• Посилання скопійовано

Яка дебіторська та кредиторська заборгованість підлягає дисконтуванню

Підприємство має як дебіторську, так і кредиторську заборгованість (в тому числі і прострочену) за позиками та за реалізованими товарами. Яка заборгованість підлягає дисконтуванню? Як дисконтування відображається в обліку та який механізм його розрахунку?

Дисконтуванню підлягає вся довгострокова заборгованість (понад 1 рік): як дебіторська, так і кредиторська, а не тільки та, яка передбачає сплату (отримання) відсотків. За п. 12 П(С)БО 11 поточні зобов'язання відображаються в балансі за сумою погашення, тобто не дисконтованою вартістю (див. додатково п. 4 П(С)БО 11). Також за п. 6 П(С)БО 10 поточна дебіторська заборгованість за товари/послуги оцінюється не за теперішньою вартістю, а за первісною вартістю (тобто без дисконтування).

Поточні зобов'язання - зобов'язання, які будуть погашені протягом операційного циклу підприємства або повинні бути погашені протягом дванадцяти місяців, починаючи з дати балансу.

Поточна дебіторська заборгованість - сума дебіторської заборгованості, яка виникає в ході нормального операційного циклу або буде погашена протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

Також, зверніть увагу, що від того, що поточна заборгованість стала простроченою, вона не стала довгостроковою. А тому, якщо прострочення стосується поточної заборгованості, то дисконтувати її не потрібно (детально питання дисконтування простроченої та пролонгованої заборгованості ми розглядали тут).

Відповідно до зазначеного вище та умов запитання не підлягає дисконтуванню:

  • надана 20.01.2018 р. працівнику підприємства безпроцентна поворотна фіндопомога в сумі 200 тис. грн терміном на один рік, та станом на 21.02.2020 р. не повернена (прострочена поточна дебіторська заборгованість).
  • дебіторська заборгованість від реалізації у лютому 2018 р. товару іншому підприємству в сумі 50 тис. грн. Термін оплати за цим договором - 3 місяці з дати отримання товару, однак на 21.02.2020 р. заборгованість не погашена (прострочена поточна дебіторська заборгованість).
  • заборгованість підприємства щодо придбаних у травні 2014 року товарів на суму 50 тис. грн, за якою в квітні 2017 р. підписали Договір переуступки боргу з терміном оплатити до квітня 2019 року і станом на 21.02.2020 р. не оплачено (прострочена поточна дебіторська заборгованість).

Своєю чергою, дисконтуванню підлягає наступна заборгованість:

  • надана 15.05.2015 р. працівнику підприємства безпроцентна поворотна фіндопомогу в сумі 300 тис. грн терміном на 8 років і станом на 21.02.2020 р. не повернена (довгострокова заборгованість);
  • надана 05.03.2015 р. іншому підприємству (загальна система оподаткування) безпроцентна поворотна фіндопомога в сумі 400 тис. грн терміном на 10 років і станом на 21.02.2020 р. не повернена (довгострокова заборгованість);
  • заборгованість підприємства щодо придбаного в січні 2014 р. товару у нерезидента на суму 60 тис. дол, за якою в грудні 2017 р. підписано додаткову угоду про продовження терміну платежу до січня 2025 р. І яка станом на 21.02.2020 р. не погашена (довгострокова заборгованість).

 

Відображення в обліку

У випадках, коли підприємство є дебітором і має довгострокову заборгованість, визнається дохід (Кт 733) у вигляді дисконту – це різниця між номінальною вартістю грошей та продисконтованою (теперішньою), адже зараз гроші вартують більше, ніж буде у майбутньому, коли їх слід буде віддавати.

У тих же ситуаціях, коли підприємство виступає кредитором, воно навпаки визначає витрати (Дт 952), адже отримає кошти, які в майбутньому не матимуть такої вартості як зараз.

Поступово протягом строку погашення визнаний дисконт знівелюється нарахованими витратами у дебітора (Дт 952 Кт 55), та доходами у кредитора (Дт 183 Кт 733).

 

Механізм розрахунку дисконту

Детально порядок розрахунку дисконту з прикладами ми розглядали тут.

Зокрема, операція дисконтування при одноразовому платежі наприкінці строку зводиться до формули:

PV = FV / (1 + i)n, де:

PV – вартість коштів з урахуванням дисконту,

FV – сума заборгованості, яка підлягає поверненню,

i – ставка дисконтування. Ставка дисконту базується на ринковій ставці відсотка (до вирахування податку), що використовується в операціях з аналогічними активами. Тобто цю ставку підприємство вираховує самостійно, базуючись на ринкові ставки за аналогічними позиками на дату отримання/надання такої позики. Детальніше про визначення ставки ми писали тут,

n - кількість періодів, до погашення заборгованості.

Зверніть увагу, що відповідно до обраного періоду (день, місяць, квартал або рік) використовується і відповідна процентна ставка (ставка дисконту) – річна, квартальна, місячна або денна.

Дисконт – це різниця між майбутньою та теперішньою вартістю грошового зобов’язання (грошей).

Своєю чергою, сума амортизації дисконту або премії нараховується одночасно з нарахуванням відсотка (доходу  від  фінансових інвестицій), що підлягає отриманню, та відображається у складі інших фінансових доходів або інших фінансових витрат з одночасним збільшенням або зменшенням балансової вартості фінансових інвестицій відповідно.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202411
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202415
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202431
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 808
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202423