• Посилання скопійовано

Нарахування зарплати у неприбутковій організації: як облікувати?

Як в бухобліку неприбуткової організації відображаються операції з нарахування заробітної плати, а також нарахування та утримання податків з неї?

Про статус неприбутковості

У першу чергу варто зазначити, що статус неприбутковості не є видом підприємства або організації, а лише є податковим статусом, який передбачає, що організація не є платником податку на прибуток підприємств відповідно до пп. 133.4 ПКУ (пп. 14.1.121 ПКУ).

Таким чином, неприбуткові організації використовують план рахунків, передбачений Наказом №291 та НП(С)БО, як і будь-які інші підприємства, що не мають статусу неприбуткової організації.

 

Загалом про витрати неприбуткової організації

Для відображення в бухобліку інформації про понесені витрати неприбуткові організації можуть використовувати рахунки класу 8 «Витрати по елементах», класу 9 «Витрати діяльності» або одночасно рахунки обох класів.

При визначенні порядку формування інформації про витрати в бухобліку неприбуткові організації застосовують П(С)БО 16.

Витратами звітного періоду визнаються або зменшення активів, або збільшення зобов'язань, що призводить до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками), за умови, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені (п. 6 П(С)БО 16).

 

Бухоблік заробітної плати

Для узагальнення інформації про розрахунки за виплатами працівникам, які належать як до облікового, так і до необлікового складу організації, - з оплати праці (за всіма видами заробітної плати, премій, допомог тощо), за не одержані в установлений строк з каси підприємства суми з виплат працівникам, за іншими поточними виплатами передбачено рахунок 66 "Розрахунки за виплатами працівникам".

Зокрема, облік нарахованої заробітної плати ведеться в розрізі таких субрахунків:

  • 661 "Розрахунки за заробітною платою" – відображаються нарахована працівникам підприємства основна та додаткова заробітна плата, премії – тобто нарахування, що належать до фонду оплати праці;
  • 662 "Розрахунки з депонентами" (використовується, якщо заробітна плата виплачується готівкою і працівник своєчасно її не забирає);
  • 663 "Розрахунки за іншими виплатами" - облік розрахунків за виплатами, що не належать до фонду оплати праці, зокрема, допомога щодо часткового безробіття, допомога по тимчасовій непрацездатності (лікарняні, декретні).

Нарахування заробітної плати відображається за кредитом субрахунку 661 (663), а за дебетом відображається її виплата (в т. ч. і в натуральній формі), утримання податків (ПДФО – 18% та ВЗ – 1,5%), інші утримання (аліменти, відшкодування завданих підприємству збитків).

Одночасно з нарахування заробітної плати за кредитом субрахунку 661 (663) здійснюється відображення і витрат у відповідній сумі за дебетом одного з рахунків витрат (наприклад, 92 - для адміністративного персоналу). Одночасно з цим у складі витрат відображається і сума нарахованого ЄСВ на заробітну плату працівника (за ставкою 22% або 8,41%, якщо працівник є особою, яка має інвалідність).

Зокрема, в обліку операції за заробітною платою відображаються такими бухгалтерськими записами:

  • Дт 92 Кт 661 – нараховано заробітну плату адмінперсоналу;
  • Дт 661 Кт 6411 – утримано з заробітної плати суму ПДФО;
  • Дт 661 Кт 6421 – утримано з заробітної плати суму ВЗ;
  • Дт 92 Кт 651 – нараховано ЄСВ на суму заробітної плати адмінперсоналу;
  • Дт 661 Кт 311 – виплачено заробітну плату на картки працівників;
  • Дт 6411 Кт 311 – сплачено ПДФО;
  • Дт 6421 Кт 311 – сплачено військовий збір;
  • Дт 651 Кт 311 – сплачено ЄСВ.

Якщо підприємство планує використовувати рахунки 8-ого класу (зокрема, для отримання більш деталізованої інформації про склад витрат), то операції, пов’язані із нарахуванням заробітної плати, будуть виглядати так:

  • Дт 811 Кт 661 – нараховано заробітну плату за окладом;
  • Дт 812 Кт 661 – нараховано премію;
  • Дт 821 Кт 651 – нараховано ЄСВ на суму заробітної плати.

Утримання ПДФО та ВЗ, виплата заробітної плати і податків у разі застосування 8-ого класу рахунків відображається аналогічно до наведеного вище. Суми на субрахунках 8-ого класу в кінці звітного періоду списуються або на рахунки витрат (зокрема, 92), або відразу на фінансовий результат на субрахунок 791 «Результат операційної діяльності».

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»