• Посилання скопійовано

Продаж неприбутковою організацією нерухомого майна

Чи потрібно неприбутковій організації у разі продажу нерухомого майна сплатити податок на прибуток, ПДВ, ПДФО та військовий збір?

Податок на прибуток

Неприбуткові організації не є платниками податку на прибуток підприємств, якщо вони відповідають вимогам пп. 133.4 ПКУ.

При цьому доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами (пп. 133.4.2 ПКУ).

Отже, неприбуткова організація, що утворена згідно із законом, що регулює її діяльність, та внесена до Реєстру неприбуткових підприємств, організацій, не сплачує податок на прибуток з доходів, отриманих нею в межах статутної діяльності від продажу основних засобів за умови:

  • що такі доходи (прибутки) використовуються такою неприбутковою організацією виключно для фінансування видатків на її утримання;
  • реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами;
  • та не здійснюється розподіл доходів (прибутків) серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб.

У разі недотримання неприбутковою організацією зазначених вимог, така організація підлягає виключенню з Реєстру з визначенням податкового зобов’язання з податку на прибуток (пп. 133.4.3 та пп. 133.4.4 ПКУ).

В даному випадку неприбуткова організація може продавати нерухоме майно, але прибуток від його продажу повинен направлятися на вищезазначені цілі.

 

ПДВ

У разі якщо неприбуткова організація здійснює операції на митній території України, що підлягають оподаткуванню ПДВ, загальний обсяг яких протягом останніх 12 календарних місяців перевищує 1 млн грн, то вона, повинна подати до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням Заяву і, відповідно, зареєструватися як платник ПДВ в обов’язковому порядку (пп. «а» пп. 185.1 ПКУ).

Отже, якщо сума операції з продажу нерухомості перевищить 1 мільйон гривень, організація зобов’язана стати платником ПДВ – подати заяву про реєстрацію платником ПДВ до 10 числа місяця наступного за місяцем перевищення 1 000 000 грн.

Якщо операція з продажу нерухомого майна не перевищить вказану межу, то дана операція не підпадатиме під оподаткування ПДВ.

 

ПДФО та військовий збір

Неприбуткова організація не є платником ПДФО та ВЗ при продажі нерухомого майна юрособам.

Якщо продаж нерухомості планується від НО-юридичної особи фізичній особі, слід зауважити, що у випадку різниці між оціночною вартістю та ціною договору, юридична особа буде  податковим агентом, який нараховує оподатковуваний дохід на користь платника податку, а також повинна утримувати ПДФО із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку 18% (пп. 168.1.1 ПКУ), а також військовий збір за ставкою 1,5%. Тож, якщо ціна договору буде менше ніж оціночна вартість, то різниця вважатиметься додатковим благом для фізичної особи – покупця і буде оподаткуватися ПДФО та ВЗ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»