• Посилання скопійовано

Дивіденди, виплачені юрособам-резидентам: оподаткування

Як оподатковуються дивіденди при виплаті юрособою на юридичну особу, якщо вони пов'язані одним засновником. Юрособи є резидентами та перебувають на загальній системі оподаткування

Податок на прибуток

Порядок сплати податкового зобов'язання з податку на прибуток при виплаті дивідендів регламентує п. 57.1-1 ПКУ. Підприємства, які прийняли рішення про виплату дивідендів повинні нарахувати та сплатити до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток (пп. 57.1-1.2 ПКУ).

У разі прийняття рішення щодо виплати дивідендів платник податку на прибуток - емітент корпоративних прав, на які нараховуються дивіденди, проводить зазначені виплати власнику таких корпоративних прав незалежно від того, чи є оподатковуваний прибуток, розрахований за правилами, визначеними ст. 137 ПКУ (п. 57.1-1.1 ПКУ). Оскільки дивіденди є частиною чистого прибутку, визначеного за даними фінзвітності підприємства, тому не важливо чи виникає саме оподатковуваний прибуток чи ні.

Авансовий внесок не справляється у разі виплати дивідендів (пп. 57.1-1.3 ПКУ, пп. 57.1-1.6 ПКУ):

  • фізичним особам;
  • на користь власників корпоративних прав материнської компанії, що сплачуються в межах сум доходів такої компанії, отриманих у вигляді дивідендів від інших осіб;
  • платником, прибуток якого звільнений від оподаткування податком на прибуток, у розмірі прибутку, звільненого від оподаткування у період, за який виплачуються дивіденди;
  • інститутами спільного інвестування.

Розрахунок авансового внеску залежить від того, чи погашене грошове зобов'язання з податку на прибуток за податковий (звітний) рік, за результатами якого виплачуються дивіденди (пп. 57.1-1.2 ПКУ). Тут можливі такі ситуації:

1) грошове зобов'язання з податку на прибуток погашено:

  • якщо сума нарахованих дивідендів перевищує об'єкт оподаткування податком на прибуток за відповідний податковий (звітний) рік, то авансовий внесок сплачується. Сума внеску до сплати розраховується за наступною формулою:

Авансовий внесок = (дивіденди нараховані – об'єкт оподаткування податком на прибуток) х 18 %

  • якщо сума нарахованих дивідендів НЕ перевищує об'єкт оподаткування податком на прибуток за відповідний податковий (звітний) рік, то авансовий внесок не сплачується

2) грошове зобов'язання з податку на прибуток за податковий (звітний) рік не погашено:

авансовий внесок сплачуються у будь-якому разі й розраховується за формулою:

Авансовий внесок = дивіденди нараховані х 18%

Зазначимо, що в разі коли дивіденди виплачуються за неповний календарний рік, то для розрахунку авансового внеску використовується значення об'єкта оподаткування, обчислене пропорційно до кількості місяців, за які сплачуються дивіденди.

У разі виплати дивідендів у формі, відмінній від грошової, базою для нарахування авансового внеску є вартість такої виплати, визначена у рішенні про виплату дивідендів, або вартість такої виплати, розрахована відповідно до принципу "витягнутої руки" в операціях, визнаних відповідно до ст. 39 ПКУ (абз. 7 пп. 57.1-1.2 ПКУ).

Зверніть увагу!

Сума дивідендів, що підлягає виплаті, не зменшується на суму авансового внеску (абз. 2 пп. 57.1-1.2 ПКУ).

Авансові внески у декларації з податку на прибуток. Сума попередньо сплачених протягом податкового (звітного) періоду авансових внесків з податку на прибуток під час виплати дивідендів підлягає зарахуванню у зменшення нарахованого податкового зобов'язання з податку на прибуток, задекларованого у податковій декларації за такий податковий (звітний) період.

У разі якщо сума авансового внеску, попередньо сплаченого протягом звітного періоду, перевищує суму нарахованого податкового зобов'язання підприємством - емітентом корпоративних прав за такий податковий (звітний) період, сума такого перевищення переноситься у зменшення податкових зобов'язань наступних податкових (звітних) періодів до повного його погашення, а під час отримання від'ємного значення об'єкта оподаткування такого наступного періоду - на зменшення податкових зобов'язань майбутніх податкових (звітних) періодів до повного його погашення.

Детальніше про це див. тут>> 

Термін сплати авансового внеску залежить винятково від терміну виплати дивідендів – згідно з абз.3 пп. 57.1-1.2 ПКУ сплата авансового внеску має здійснюватися до або одночасно з виплатою дивідендів.

 

ПДВ 

Згідно з пп. 196.1.6 ПКУ суми дивідендів, виплачені емітентом у грошовій формі або у вигляді цінних паперів не оподатковуються ПДВ. Отже, виплата дивідендів у грошовій формі не є об'єктом оподаткування ПДВ. А от виплата дивідендів у натуральній формі оподатковується ПДВ у загальному порядку за основною ставкою 20 %.

Дивіденди, виплачені юрособам - резидентам України, жодними іншими податками не обкладаються. Те, що юрособа-резидент, якій виплачуються дивіденди є пов’язаною особою із емітентом корпоративних прав, не впливає на оподаткування.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»