• Посилання скопійовано

Як звітувати материнській компанії з податку на прибуток, якщо дочірнє підприємство виправило минулорічні помилки?

ТОВ не становить суспільного інтересу, є материнською компанією. Інвестиція в ДП обліковується за методом участі в капіталі. ДП у зв’язку з виправленням помилок попередніх періодів подало оновлену квартальну та річну фінзвітність за два попередні роки та відповідні уточнюючі декларації з податку на прибуток. На об’єкт оподаткування податком на прибуток материнської компанії це виправлення не вплинуло, за рахунок одночасної зміни р. 02 Декларації та р. 3.2.3 додатка РІ). Чи потрібно ТОВ – материнській компанії подавати уточнюючу фінансову звітність та декларацію з податку на прибуток, якщо об’єкт оподаткування податком на прибуток не змінився?

Для обрахунку об’єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування (абзац перший пп. 44.2 ПКУ, ЗІР 102.20.02).

Рядок 01 «Дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку» та 02 «Фінансовий результат до оподаткування (прибуток або збиток), визначений у фінансовій звітності відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності (+, -)» з декларації з податку на прибуток визначаються саме за показниками фінансової звітності.

Для визначення річного доходу від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), встановленого за правилами бухгалтерського обліку, розраховується сумарне значення наступних показників Звіту про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід) Форма №2:

  • чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) (ряд. 2000),
  • інші операційні доходи (ряд. 2120),
  • дохід від участі в капіталі (ряд. 2200),
  • інші фінансові доходи (ряд. 2220),
  • інші доходи (ряд. 2240) (листі ДФС від 16.03.2016 р. №6300/10/26-15-12-05-11).

Сама ж фінзвітність є додатком ФЗ до декларації з податку на прибуток та її невід’ємною частиною (абз. 3 пп. 46.2 ПКУ, лист ДПСУ від 04.05.2023 р. №1131/ІПК/99-00-21-02-01-06).

Виправлення помилки дочірнім підприємством спричинить зміни в рядках 01, 02 та додатка РІ декларації з податку на прибуток материнської компанії. При цьому об’єкт оподаткування податком на прибуток не зміниться.

Податківці щодо цього питання у своїй консультації ЗІР 102.20.02 визначили: «якщо показники уточнюючої фінансової звітності не вплинули на показники декларації, платник податку подає уточнюючу фінансову звітність за відповідний звітний період у такому самому порядку, як і фінансову звітність, що уточнюється, без подання уточнюючої декларації».

Враховуючи позицію податківців, ТОВ-материнській компанії необхідно буде подати уточнюючий додаток ФЗ, навіть за умови відсутності впливу на об’єкт оподаткування. Формально все-таки потрібно уточнити декларацію, адже додаток ФЗ є її невід’ємною складовою. При цьому рядки 29 —44 уточнюючої декларації будуть пустими. Подати доповнення до такої декларації, складене за довільною формою, з поясненням проведених виправлень у фінансовій звітності (пп. 46.4 ПКУ).

А що буде, якщо материнська компанія вирішить не подавати уточнюючу декларацію до органів ДПС? В загальному порядку щодо декларації з податку на прибуток є два ризики: невизнання декларації та заниження зобов’язань з податку на прибуток. Останній в наведеній ситуації не виникає. 

Отже, заниження податку не було, декларація відповідає вимогам ст. 48 ПКУ, ТОВ отримало дві квитанції, а це означає, що повідомлення про відмову у прийнятті податкової декларації не було. На наш погляд, підстав не визнавати таку декларацію у ДПС немає.

Тож відповідно до чинного підходу ДПС, ТОВ необхідно подати лише уточнюючу фінансову звітність. Разом з цим звертаємо увагу: якщо змінився показник рядка 01 Декларації «Дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку», краще все-таки подати уточнюючу декларацію, тому що цей рядок впливає на виконання умов пп. 134.1.1 ПКУ щодо річного доходу більше чи менше 40 млн грн.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»