• Посилання скопійовано

Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?

ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?

Згідно з Інструкцією № 291 є така кореспонденція рахунків: Дт 15 Кт 28.

Тобто, товари можна перевести до складу капітальних інвестицій, тобто використати їх для створення ОЗ, а потім створену інвестицію зарахувати до складу ОЗ: Дт 10 Кт 15.

Відповідно до пп. 6 НП(С)БО 7, об'єкт основних засобів визнається активом, якщо існує імовірність того, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди від його використання та вартість його може бути достовірно визначена.

Відповідно до пп. 23 НП(С)БО 7 нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкта, який встановлюється підприємством (у розпорядчому акті) при визнанні цього об'єкта активом (при зарахуванні на баланс).

Таким чином, товари переводять до складу капітальних інвестицій (Дт 15 Кт 28) на дату прийняття підприємством відповідного рішення.

Таке рішення може бути оформлене, наприклад, наказом керівника підприємства. На підставі наказу і роблять таку проводку.

Але якщо в цей момент навантажувачі передають із складу відповідальній за їх використання особі, то таку передачу можна оформити Актом внутрішнього переміщення ОЗ, форма якого затверджена Наказом № 818, або первинним документом, самостійно розробленим підприємством.

Згідно з пп. 8 НП(С)БО 7 до первісної вартості ОЗ включаються в тому числі інші витрати, безпосередньо пов'язані з доведенням основних засобів до стану, у якому вони придатні для використання із запланованою метою.

Таким чином, витрати з доукомплектування збільшують первісну вартість навантажувачів, яка накопичується на рахунку 15. Доукомплектування оформляють документами, залежно від виду витрат. Наприклад, витрати матеріалів, обладнання можуть оформляти актами довільної форми. Заробітну плату працівників нарядами на відрядну роботу тощо.

Після того, як навантажувачі будуть готові до використання за призначенням (передачі в оренду), їх зараховують до складу ОЗ і вводять в експлуатацію: Дт 10 Кт 15.

Оформити зарахування можна Актом введення в експлуатацію основних засобів, форма якого затверджена Наказом №818.

Після введення ОЗ в експлуатацію в загальному порядку починає нараховуватися амортизація – з місяця, наступного за місяцем введення в експлуатацію, а якщо обрано виробничий метод амортизації, то з наступної дати після дати введення в експлуатацію. Детально про особливості амортизації можна почитати тут.

Якщо надання в оренду не є одним з основних видів діяльності підприємства, то дохід від оренди відображається на субрахунку 713, а витрати, пов’язані з наданням майна в оренду, в тому числі амортизація, списуються на субрахунок 949.

Якщо оренда є одним з основних видів діяльності, то дохід від оренди відображається на субрахунку 703, а виробнича собівартість, включаючи амортизацію, на рахунку 23, після чого списується на субрахунок 903 (Дт 903 Кт 23).

Переведення навантажувачів із складу товарів до складу ОЗ на податковий облік податку на прибуток і ПДВ не вплине.

А вже після початку нарахування амортизації, така амортизація включатиметься до складу витрат, а відтак зменшуватиме фінрезультат до оподаткування, який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ). Якщо підприємство коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, застосовуватиметься «амортизаційна» різниця за ст. 138 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»