• Посилання скопійовано

Постачання товару через двох посередників: чи є це порушенням законодавства?

Поставка товару постачальником «А» здійснюватиметься від постачальника «В» перевізником «Нової Пошти» на підставі замовлення покупця-дилера «С» з пунктом розвантаження товару у м. Харкові, де розташованій кінцевій покупець «Д». Чи є порушенням законодавства постачання товару через двох посередників?

Запитання:

Юрособа (платник ПДВ на загальній системі оподаткування), яка знаходиться у м. Миколаєві, продає товар оптом (далі – підприємство «А»). За договорами поставки відбувається:

  1. придбання товару у постачальника, який знаходиться в м. Києві (далі – підприємство «В»);
  2. постачання цього товару покупцю – дилеру, який розташований у м. Одеса (далі – підприємство «С»);
  3. підприємство «С» реалізує товар кінцевому споживачу, який знаходиться у м. Харкові (далі – підприємство «Д»).

Усі видаткові накладні складатимуться 06.05.2019 р. Поставка товару від постачальника «В» здійснюватиметься перевізником «Нова Пошта» на підставі замовлення покупця-дилера «С» з пунктом розвантаження товару у м. Харкові, де розташованій кінцевій покупець «Д».

Таким чином, у експрес-накладній «Нової пошти» відправником зазначатиметься постачальник «В», а отримувачем (кінцевий покупець) – підприємство «Д».

У разі доставки товару автомобільнім транспортом перевізника при складанні ТТН зазначатиметься відправник «В», а отримувачем - «Д».

Чи є порушенням законодавства підприємством «А» такий спосіб в оформленні товаро-транспортних документів?

 

Відповідь:

Положеннями ст. 712 ЦКУ передбачено, що за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин.

Отже, договір поставки є прямим двостороннім договором, на відміну від посередницьких договорів комісії, доручення тощо.

 

Щодо моменту переходу права власності на товар

Відповідно до ст. 664 ЦКУ обов'язок продавця передати товар покупцю вважається виконаним у момент:

  • вручення товару покупцю, якщо договором встановлений обов'язок продавця доставити товар;
  • надання товару в розпорядження покупця, якщо товар має бути передано покупцю за місцезнаходженням товару.

У разі, якщо з договору купівлі-продажу не випливає обов'язок продавця доставити товар або передати товар у його місцезнаходженні, то обов'язок продавця передати товар покупцю вважається виконаним у момент здачі товару перевізнику або організації зв'язку для доставки покупцю.

При цьому договором купівлі-продажу (договором постачання) може бути встановлено інший момент виконання продавцем обов'язку передати товар.

Ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження товару переходить до покупця з моменту передання йому товару, якщо інше не встановлено договором або законом (ч. 1 ст. 668 ЦКУ).

Докладніше про замовлення перевезення товару на склад покупця у попереднього продавця читайте тут>>

Отже, в ситуації, яка розглядається, неможливо визначити момент, коли та за яких умов відбувається перехід права власності на товар від одного покупця до кожного наступного.

 

Щодо визначення оптової торгівлі

Відповідно до КВЕД-2010 оптова торгівля – це:

  • перепродаж (продаж без перероблення) нових або уживаних товарів роздрібним торговцям, підприємствам й організаціям або іншим оптовикам;
  • діяльність агентів чи посередників з купівлі товарів від імені подібних осіб або продажу товарів подібним особам і компаніям.

Основними типами підприємств у сфері оптової торгівлі є оптові торговельні підприємства, тобто оптовики, які отримують право власності на товари, які вони продають, а саме: оптові торговці або біржовики, промислові дистриб'ютори (підприємства оптової торгівлі, що спеціалізуються на продажу промислових товарів), експортери, імпортери, закупівельні організації, філії та офіси з продажу (крім магазинів роздрібної торгівлі), які утримуються підприємствами добувної промисловості (окремо від заводів і шахт) для збуту власної продукції і функції яких не обмежені прийманням замовлень, що виконуються шляхом прямого відвантаження товарів із заводів або шахт.

До інших типів підприємств оптової торгівлі відносять торгових посередників і товарних брокерів, комісіонерів, заготівельників і кооперативні організації, які здійснюють збут сільськогосподарської продукції.

Оптові торговці зазвичай за власний рахунок виконують допоміжні операції, зокрема, збирання (компонування), сортування великих партій товарів, поділ і перефасування товарів меншими партіями (наприклад, фармацевтичних товарів), зберігання, охолодження, доставку й установлення товарів, акції для своїх споживачів, дизайн етикеток тощо.

В ситуації, що розглядається, допоміжні операції у постачальників «А» та «С» відсутні.

Тому наявна податкова інформація, може свідчити про наявність ознак здійснення ризикових операцій платниками «А» та «С» (лист ДФС від 05.11.2018 р «Критерії ризиковості платника податку».

***

Читайте також: Незабаром всі контролюючі органи оновлять критерії своїх планових перевірок, – інформація від ДРС 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Чи може Держпраці накладати штрафи при перевірці протягом або після закінчення воєнного стану?
    Чи може Держпраці при перевірці, зараз або після закінчення воєнного стану, накласти штрафи за неправильне нарахування відпускних, які припадають на період дії воєнного стану?
    Сьогодні 11:11160
  • Період для виплати зарплати у ФОПа: штрафи
    Якщо у ФОП є наказ про виплату зарплати 15 і 30 (31) числа місяця, чи є він аргументом при перевірці? Зарплата за березень 2024 р. була виплачена 29.03.2024 р., а зарплата за І половину квітня буде виплачена 15.04.2024 року (це вже 17 днів). Це буде порушенням строків виплати? Які можуть бути штрафні санкції?
    15.04.20241071
  • Відповідальність за несвоєчасну виплату компенсації працівникам
    У зв'язку з військовою агресією рф підприємство з 01.04.2022 р. призупинило дію трудових договорів з працівниками. При бажанні працівників звільнитися підприємство звільняє працівників, але компенсацію за невикористані дні відпустки не виплачує через відсутність коштів. Яка відповідальність підприємства за невиплату компенсації за невикористану відпустку?
    01.04.20241 129
  • Відповідальність за несвоєчасну утилізацію шин
    Підприємство протягом 2017 – 2023 років придбавало, використовувало і списувало шини для автомобілів, які використовувало у власній діяльності. Списані шини тимчасово зберігаються на території підприємства. Але договору на утилізацію із спеціалізованим підприємством не було. В 2024 році такий договір буде укладено. Чи виникає необхідність сплачувати екоподаток?
    25.03.20242 515
  • Який штраф може бути в разі нереєстрації адреси нової торгової точки?
    Під час податкової перевірки виявлено, що в чеку РРО адреса торговельної точки вказана правильно, але до податкової служби інформацію про таку нову торгову точку не подали (у формах №20-ОПП, №1-РРО). Який штраф загрожує?
    26.02.2024101