• Посилання скопійовано

Дивіденди фізособі-резиденту від нерезидента: оподаткування та повідомлення контролюючих органів

Фізособа-резидент України є власником компанії в Естонії. Отримав дивіденди за 2022 рік. Чи зобов’язана фізособа подавати декларацію за цими коштами в Україні? Чи потрібно ще в Україні платити якісь податки? Чи має він, як власник іноземної компанії, подавати про це інформацію до будь-яких органів в Україні?

Чи потрібно фізособі-резиденту з отриманих дивідендів від нерезидента сплачувати  податки в Україні? 

Підпунктом 163.1.3 ПКУ передбачено, що об'єктом оподаткування резидента є іноземні доходи - доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

Дохід, отриманий з джерел за межами України, - це будь-який дохід, отриманий резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності за межами митної території України, включаючи, зокрема, дивіденди по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб'єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток.

При цьому під час нарахування (отримання) доходів, отриманих у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виражена в іноземній валюті або міжнародних розрахункових одиницях), такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів (пп. 164.4 ПКУ).

Тож, дивіденди, що отримані фізособою-резидентом від нерезидента, є об'єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ) за ставкою 1,5%.  Крім того, сума дивідендів підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 9% (пп. 167.5.4 та пп. 170.1.1 ПКУ).

Якщо нерезидент виконав свої обов’язки як податкового агента, то фізособа може скористатися пп. 170.11.2 ПКУ та зменшити суму річного податкового зобов’язання з ПДФО на суму податків, сплачених за кордоном і визначити суму такого зменшення за зазначеними підставами у річній податковій декларації.

 

Чи зобов’язана фізособа подавати декларацію по отриманих дивідендах в Україні? 

Отриману суму дивідендів та розраховані суми податків фізособа самостійно декларує в річній декларації про майновий стан і доходи (пп. 168.2.1 та пп. 170.11.1 ПКУ). 

Отже, іноземні дивіденди, отримані у 2022 році, потрібно показати в гривнах в декларації про доходи у рядку 10.10, ПДФО у графі 13 та ВЗ у графі 21.1. Якщо фізособа має право на зменшення суми річного податкового зобов’язання з ПДФО на суму податків, сплачених за кордоном, то така сума зазначається у  рядку 18 декларації про доходи.

 

Чи має фізособа, як власник іноземної компанії, подавати про це інформацію в будь-які органи в Україні?

Іноземна компанія визнається КІК, якщо фізособа – резидент України або юрособа – резидент України (далі – контролююча особа):

а) володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 50 відсотків, або

б) володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 10 відсотків, за умови що декілька фізичних осіб – резидентів України та/або юридичних осіб – резидентів України володіють частками в іноземній юридичній особі, розмір яких у сукупності становить 50 і більше відсотків, або

в) окремо або разом з іншими резидентами України – пов’язаними особами здійснює фактичний контроль над іноземною юридичною особою.

Проте для 2022 – 2023 років пп. «б» пп. 39-2.1.2 ПКУ  застосовується в такій редакції (див. пп. 54 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ):

«б) володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі 25 і більше відсотків за умови, що декілька фізичних осіб - резидентів України та/або юридичних осіб - резидентів України володіють частками в іноземній юридичній особі, розмір яких у сукупності становить 50 і більше відсотків, або».

При цьому пп. 39-2.1.3 ПКУ передбачено, що під часткою в іноземній юрособі розуміються корпоративні права, права в утворенні без статусу юридичної особи, до активів якої входить частка у юрособі, чи будь-які інші аналогічні права та/або правомочності, що надають фізичній або юрособі право:

а) впливу на відповідну частку голосів у вищому органі управління іноземної юридичної особи (загальних зборах акціонерів, учасників або іншому аналогічному органі), та/або

б) на отримання відповідної частини прибутку іноземної юридичної особи, та/або

в) блокування рішення про розподіл частини прибутку іноземної юридичної особи, та/або

г) на отримання відповідної частини активів іноземної юридичної особи у разі її ліквідації або припинення.

Так, фізична особа – резидент України або юридична особа – резидент України зобов’язана повідомляти контролюючий орган про:

  • кожне безпосереднє або опосередковане набуття частки в іноземній юридичній особі або початок здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до визнання такої юридичної особи контролюючою особою відповідно до вимог ст. 39-2 ПКУ;
  • заснування, створення або набуття майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи;
  • кожне відчуження частки в іноземній юридичній особі або припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до втрати визнання такої юридичної особи контролюючою особою відповідно до вимог ст. 39-2 ПКУ;
  • ліквідацію або відчуження майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.

Повідомлення надсилається до контролюючого органу протягом 60 днів з дня такого набуття (початку здійснення фактичного контролю) або відчуження (припинення фактичного контролю). Форма та порядок подання повідомлення затверджені наказом Мінфіну від 22.09.2021 р. №512.

Фізична особа - резидент України не визнається контролюючою особою, якщо її володіння часткою у контрольованій іноземній компанії реалізовано через пряме або опосередковане володіння в іншій юридичній особі - резиденті України, за умови, якщо остання визнається контролюючою особою та на неї покладається зобов’язання щодо оподаткування скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії. 

А та фізична особа – резидент, яка є прямим власником КІК, вважається контрольованою особою та повинна надіслати повідомлення до контролюючого органу за формою встановленою Порядком №512.

Докладніше про КІК читайте у наших матеріалах:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Фізособа отримала дивіденди від КІК не в повному обсязі: як відобразити в декларації про доходи?
    Фізособа, контролююча особа іноземної компанії, у 2023 р. отримала дивіденди за 2023 р. не в повному обсязі. Остаточний розрахунок буде проведено у 2024 р. У 2023 р. ФО була резидентом України. Як показати суму доходу від дивідендів в декларації про майновий стан та доходи? В які строки фізособа має сплатити податок на доходи та військовий збір по такій декларації?
    22.04.202450
  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202450
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202439
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202447
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485