненого у наступному періоді суми авансу, внаслідок розірвання договору, тому платник податку може звернуться до податківців за ІПК з цього питання і діяти за нею.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202423
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202416
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202421
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202461
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436