• Посилання скопійовано

Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується

Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?

Відповідно до пп. 57.1-1.2 ПКУ, авансовий внесок розраховується з суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об’єкта оподаткування за відповідний податковий (звітний) рік, за результатами якого виплачуються дивіденди, грошове зобов’язання щодо якого погашене. У разі наявності непогашеного грошового зобов’язання авансовий внесок розраховується зі всієї суми дивідендів, що підлягають виплаті. 

При виплаті дивідендів фізичним особам авансовий внесок не справляється – див. пп. 57.1-1.3 ПКУ.

За умовами запитання дивіденди виплачуються за 2020 рік. Якщо вони виплачуються юридичній особі в межах оподаткованого прибутку цього року, з якого вже сплачено податок на прибуток, то вищезгаданої суми перевищення не виникає і база для нарахування авансового внеску теж не виникає.

Додаток АВ за період, в якому виплачені дивіденди, заповнюється таким чином:

ПОКАЗНИКИ

Код рядка

Сума, млн грн

Сума виплачених у звітному (податковому) періоді дивідендів (прирівняних до них платежів), у тому числі:

1

20

сума дивідендів, виплачена фізичним особам

1.1

6

Сума перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об'єкта оподаткування за відповідний(і) податковий(і) (звітний(і)) рік (роки), за результатами якого(их) виплачуються дивіденди, позитивне значення (сума позитивних значень) (сума виплачених дивідендів - (рядок 04 + рядок 07- рядок 07.2 + рядок 09 + рядок 11 + рядок 13 - рядок 14 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств)). В цьому випадку в рядку 04 декларації повинна стояти сума 20 млн грн, тоді показник цього рядка дорівнює нулю

4

0

Сума дивідендів, з якої має бути сплачено авансовий внесок у звітному (податковому) періоді (рядок 1 - рядок 1.1 - рядок 1.2 - рядок 1.3 - рядок 2 - рядок 3 додатка АВ), але не більше значення рядка 4 додатка АВ

5

0

Сума авансового внеску у зв'язку із виплатою дивідендів (прирівняних до них платежів), що має бути сплачена у звітному (податковому) періоді (рядок 5 додатка АВ х ____2 / 100) (переноситься в рядок 20 АВ Податкової декларації з податку на прибуток підприємств)

6

0

Сума дивідендів 14 млн грн (70 % від 20 млн грн), яка виплачується юридичній особі, у додатку АВ не відображається. Нульовий показник авансового внеску у рядку 6 додатка АВ формується за рахунок того, що в рядку 04 декларації за 2020 рік було задекларовано і оподатковано весь прибуток, який зараз направлений на виплату дивідендів. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»