• Посилання скопійовано

Як заповнити декларацію про доходи за 2023 рік, якщо ФОП був найманим працівником та змінював системи оподаткування?

ФОП був на ІІІ групі ЄП за ставкою 2% з 01.01.2023 по 31.07.2023 рр. З 01.08.2023 по 30.09.2024 рр. – на загальній системі оподаткування (є дохід). З 01.10.2023 по 31.12.2023 рр. – на ІІІ групі ЄП за ставкою 5%. ФОП протягом 2023 р. був найманим працівником і отримував зарплату, сплачував податки. Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи? Чи включається зарплата до доходу? Чи подається додаток з ЄСВ?

За період, коли ФОП був платником єдиного податку ІІІ групи за ставкою 2% - з 01.01.2023 по 31.07.2023 рр., потрібно було подавати щомісячну декларацію для платників єдиного податку ІІІ групи зі ставкою 2%, яка затверджена наказом Мінфіну від 26.04.2022 року №124. Разом з нею не потрібно було подавати додаток 2  «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску», оскільки цей додаток подається в цілому за рік.

У періоді з 01.08.2023 по 30.09.2024 рр. була загальна система оподаткування і був дохід. За ці два місяці потрібно скласти та подати декларацію про майновий стан і доходи, строк здачі подання якої до 01.05.2024 року.  

Відповідно до пп. 164.2.1 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються доходи у вигляді зарплати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту).

Отже, ФОП на ЗСО показують у декларації всі доходи і ті, що отримані від підприємницької діяльності, і ті, що він отримав як фізособа, в даному випадку – зарплату.

Отримані ФОП непідприємницькі доходи вказуються у розділі ІІ декларації про майновий стан і доходи: у рядку 10.1 зазначається сума отриманої заробітної плати та суми утриманих та сплачених роботодавцем (податковим агентом) ПДФО та ВЗ. Суми, що вказані в цьому рядку, переносяться до рядка 10, в якому акумулюється загальна сума доходу.

У рядку 12 Розділ ІV «Загальна сума річного доходу» зазначається загальна сума річного доходу (рядок 10 + рядок 11).

При цьому додатки до декларації про майновий стан і доходи не заповнюються і не подаються. Оскільки цей додаток подається в цілому за рік.

Але, в ситуації, що розглядається, ФОП протягом всього 2023 року перебував у трудових відносинах, тобто мав основне місце роботи, та за якого роботодавцем сплачено ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску за всі календарні місяці звітного періоду, тому Додаток 1 до Декларації не заповнюють та не подають.

У періоді з 01.10.2023 по 31.12.2023 рр. ФОП був платником ЄП, ІІІ група за ставкою 5%. Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку ІІІ групи, які є паралельно найманими працівниками подають у складі податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця, додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску». Строк подання цієї декларації за 2023 рік сплив 9 лютого 2024 року. 

Тут, як вже стало зрозумілим, ФОПу, який перебував у трудових відносинах протягом всього 2023 року, також не потрібно подавати Додаток 1 у складі вказаної декларації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Право на користування програмним продуктом – це роялті, товар чи послуга?
    ТОВ, платник податку на прибуток, укладає субліцензійний договір, за яким передає право користування програмними продуктами (ПП) на рік, яке передбачає невиключне право на встановлення, захист, відображення, використання, копіювання ПП, здійснення доступу до ПП, умови використання якого обмежені функціональним призначенням та його відтворення обмежене кількістю копій. Право користування ПП передається субліцензіату шляхом доступу до сайтів, де субліцензіат (користувач) отримує ПП (її копію, примірник), яка встановлюється на обладнанні субліцензіата, або в хмарному ресурсі субліцензіата. Як ідентифікувати таку операцію: це роялті, продаж послуг або товару? Коли визнається дохід?
    26.07.202420
  • Нюанси заповнення розрахунку частини чистого прибутку
    АТ з держчасткою в СК сплачує дивіденди за 2019 – 2023 роки за рішенням загальних зборів. Як заповнити розрахунок частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку та подати його до ДПС?
    25.07.202417
  • Податкові наслідки зайвої виплати дивідендів
    Підприємство виплатило дивіденди фізособі-нерезиденту за 1 кв. 2024 року. Виплата була в іноземній валюті і через курсову різницю гривневий еквівалент сплаченої валюти виявився більший, ніж сума, вказана в рішенні власника про виплату дивідендів. Як виправити ситуацію? Чи потрібно доплачувати податок на прибуток, ПДФО, ВЗ?
    15.07.202452
  • Чи може підприємство самостійно прийняти рішення про подання проміжної фінзвітності?
    Підприємство у червні 2024 року прийняло рішення про виплату дивідендів. Але фінзвітність складається тільки за рік. Чи може підприємство самостійно прийняти рішення про подання проміжної фінзвітності? Чи вносити зміни в облікову політику? Чи потрібно буде потім постійно подавати проміжну фінзвітність?
    12.07.2024445
  • Ліквідація складського приміщення після влучання ракети
    ТОВ – платник податку на прибуток, коригує фінрезультат. Ракета частково знищила складські приміщення, виникла пожежа. За результатами інвентаризації залишкову вартість приміщення списали на субрахунок 947. Чи потрібно застосовувати податкові різниці щодо залишкової вартості такого основного засобу?
    11.07.202431