• Посилання скопійовано

Що робити, якщо резидент Дія Сіті перестав відповідати критеріям?

Що відбувається зі стартапером, який отримав резидентство Дія Сіті, але в цьому ж році, можливо, в місяці отримання резидентства, не дотримався однієї (або більше) з 4 «полегшених» вимог ч. 3 ст. 5 Закону №1667? Наприклад, перевищив дохід

Щодо набуття статусу резидента Дія Сіті

У ст. 5 Закону №1667 описані вимоги, яким повинен відповідати резидент Дія Сіті. 

Причому загальні вимоги наведені в ч. 1 ст. 5 Закону №1667.

А спрощені вимоги наведені в ч. 3 ст. 5 Закону №1667

Подаючи заяву на набуття статусу резидента Дія Сіті, юрособа може зазначати одну з двох підстав (див. ст. 6 Закону №1667):

  1. загальні вимоги;
  2. спрощені вимоги.

Але якщо юрособа зареєстрована на підставі спрощених вимог, вона має право перебувати у статусі резидента Дія Сіті, але не довше ніж до 31 грудня календарного року, наступного за календарним роком, в якому вона набула статусу резидента Дія Сіті, за умови дотримання таких спрощених вимог.

 

Підстави для втрати статусу резидента Дія Сіті

Відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону №1667 резидент Дія Сіті зобов’язаний забезпечити безперервну та повну відповідність усім вимогам, визначеним статтею 5 цього Закону, протягом усього строку резидентства.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону №1667 уповноважений орган (Мінцифри) приймає рішення про втрату статусу резидента Дія Сіті виключно з таких підстав: невідповідність резидента Дія Сіті вимогам, визначеним статтею 5 цього Закону, про що уповноважений орган повідомлено шляхом подання резидентом Дія Сіті звіту про відповідність та/або незалежного висновку.

Тобто, про невідповідність вимогам резидент Дія Сіті має повідомити Мінцифри, надавши звіт про відповідність та/або незалежний висновок.

 

Коли резидент Дія Сіті повинен надати звіт та/або незалежний висновок?

Початковий звіт подається не пізніше як в останній день шостого календарного місяця, наступного за календарним місяцем, у якому набуто статусу резидента Дія Сіті, за підсумками трьох повних календарних місяців, наступних за місяцем, у якому набуто статус резидента Дія Сіті (див. ч. 2 ст. 13 Закону №1667).

 

Отримавши цей початковий звіт, в який строк Мінцифри прийме рішення про втрату статусу резидента Дія Сіті?

За загальним правилом, протягом п’яти робочих днів з дня отримання звіту та/або незалежного висновку (див. ч. 2 ст. 9 Закону №1667).

Відповідно до ч. 7 ст. 9 Закону №1667 рішення про втрату статусу резидента Дія Сіті має бути опубліковане на офіційному вебсайті уповноваженого органу в мережі Інтернет не пізніше наступного робочого дня з дня його прийняття та одночасно надіслане в електронній формі з електронним підписом, накладеним відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги" на адресу електронної пошти резидента Дія Сіті, зазначену в реєстрі Дія Сіті, разом з обґрунтованим поясненням, що має містити повний перелік конкретних фактів та відомості на підтвердження наявності відповідної підстави для втрати статусу резидента Дія Сіті, посилання на заяву резидента Дія Сіті, звіт про відповідність, незалежний висновок, рішення суду, відповідні державні реєстри, бази даних, інформаційні системи, держателями яких є державні органи чи міжнародні міжурядові організації, або документи, отримані від державних органів, компетентних органів іноземних держав чи міжнародних міжурядових організацій.

Відповідно до ч. 8 ст. 9 Закону №1667 рішення про втрату статусу резидента Дія Сіті набирає чинності в день його опублікування.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Яку фінзвітність подавати мікропідприємству – платнику податку на прибуток?
    Підприємство відповідає критеріям мікропідприємства, тому подає спрощений фінзвіт раз на рік. З 01.10.2024 р. воно стало платником податку на прибуток. Як подавати фінансову звітність: за 9 місяців чи річну?
    11.10.2024881
  • Тонка капіталізація процентів за борговими зобов’язаннями перед нерезидентами
    Підприємство збільшило фінрезультат до оподаткування за 1 квартал 2021 р. на різницю, передбачену пп. 140.2 ПКУ. Надійшлов запит від податкової про те, що ця різниця застосована безпідставно і її потрібно відкоригувати. Чи правомірні вимоги податківців?
    09.10.202423
  • Що робити, якщо резидент Дія Сіті перестав відповідати критеріям?
    Що відбувається зі стартапером, який отримав резидентство Дія Сіті, але в цьому ж році, можливо, в місяці отримання резидентства, не дотримався однієї (або більше) з 4 «полегшених» вимог ч. 3 ст. 5 Закону №1667? Наприклад, перевищив дохід
    07.10.202423
  • Чи подавати повідомлення про участь в МГК, якщо не було контрольованих операцій?
    Підприємство має відсоткову позику від резидента Кіпру, пов’язаної особи. Згідно з п. 39.2.1.1 ПКУ ця операція підпадає під визначення контрольованої. Але одночасно не виконуються умови п. 39.2.1.7 ПКУ – річний дохід за 2023 рік менший ніж 150 млн грн, обсяг операцій з контрагентом перевищує 10 млн грн (сума нарахованих відсотків за 2023 рік більша ніж 10 млн). Чи потрібно подавати Звіт про контрольовані операції, якщо не виконуються одночасно умови п. 39.2.1.7? Чи потрібно подавати повідомлення про участь в МГК, якщо не подаємо звіт про контрольовані операції?
    30.09.202430
  • Як оподаткувати доходи представництва, яке визнали постійним під час перевірки?
    Представництво нерезидента визнали постійним в результаті планової документальної перевірки. Представництво отримує дохід від реалізації автомобілів. Податок на прибуток за 2017 – 2018 рр. – 18% від 30% виручки від продажу автомобілів; за 2021 – 2023 рр. – 18% виручки від продажу. Материнська компанія зареєстрована платником податку на прибуток у березні 2024 р. Чи правомірний такий підхід перевіряючих?
    11.09.202425

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь