• Посилання скопійовано

Штраф за невиконання нормативу робочих місць

Перевірили єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ та виявили, що у рядку 102 є помилка у середньообліковій кількості осіб з інвалідністю у серпні та вересні 2023 р. (замість 11 вказано 7 осіб). Як виправити помилку? Як виправдатися перед Фондом осіб з інвалідністю, якщо прийшла позовна заява? Що входить до середньооблікової чисельності для розрахунку осіб з інвалідністю?

За невиконання нормативу роботодавці згідно з ст. 20 Закону №875 будуть сплачувати адміністративно-господарські санкції, сума яких визначається в розмірі:

  • середньої річної зарплати за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування особи з інвалідністю і не зайняте нею - з чисельністю 15 і більше працівників;
  • половини середньої річної заробітної плати —з численністю від 8 до 15 працівників.

Зазначений штраф роботодавці розраховують самостійно та сплачують до 15 квітня року, наступного за роком, в якому відбулося порушення нормативу. 

Крім того, за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю на посадових осіб підприємства буде накладено адміністративний штраф у розмірі від 10 до 20 нмдг (170 до 340 грн) відповідно до ч. 2 ст. 188-1 КпАП.

 

Як виправити помилку у рядку 102 єдиної звітності?

Показники «середньооблікова кількість штатних працівників за звітний період» та «облікова кількість штатних працівників» обчислюються відповідно до Інструкції №286.

Як показує практика, при заповненні титульного аркушу єдиної звітності в ПДФО, ВЗ та ЄСВ навіть в разі заповнення звіту бухгалтерською програмою інформація з Додатка Д1 до таблиці звіту автоматично не «підтягується», а якщо там і підтягує цифри, то найчастіше це некоректні дані. Тож цю інформацію слід самостійно розраховувати і вносити вручну. Адже інформацію в рядках 101 - 110 виправити після подання звіту неможливо!

Отже, допущену помилку у серпні та вересні 2023 року у рядку 102 виправити неможливо при поданні єдиної звітності з типом «Уточнююча», оскільки Наказ №773 чітко вказує, що при поданні уточнюючої рядки 07-110 не заповнюються!

 

Як виправдатися перед Фондом осіб з інвалідністю, якщо прийшла позовна заява? 

Можна спробувати варіант звернення до податкової за місцем реєстрації, надавши листа з проханням усунути помилку, яка не підлягає виправленню. За результатами відповіді скласти лист до Фонду осіб з інвалідністю, якщо правда на боці роботодавця.

У випадку, якщо мирним шляхом вирішити питання не вдасться, останнім варіантом, який залишається, це вирішення спору в судовому порядку, або ж сплатити штраф.

 

Що входить до середньооблікової чисельності для розрахунку осіб з інвалідністю?

Середньооблікова кількість штатних працівників розраховується на підставі щоденних даних про облікову кількість штатних працівників (пп. 3.2 Інструкції № 286).

При обчисленні середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу враховуються всі категорії працівників облікового складу, зазначені у пунктах 2.4 та 2.5 Інструкції №286, крім працівників, які перебувають у відпустках в зв'язку з вагітністю та пологами або для догляду за дитиною до досягнення нею віку, передбаченого чинним законодавством або колективним договором підприємства, включаючи тих, які усиновили новонароджену дитину безпосередньо з пологового будинку (пп. 3.2.2 Інструкції № 286).

У таблиці розглянемо штатних працівників, які включаються до облікової кількості, тобто даних на підставі яких і обчислюється середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу.

 

Таблиця

Штатні працівники, яких включаємо до облікової кількості 

№ з/п

Категорії осіб 

1

фактично з'явилися на роботу,  включаючи  тих,  які  не працювали з причин простою

2

прийняті на роботу з випробувальним терміном

3

прийняті або переведені за ініціативою адміністрації на роботу на неповний робочий день або неповний робочий тиждень*

*До працівників, прийнятих та переведених  на   роботу на неповний   робочий   день  (тиждень),  не  належать  ті  категорії працівників,  яким  відповідно  до  законодавства   встановлюється скорочена тривалість робочого часу,  зокрема:  

працівники, молодші 18 років;  

зайняті на роботах зі шкідливими умовами праці;  

жінки, яким надані додаткові перерви у роботі для годування дитини,  інші категорії працівників.

Зазначимо, що в обліковій  кількості  ці  працівники враховуються за кожний календарний день як цілі одиниці, включаючи неробочі дні тижня, що обумовлені при зарахуванні на роботу.

4

перебувають   у   службових   відрядженнях,   включаючи закордонні

5

уклали  трудовий  договір з підприємством про виконання роботи вдома особистою працею (надомники)*

* Звертаємо увагу, що до облікової кількості штатних  працівників  надомники  включаються за кожний календарний день як цілі одиниці

6

прийняті   для  заміщення  працівників,  які  тимчасово відсутні (через хворобу,  відпустку  у  зв'язку  з  вагітністю  та пологами,  відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею віку, встановленого чинним законодавством або колективним договором,  та з інших причин)

7

працюють   згідно   з   договорами    (розпорядженнями, наказами) за межами підприємства

8

направлені для виконання робіт вахтовим методом

9

прийняті  на  постійну роботу за направленням державної служби зайнятості згідно з договором з  роботодавцем  про  надання дотації на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних

10

іноземні  громадяни,  якщо  вони  оформлені  згідно  з національним законодавством та одержують заробітну плату

11

студенти   денних   відділень   навчальних   закладів, аспіранти,  а також учні професійно-технічних навчальних закладів, з якими укладені трудові договори

Працівники, які були тимчасово відсутні з наступних причин:

12

не  з'явились  на роботу через хворобу (протягом всього періоду захворювання до повернення на роботу відповідно до листків непрацездатності або до вибуття через інвалідність)

13

у  зв'язку  з  виконанням  державних  або   громадських обов'язків (ЗСУ, ТрО)

14

тимчасово переведені на роботу на інше підприємство на підставі договорів між суб'єктами господарювання

15

направлені з відривом  від  виробництва  до  навчальних закладів для   підвищення  кваліфікації  або  оволодіння  новою професією (спеціальністю),  перепідготовки та стажування  на  інші 
підприємства або за кордон

16

навчаються  у  навчальних  закладах,  аспірантурах,  та перебувають  у  відпустках  у  зв'язку  з  навчанням,  вступом  до навчальних закладів або які не з'явилися на  роботу  в  надані  їм додаткові вільні дні, незалежно від їхньої оплати

17

перебувають у щорічних основних та додаткових,  творчих відпустках,  що  надані відповідно до законодавства,  колективного договору та трудового договору (контракту)

18

перебувають  у  відпустках  без  збереження  заробітної плати  за  згодою  сторін  та  в  інших   випадках,   передбачених законодавством, а також у відпустках з ініціативи адміністрації

19

перебувають у відпустках  у  зв'язку  з  вагітністю  та пологами

20

перебувають у відпустках  для  догляду  за  дитиною  до досягнення  нею  віку,  передбаченого  чинним  законодавством  або колективним договором підприємства,  включаючи тих,  які усиновили новонароджену дитину безпосередньо з пологового будинку

21

мають вихідний день згідно з графіком роботи підприємства

22

одержали день відпочинку за  роботу  у  вихідні  та святкові і неробочі дні

23

беруть участь у страйках

24

здійснили прогули

25

відсторонені від виконання повноважень

26

перебувають під слідством до рішення суду

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Як заповнити платіжку на сплату адміністративного штрафу?
    Підприємство отримало адміністративний штраф за порушення водієм правил дорожнього руху. Який повинен бути тип призначення платежу – структурований чи неструктурований і який код?
    17.06.202449
  • Штраф за невиконання нормативу робочих місць
    Перевірили єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ та виявили, що у рядку 102 є помилка у середньообліковій кількості осіб з інвалідністю у серпні та вересні 2023 р. (замість 11 вказано 7 осіб). Як виправити помилку? Як виправдатися перед Фондом осіб з інвалідністю, якщо прийшла позовна заява? Що входить до середньооблікової чисельності для розрахунку осіб з інвалідністю?
    10.06.20241 2683
  • Накази та відповідальність
    Благодійна організація використовує три види наказів з індексами: загальні накази «з»; кадрові накази «к/тр»; накази на відпустку «к/тм». Чи правильне таке розподілення наказів? Чи буде помилкою, якщо застосовується не той розмір шрифту, або наказ має інший вигляд, передбачений інструкцією з діловодства? Яким нормативним документом потрібно користуватися при підготовці наказів по підприємству?
    06.06.2024141
  • Чи буде штраф за неподання повідомлення про відповідального за ведення військового обліку до ТЦК та СП?
    ТОВ фактично веде військовий облік, але воно не надсилало до ТЦК та СП повідомлення про призначення відповідального за військовий облік. По факту кадровий облік, в т.ч. військовий, веде бухгалтер. Як видати наказ про відповідального за ведення військовому обліку? Як його подати до ТЦК та СП, щоб не отримати штраф в 59,5 тис. грн?
    04.06.20244 8759
  • Яка відповідальність за неправильне ведення або помилки в бухобліку?
    Підприємство виявило, що за останні два роки не було проведено інвентаризацію активів, зобов’язань та відсутні дані щодо нарахування резервів, що призвело до невідповідності даних фінансової звітності та обліку. Яка відповідальність за ці порушення?
    27.05.2024180