• Посилання скопійовано

Коли контролююча фізособа звільняється від оподаткування доходів КІК?

Директор заснував в кінці 2022 КІК у Польщі. Повідомлення про створення КІК подано. Оскільки між Україною та Польщею підписана Конвенція про уникнення подвійного оподаткування, сплачувати податок в Україні не потрібно буде. Як це застосовується на практиці? За 2022 рік потрібно буде подати Декларацію про майновий стан, де в додатку КІК відобразити прибуток по КІК? Але як при цьому не сплатити податок ПДФО?

Щодо звільнення від оподаткування прибутків КІК маємо дві норми у ст. 39 ПКУ.

Перша норма - пп. 39-2.4.1 ПКУ: скоригований прибуток КІК не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу контролюючої фізособи у разі додержання таких умов:

а) між Україною та іноземною юрисдикцією місцезнаходження (реєстрації) КІК є чинний договір про уникнення подвійного оподаткування або про обмін податковою інформацією та

б) виконується будь-яка з таких умов:

  • КІК фактично сплачує податок на прибуток за ефективною ставкою, що є не меншою за базову (основну) ставку податку на прибуток підприємств в Україні, визначену пп. 136.1 ПКУ (18%), або є меншою за таку ставку не більше ніж на п’ять відсоткових пунктів (тобто ефективна ставка має бути не менше 13%), або
  • частка пасивних доходів контрольованої іноземної компанії становить не більше 50% загальної суми доходів контрольованої іноземної компанії із всіх джерел. Перелік пасивних доходів див у пп. 14.1.268 ПКУ.

У разі якщо частка пасивних доходів контрольованої іноземної компанії становить більше 50% загальної суми доходів контрольованої іноземної компанії із всіх джерел, для цілей застосування цієї статті такі доходи визнаються активними, за умови що контрольована іноземна компанія:

  • фактично виконує суттєві функції, несе ризики та використовує активи в операціях, що призводять до отримання відповідних активних доходів;
  • має необхідні ресурси для виконання зазначених функцій, управління ризиками та використання активів (кваліфікований персонал, основні фонди у власності або користуванні, достатній власний капітал тощо).

Для цілей статті 39 ПКУ ефективна ставка податку на прибуток підприємств розраховується шляхом ділення суми витрат зі сплати податку на прибуток підприємств на суму прибутку до оподаткування за даними фінансової звітності за відповідний календарний рік та множення на 100 відсотків.

Друга норма – пп. 39-2.4.2 ПКУ: незалежно від виконання умов, передбачених пп. 39-2.4.1 ПКУ (те, що ми навели вище), скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу контролюючої особи у разі, якщо виконується будь-яка з таких умов:

  • або загальний сукупний дохід усіх КІК однієї контролюючої особи із всіх джерел за даними фінансової звітності не перевищує еквівалент 2 мільйони євро на кінець звітного періоду;
  • або КІК є публічною компанією, акції (частки) якої перебувають в обігу на визнаній фондовій біржі. Перелік бірж та вимоги до визнання акцій (часток) публічних компаній такими, що перебувають в обігу на зазначеній фондовій біржі, встановлюються Кабінетом Міністрів України.Таке звільнення поширюється на всі КІК, включені до консолідованої фінансової звітності такої публічної КІК, а також на інші іноземні компанії, пов’язані з публічною КІК в частині дивідендів, які походять від такої публічної КІК. У разі якщо КІК, на яку поширюється таке звільнення, виплачує дивіденди на користь КІК, яка не є публічною компанією, такі дивіденди враховуються при розрахунку скоригованого прибутку такої КІК на загальних підставах;
  • або КІК є організацією, яка відповідно до законодавства відповідної іноземної юрисдикції здійснює благодійну діяльність та не розподіляє доходи на користь її засновників (учасників).

Отже, в даному випадку може спрацювати правило звільнення від оподаткування КІК, передбачене пп. 39-2.4.2 ПКУ,  якщо загальний сукупний дохід цієї компанії із всіх джерел за даними фінансової звітності не перевищує еквівалент 2 мільйони євро на кінець звітного періоду 2022 року, або ця КІК є благодійною організацією.

Якщо ж польська компанія не є публічною компанією, благодійною організацією та отримає дохід більше 2 млн євро у 2022 році, то тоді використовуємо правило, передбачене пп. 39-2.4.1 ПКУ. Для цього повинні одночасно виконуватись умови 1 та 2.1 або 1 та 2.2:

1) між Україною та Польщею є чинний договір про уникнення подвійного оподаткування, та

2) 2.1 – польська компанія сплачує податок на прибуток за ефективною ставкою 13% і більше, або 

2.2 – частка пасивних доходів польської компанії становить не більше 50 % загальної суми її доходів із всіх джерел (або виконуються умови для визнання цих пасивних доходів активними).

Далі, відповідно до пп. 39-2.4.3 ПКУ у разі якщо прибуток КІК звільняється від оподаткування відповідно до положень цього пункту, контролююча особа звільняється від обов’язку розраховувати скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії відповідно до положень пп. 39-2.3.2 ПКУ.

На нашу думку, це означає, що такий дохід не відображається в декларації контролюючої фізособи за 2022 рік, тобто додаток КІК до декларації про майновий стан і доходи не подається і рядок 10.11 декларації не заповнюється.

Оскільки практика подання звітності про КІК та декларації про майновий стан і доходи з додатком КІК ще не напрацьована, радимо звернутися також і до податківців за ІПК з цього питання.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202421
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024113
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202430
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024630