• Посилання скопійовано

Коригування за пп. 140.4.3 ПКУ при застосуванні методу участі в капіталі

Підприємство, частка якого в капіталі нерезидента (Азербайджан) складає більше 10%, використовує метод участі у капіталі. Для застосування податкової різниці за пп. 140.4.3 ПКУ на суму податку нерезидента (заповнення рядка 3.2.3.3 Додатка РІ до Декларації з прибутку), чи необхідне підтвердження від нерезидента щодо сплати податку в його країні?

Відповідно до пп. 140.4.3 ПКУ, фінрезультат до оподаткування зменшується на суму нарахованих доходів від участі в капіталі нерезидентів (у тому числі контрольованих іноземних компаній) та на суму нарахованих доходів у вигляді дивідендів, що підлягають виплаті на його користь від такого нерезидента, за умови, що доля участі в капіталі нерезидента становить щонайменше 10% протягом календарного року та такий нерезидент не входить до Переліку №1045 (крім держав (територій), з якими є чинні міжнародні договори України про уникнення подвійного оподаткування доходів).

Тобто якщо підприємство (інвестор) обліковує фінансові інвестиції за методом участі в капіталі, то на суму доходу, нарахованого в бухобліку за таким методом (Дт 141 Кт 72), зменшується фінрезультат до оподаткування.

Про особливості застосування методу участі в капіталі детальніше можна почитати за посиланнями, наведеними нижче.

Але зазначена податкова різниця застосовується, тільки якщо одночасно виконуються умови:

  1. доля участі підприємства резидента в капіталі нерезидента становить щонайменше 10% протягом календарного року;
  2. нерезидент не входить до Переліку № 1045 (крім держав (територій), з якими є чинні міжнародні договори України про уникнення подвійного оподаткування доходів).

В розглядуваній ситуації доля участі підприємства резидента більше 10%. Окрім того, Азербайджану немає в Переліку №1045.

Таким чином, в розглядуваній ситуації, на наш погляд, підприємство резидент застосовує податкову різницю за пп. 140.5.4 ПКУ, на суму доходу, відображеного у звітному податковому році проведенням: Дт 141 Кт 72.

Причому якогось додаткового підтвердження від нерезидента щодо сплати податку, нормами пп. 140.5.4 ПКУ не передбачено.

Звісно, що це коригування стосується тільки того підприємства платника податку на прибуток, яке застосовує податкові коригування.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»