• Посилання скопійовано

Коли дебіторська заборгованість визнається безнадійною при порушенні справи з банкрутства покупця

Підприємство дізналося, що проти покупця порушено справу про банкрутство. Що робити підприємству у такому випадку? Коли підприємство може визнати таку дебіторську заборгованість безнадійною?

Насамперед зазначимо, що при порушенні справи про банкрутство, кредитор має заявити про свої вимоги до суду. Детальніше про це розглянуто у консультації.

Відповідно до П(С)БО 10, для визначення дебіторської заборгованості безнадійною, необхідне виконання принаймні однієї із умов, а саме:

1) існує впевненість про її неповернення боржником;

2) минув строк позовної давності;

До визнання її безнадійною, поточна дебіторська заборгованість буде визнаватися фінансовим активом. Оскільки існують підстави вважати, що підприємство, по якому порушено справу про банкрутство, може не погасити таку заборгованість, на її суму на підставі п. 7 П(С)БО 10 потрібно створити резерв сумнівних боргів.

Нарахування суми резерву сумнівних боргів за звітний період відображається в бухобліку у складі інших операційний витрат (Дт 944 Кт 38).

Списання безнадійної дебіторської заборгованості з балансу треба проводити або після визнання неплатоспроможності боржника, або після закінчення строку позовної давності.

На підставі відповідних документів потрібно скласти бухгалтерську довідку і провести списання боргу з балансу. На момент виключення безнадійної дебіторської заборгованості з активів, одночасно зменшується величина резерву сумнівних боргів (Дт 38 Кт 36, 63, 68, 37 тощо). Одночасно зі списанням дебіторської заборгованості з балансу внаслідок неплатоспроможності боржників на витрати підприємства, ці суми зараховуються на позабалансовий субрахунок 071 «Списана дебіторська заборгованість». Для спостереження за можливістю стягнення заборгованості у випадках зміни майнового становища боржника,  така інформація повинна зберігатися на субрахунку не менше 3-х років з дати списання.

Якщо резерв не створювався або його суми не вистачає для списання безнадійної заборгованості, її сума потрапляє напряму до інших операційних витрат (Дт 944 Кт 36, 63, 68, 37 тощо).

Обов’язковість створення резерву сумнівних боргів та наслідки щодо його створення для платників податку на прибуток, які коригують визнаний фінрезультат на податкові різниці, детально розглянуто у консультаціях: Списання безнадійної дебіторської заборгованості, Відображаємо в обліку списання дебіторської заборгованостіПодаткові різниці: стаття 139 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»