• Посилання скопійовано

Чи є роялті операція з придбання програмного забезпечення за кордоном?

Підприємство планує придбати програмне забезпечення за межами території України, а саме на території Ірландії, шляхом завантаження програмного забезпечення з сайту виробника за плату. Чи може така плата за програмну продукцію вважатися роялті? Підприємство не коригує прибуток з метою оподаткування

Згідно з пп. 14.1.225 ПКУроялті - будь-який платіж, отриманий як винагорода за використання або за надання права на використання об’єкта права інтелектуальної власності, а саме на будь-які літературні твори, твори мистецтва або науки, включаючи комп’ютерні програми, інші записи на носіях інформації, відео- або аудіокасети, кінематографічні фільми або плівки для радіо- чи телевізійного мовлення, передачі (програми) організацій мовлення, інших аудіовізуальних творів, будь-які права, які охороняються патентом, будь-які зареєстровані торговельні марки (знаки на товари і послуги), права інтелектуальної власності на дизайн, секретне креслення, модель, формулу, процес, права інтелектуальної власності на інформацію щодо промислового, комерційного або наукового досвіду (ноу-хау).

При цьому податківці у листі 18.08.2015 р. №30644/7/99-99-19-02-02-17 роз’яснюють, що якщо платнику надано право розмножувати і розповсюджувати програмне забезпечення, то такий платник не виступає кінцевим споживачем за функціональним призначенням такої програмної продукції, і платіж за її використання згідно з ліцензійною угодою підпадає під визначення роялті.

Відовідно до пп. 141.4.2. ПКУ, податок з доходу нерезидента, з джерела походження з України утримується резидентом, що виплачує такий дохід (тобто фактично виступає податковим агентом нерезидента), у розмірі 15% від суми такого доходу за рахунок такого нерезидента. Відповідно виплаченим вважається повна сума згідно з інвойсом, однак нерезидент отримує дохід за вирахунком такого податку, який перераховується до бюджету. Тож недоплати в такому випадку не виникає. 

При цьому варто зазначити, що податок нараховується та утримується в момент виплати такого доходу (при цьому дохід виплачується за вирахунком такого доходу).

Для наочності розглянемо нарахування та виплату такого доходу нерезиденту у розрізі бухгалтерських проведень (курс на дату виплати становить 27 грн):

Операція

Дебет

Кредит

Сума

Нараховано роялті

92

684

500,00 $

Нараховано податок з доходу (75 $ в грн. по курсу на дату виплати)

684

641

2025,00 грн

Сплачено податок

641

311

2025,00 грн

Виплачено дохід

684

312

425,00 $

Втім, для того, щоб у нерезидента не виникало питань щодо того, чому йому сплачено роялті менш за суму, визначену договором, варто у самому договорі визначити правила оподаткування цього доходу. Зокрема, зазначити, що такий дохід виплачуватиметься вже після його оподаткування в Україні згідно з ПКУ (чи міжнародного договору, за його наявності, якщо нерезидент надасть довідку відповідно до ст. 103 ПКУ). 

Якщо ж нерезидент погоджується сплатити податок на репатріацію в Україні, але бажає отримати після оподаткування саме 500 доларів, то зазначена в договорі сума роялті має бути більшою і визначатиметься як 500 доларів / 85 * 100.

Щодо роялті також читайте тут.

Тож в даному випадку слід визначитися, для яких цілей придбавається програмне забезпечення. Яякщо підприємство є кінцевим споживачем придбаної програми, то з його точки зору це операція з придбання програмного забезпечення і платіж за цю програму не є роялті. У цьому випадку платіж здійснюється за саму програмну продукцію як компенсація вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту, і податок на доходи нерезидентів не нараховується взагалі на підставі пп. «к» пп. 141.4.1 ПКУ.

Якщо підприємство здійснює платіж нерезиденту за право розмножувати і розповсюджувати його програмне забезпечення, то воно не виступає кінцевим споживачем за функціональним призначенням такої програмної продукції, і платіж за її використання згідно з ліцензійною угодою підпадає під визначення роялті. У цьому випадку з такого платежу утримується податок на доходи нерезидентів за ставкою 15%.

Якщо підприємство не коригує прибуток з метою оподаткування, норми пп. 140.5.6 та пп. 140.5.7 ПКУ його не стосуються.

Також читайте тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Фізособа отримала дивіденди від КІК не в повному обсязі: як відобразити в декларації про доходи?
    Фізособа, контролююча особа іноземної компанії, у 2023 р. отримала дивіденди за 2023 р. не в повному обсязі. Остаточний розрахунок буде проведено у 2024 р. У 2023 р. ФО була резидентом України. Як показати суму доходу від дивідендів в декларації про майновий стан та доходи? В які строки фізособа має сплатити податок на доходи та військовий збір по такій декларації?
    22.04.202430
  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202448
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485