• Посилання скопійовано

Чи може Держпраці накладати штрафи при перевірці протягом або після закінчення воєнного стану?

Чи може Держпраці при перевірці, зараз або після закінчення воєнного стану, накласти штрафи за неправильне нарахування відпускних, які припадають на період дії воєнного стану?

Правила державного контролю за виконанням трудового законодавства на час дії воєнного стану прописані у ст. 16 Закону №2136. Згідно з цією статею,  у період дії воєнного стану у разі виконання в повному обсязі та у встановлений строк приписів про усунення порушень, виявлених під час здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю), штрафи, передбачені ст. 265 КЗпП, не застосовуються. 

Тобто, якщо позапланова перевірка від Держпраці прийде зараз, то вона має видати припис, який потрібно буде виконати, і тоді штрафів не буде. Саме тому зараз є дуже важливим вимагати від інспекторів, щоб вони навели в приписі не лише інформацію про помилки, які треба виправити, а й те, яким чином це треба зробити і в який термін.

А ось після війни Закон № 136 припинить свою дію, і штрафи за ст. 265 КЗпП будуть застосовуватися у звичайному порядку. Що стосується неправильного нарахування відпускних, те, який штраф може бути застосовано, залежить від наслідків такого неправильного нарахування.

Наприклад, порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі – каратиметься штрафом у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення. А недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці - у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

А ось, якщо відпускні, навпаки, переплатили – за це штрафів ст. 265 КЗпП не передбачено.  Втім, звісно, це теж помилка, на яку інспектори при перевірці теж вкажуть і висунуть припис по усуненню. Проте, така помилка, на думку автора, належатиме, радше, до так званих «інших» помилок. За які, формально, Держпраці може застосувати штраф у розмірі однієї мінімальної зарплати за кожне таке порушення, але, в разі виконання припису у визначені приписом строки заходи щодо притягнення до відповідальності не застосовуються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Чи може Держпраці накладати штрафи при перевірці протягом або після закінчення воєнного стану?
    Чи може Держпраці при перевірці, зараз або після закінчення воєнного стану, накласти штрафи за неправильне нарахування відпускних, які припадають на період дії воєнного стану?
    26.04.2024529
  • Період для виплати зарплати у ФОПа: штрафи
    Якщо у ФОП є наказ про виплату зарплати 15 і 30 (31) числа місяця, чи є він аргументом при перевірці? Зарплата за березень 2024 р. була виплачена 29.03.2024 р., а зарплата за І половину квітня буде виплачена 15.04.2024 року (це вже 17 днів). Це буде порушенням строків виплати? Які можуть бути штрафні санкції?
    15.04.20241181
  • Відповідальність за несвоєчасну виплату компенсації працівникам
    У зв'язку з військовою агресією рф підприємство з 01.04.2022 р. призупинило дію трудових договорів з працівниками. При бажанні працівників звільнитися підприємство звільняє працівників, але компенсацію за невикористані дні відпустки не виплачує через відсутність коштів. Яка відповідальність підприємства за невиплату компенсації за невикористану відпустку?
    01.04.20241 143
  • Відповідальність за несвоєчасну утилізацію шин
    Підприємство протягом 2017 – 2023 років придбавало, використовувало і списувало шини для автомобілів, які використовувало у власній діяльності. Списані шини тимчасово зберігаються на території підприємства. Але договору на утилізацію із спеціалізованим підприємством не було. В 2024 році такий договір буде укладено. Чи виникає необхідність сплачувати екоподаток?
    25.03.20242 568
  • Який штраф може бути в разі нереєстрації адреси нової торгової точки?
    Під час податкової перевірки виявлено, що в чеку РРО адреса торговельної точки вказана правильно, але до податкової служби інформацію про таку нову торгову точку не подали (у формах №20-ОПП, №1-РРО). Який штраф загрожує?
    26.02.2024106