• Посилання скопійовано

Дисконтування та пролонгація строку повернення позики

11.07.2019 р. ТОВ отримало позику від нерезидента із строком повернення 2 роки. 10.12.2019 р. було підписано додаткову угоду і встановлено строк повернення - 15.06.2020 р. Наразі заборгованість неповернуто і планується продовжити строк до 20.06.2021р. Як дисконтувати таку заборгованість у 2019 та 2020 роках?

Дисконтуванню підлягає вся довгострокова заборгованість (більше 1 року): як дебіторська, так і кредиторська. Своєю чергою, від того, що поточна заборгованість стала простроченою, вона не стала довгостроковою. А тому, якщо прострочення стосується поточної заборгованості, то дисконтувати її не потрібно.

У п. 4 П(С)БО 11 зазначено, що довгострокові зобов'язання – усі зобов'язання, які не є поточними. При цьому до поточних належать зобов'язання, які буде погашено протягом операційного циклу підприємства або має бути погашено протягом 12 місяців починаючи з дати балансу.

Тому у разі підписання додаткової угоди 19.12.2020 р., строк погашення такого кредиту становить менше 12 місяців, а тому така заборгованість є поточною заборгованістю і не підлягає дисконтуванню, зокрема, на 31.12.2019 року.

Що ж до подальшої пролонгації такої заборгованості, то формально така заборгованість продовжує бути поточною – оскільки новий термін погашення становить також менше 12 місяців, а отже, не підлягає дисконтуванню після пролонгації. І хоча суд притримується такого ж підходу (визначальним є не термін погашення такої заборгованості, а строк, на який продовжено дію договору), але податківці можуть вважати, що у такий спосіб підприємство уникає обов’язку дисконтування і весь строк заборгованості слід рахувати як єдиний термін (тобто така заборгованість з початку повинна була визнаватись як довгострокова і підлягати дисконтуванню). Детальніше питання дисконтування пролонгованої заборгованості ми розглядали тут.

Як було зазначено на початку, те що заборгованість стала простроченою, не робить її довгостроковою. Тому можливо, для уникнення можливих ризиків (але зважаючи на умови такого кредитування), варто залишити заборгованість з датою погашення 30.06.2020 року без пролонгації як прострочену заборгованість, а у 2021 році повернути, коли виникне така можливість (при цьому прострочена заборгованість не списується з балансу, а продовжує значитись у складі зобов’язань).

Зверніть увагу, що у разі, якщо позику отримано під відсотки, ставка яких відповідає ринковій ставці, дисконтування не проводиться (детальніше це питання ми розглядали тут).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Поставка основного засобу резиденту за трьохстороннім договором, де платник-нерезидент: облік та оподаткування
    Підприємство уклало трьохсторонній договір на поставку автобусів дитячому садку, де платником є нерезидент. Оплата в євро. Перша частина оплати 10% - 02.01.2024 р., друга 90% - 14.02.2024 р. ПДВ у складі ціни. Поставка автобуса відбулася 15.02.2024 р. Який порядок відображення в обліку та складання ПН?
    27.03.202413
  • Як повернути ОЗ з рахунку 286 знову на рахунок 10?
    Підприємство у вересні 2021 р. прийняло рішення продати основні засоби (меблі). Активи було переведено до складу необоротних активів, утримуваних для продажу за найменшою з вартостей, зокрема, балансовою. У зв'язку з війною ці ОЗ не були продані. У 2024 р. прийнято рішення не продавати їх та продовжити використовувати у госпдіяльності. Скоригована балансова вартість (балансова вартість зменшена на суму амортизації, яка була б нарахована за період жовтень 2021 - грудень 2023 рр.) дорівнює нулю. За якою вартістю зараховувати об'єкт до складу основних засобів?
    26.03.202461
  • Облік компенсації за працевлаштування ВПО
    Які бухгалтерські проведення слід здійснити при компенсації роботодавцю за працевлаштування ВПО?
    26.03.202434
  • Чи збільшують первісну вартість ОЗ витрати на його монтаж на новому місці використання?
    Підприємство має об’єкт ОЗ, який використовувався в орендованому магазині. Після закінчення договору оренди, об'єкт ОЗ демонтований за старою адресою використання та переміщений в інший орендований магазин за іншою адресою. Для використання ОЗ за новою адресою підприємство понесло витрати на демонтаж за старою адресою та монтаж ОЗ на новому місці. Як обліковувати послуги демонтажу і монтажу старого (що уже був у використанні) об'єкту ОЗ за новою адресою? Чи можна збільшити первісну вартість ОЗ на суму витрат на його монтаж на новому місці?
    25.03.202442
  • Облік придбання ОЗ в кредит за програмою 5-7-9
    Підприємство придбаває обладнання, сплачуючи 30% коштів, а 70% сплачує банк за кредитним договором на 5 років за програмою 5-7-9. Частину відсотків за кредитом сплачує підприємство, а частину - держава. Обладнання ще не виготовлене. За договором, поставка буде на 71-й день від дати оплати, яка була 08.02.2024 р. Як відображати ці операції в бухобліку?
    21.03.202442