• Посилання скопійовано

Скасування відрядження на перевезення вантажу: облік та податкові наслідки

Підприємство здійснює міжнародні перевезення. У відрядженні у водія піднялась висока температура і було вирішено у згоді з вантажовідправником повернути вантаж у Київ. Було складено наказ на скасування відрядження. Як обліковувати витрати на повернення водія? Чи потрібно нараховувати ПЗ з ПДВ?

ПДВ

Як передбачено пп. «г» пп. 198.5 ПКУ, платник податку зобов'язаний нарахувати ПЗ з ПДВ на товари/послуги, які придбано з ПДВ, у разі якщо такі товари/послуги призначаються для їх використання або починають використовуватися, зокрема, в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку (крім випадків, передбачених пп. 189.9 ПКУ).

Згідно з пп. 14.1.36 ПКУ, господарська діяльність - діяльність особи, що пов'язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема, за договорами комісії, доручення та агентськими договорами.

В даному випадку сказати, що повернення товару внаслідок хвороби водія не є господарською діяльністю не можна, оскільки здійснення таких дій та понесення відповідних витрат є частиною виконання постачальником послуг з транспортування своїх договірних зобов’язань та усунення надзвичайних подій. А отже, вважаємо, що такі витрати є господарськими витратами платника податків, а тому нараховувати ПЗ з ПДВ з пп. 198.5 ПКУ не потрібно.

Зверніть увагу, що така ситуація повинна бути відповідним чином і задокументована – водій подає авансовий звіт з переліком понесених витрат, а також не зайвим буде додати пояснення щодо причини скасування відрядження. Крім того, варто мати і лікарняний листок або довідку, яка б підтвердила стан водія, якого було відізвано з відрядження через стан здоров’я. Також необхідно задокументувати і рішення між підприємством та вантажовідправником про повернення вантажу в Київ через відповідні обставини.

 

Податок на прибуток та бухоблік

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Податкових різниць щодо призначення або відношення до певної групи понесених витрат ПКУ не передбачено. Тому такі витрати впливають на фінрезультат до оподаткування виключно за правилами бухгалтерського обліку. 

Згідно з п. 20 П(С)БО 16, до інших операційних витрат включаються, зокрема, інші витрати операційної діяльності. Своєю чергою, як передбачено Інструкцією №291 на субрахунку 949 "Інші витрати операційної діяльності" узагальнюється інформація про такі витрати операційної діяльності, які не знайшли відображення на інших субрахунках рахунку.

Оскільки повернення вантажу внаслідок хвороби водія не пов’язане з отримання конкретного доходу платника податків, а скоріше є непередбаченими витратами, які все ж таки пов’язані з виконанням умов договору надання транспортних послуг, то вважаємо, що такі витрати доцільно обліковувати на субрахунку 949.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    Сьогодні 15:233
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024161
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202456
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202425
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202448